Lenteregen teistert Brussel: op naar het museum!

In de maand april kunnen weken met korte mouwen en parkpicknicks zich nog steeds afwisselen met dagenlange regenbuien. Maar niet getreurd, in de zetel wegrotten is daarom geen must. Trek uw waterdichte kleding aan en haal de paraplu maar boven: het is tijd om een dag de toerist uit te hangen in eigen stad. Flaneer over het Koningsplein, neem de tram naar Hallepoort, ga voor een rondleiding gegeven door een echte kruisboogschutter, maar waag het niet om thuis te blijven! Om u alvast een duwtje in de goede richting te geven presenteren we hier zes laagdrempelige musea die u – toch voor even – de veertiendaagse weersverwachting doen vergeten. 

In een pittoresk steegje achter het Warandepark bevindt zich het verborgen Museum van de Kruisboogschutters van Brussel. Veel tijd om aan de Middeleeuwse sfeer te wennen is er niet: binnen de minuut wordt u benaderd door een boogschutter (gelukkig ongewapend). In een half uur tijd vertelt de gids de geschiedenis van de Kruisboogschutters in Brussel. Vragen zijn welkom, maar maak niet de fout de gids te onderbreken: met zoveel kruisbogen in de buurt neemt u beter geen risico’s. Na afloop een glas bier nuttigen omringd door leden van de schuttersgilde, hoort uiteraard bij de ervaring.  

Adres: Impasse du Borgendael, Place Royale, 7-9 / 1 1000 Brussel

Openingsuren: dinsdag van 13 tot 19u, andere dagen enkel op afspraak

Prijs*: gratis 

Nog nooit in het Riolenmuseum geweest? Trek dan naar Anderlechtsepoort en ontdek het ondergrondse Brussel. Ja, het gaat veel over ratten en uitwerpselen. Maar zet uw vooroordelen aan de kant, want de riolen weten meer over u dan andersom. Bovendien: als Bill Gates het museum een bezoek waard vindt, dan is het ook 

voor u goed genoeg.

Adres: Anderlechtsepoort, 1000 Brussel

Openingsuren: van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17u

Prijs*: 4 euro, gratis elke eerste zondag van de maand 

 

 

Over de boekdrukkunst weet u waarschijnlijk weinig tot niets. Tijd om daar verandering in te brengen met een bezoek aan de Bibliotheca Wittockiana, waar de tijd lijkt stil te staan. Hier vindt u een indrukwekkende collectie historische boeken en gravures in een gebouw dat zelf al voor museum kan doorgaan. Tijdens de rustige uren maakt u kans op een gratis privérondleiding door een conservator. 

Adres: Bemelstraat 23, 1150 Brussel

Openingsuren: dinsdag tot zondag van 10 tot 17u

Prijs*: 3 euro, gratis elke eerste zondag van de maand

 

 

Het Brussels Museum voor Mode en Kant organiseert momenteel een tentoonstelling over het werk van de vergeten Belgische ontwerper Jules François Crahay. Daarnaast staat haar permanente collectie met hoogtepunten uit de modegeschiedenis tentoon. Dit museum, pretentieloos en klein maar fijn, dompelt u voor even in de wereld van glitter en glamour. Als bonus krijgt u met uw ticket ook toegang tot het Broodhuis op de grote markt.

Adres: Violetstraat 12, 1000 Brussel

Openingsuren: dinsdag tot zondag van 10 tot 17u

Prijs*: 4 euro, gratis elke eerste zondag van de maand of voor inwoners van Brussel

 

 

Tram zeven brengt u naar de Hallepoort in Brussel-Zuid, de enige Brusselse stadspoort die de tand des tijds heeft doorstaan. Het fort wordt nog steeds met veertiende-eeuwse hardvochtigheid bewaakt door twee receptionistes die u, tegen betaling van tol, toegang verschaffen tot het museum. Eenmaal boven kunt u genieten van een prachtig uitzicht over Brussel. 

Adres: Zuidlaan 150, 1000 Brussel

Openingsuren: Maandag tot donderdag van 9u30 tot 17u; zaterdag – zondag – feestdagen van 10 tot 17u

Prijs*: 3 euro

 

In de jaren tachtig werd het Cauchiehuis van architect Paul Cauchie herontdekt, een van de minder bekende parels van de Brusselse Art Nouveau Architectuur. De woonst is momenteel open voor bezoekers, maar vergeet niet te reserveren, anders treft u een gesloten deur. Over Art Nouveau gesproken: passeereens bij Maison Hannon in Sint-Gillis. In dit dromerig herenhuis, ontworpen door architect Victor Horta, vloeien vorm en functie samen.

Adres: Frankenstraat 5, 1040 Bruxelles 

Openingsuren: tot 29 juni vier dagen per maand, van 10 tot 17u op reservatie

Prijs*: 7,5 euro

 

 

Zo ziet u maar: ook op de minder opbeurende dagen van het jaar valt er in onze hoofdstad meer dan genoeg te beleven. Wanneer u bovenstaand lijstje helemaal heeft afgewerkt, kijk dan eens op de site van Brussels Museums, dé goudmijn voor betaalbare cultuur. En wie geen heil vindt in schattige musea, moet zich maar tevreden stellen met de volgende boodschap: houd nog even vol, de zomer komt eraan!

*Prijzen voor studenten

0 Comment