VUB heeft bouwhonger: een kijkje achter de stellingen

Graafmachines, hekken, putten. Wie rondloopt op de campus, kan er niet omheen: de VUB is aan het (ver)bouwen. Misschien viel het je op dat er al een tijdje gewerkt wordt aan het rectoraat, of dat gebouw P momenteel een heuse make-over ondergaat. Dat de plannen nog veel grootser zijn, kwamen we te weten tijdens een gesprek met de dienst infrastructuur van onze universiteit. 

tekst: Tessa Cacciato en Felix Hye

Usquare 

De voormalige kazernes van de gendarmerie aan de General-Jacqueslaan zijn voor studenten zowel bekend terrein als eindeloos mysterie. De ULB, VUB en Stad Brussel sloegen de handen in elkaar om van deze intussen verouderde  gebouwen een plek te maken voor onderzoek, debat en onderwijs. De samenwerking heeft voor beide universiteiten een symbolische betekenis: door middel van de gedeelde locatie wil men bruggen bouwen, zowel met de stad als tussen onderwijsinstellingen. 

Usquare.Brussels, zoals het project heet, zal in de loop van de komende jaren stap voor stap tot stand komen. Zo werden de hoofd- en hoekgebouwen reeds gerenoveerd en zal een geothermieveld (een leidingssysteem waarmee men warmte uit de ondergrond pompt die kan worden gebruikt om gebouwen te verwarmen, nvdr.) zorgen voor duurzame verwarming van het complex. Gedeelde gebouwen en Fab labs zullen de samenwerking tussen VUB en ULB bevorderen waardoor overkoepelende vakgroepen zoals BrIAS (Brussels Institute for Advanced Studies) hun krachten kunnen bundelen en samen tot verfrissende inzichten komen. In nieuwe auditoria en technieklokalen kunnen studenten les volgen en meegenieten van het nieuwe kenniscentrum waartoe de Usquare zal uitgroeien. 

Ook studentenhuisvesting staat op de lange termijn op de planning. Het doel is om er zo’n 600 internationale -en doctoraatsstudenten te kunnen onderbrengen. Tot slot  heeft het ontwerpteam de ambitie een centrale markthal te creëren die biologische gerechten van over de hele wereld voorschotelt. 

Bâtiment E

De vroegere ULB-koten aan de Pleinlaan zullen worden vervangen door een universiteitscomplex van 30.000 m² bestaande uit zes kleinere gebouwen. Vooral de ULB en de HE2B (Haute Ecole Bruxelles-Brabant) zullen het gebouw gebruiken, maar ook de afdeling Artificiële Intelligentie VUB mag een verdieping van zo’n 1000 m² innemen. Op dit moment zijn de afbraakwerken reeds afgerond en werkt men aan de riolering.

Gebouw P

Lang leken de voormalige koten in het midden van Campus Etterbeek compleet verwaarloosd, maar de Dienst Infrastructuur ontwikkelde een herbestemmingsplan. Zo staat er ondertussen een  elektronenmicroscoop in de rode lokalen en komt  er in de nabije toekomst waarschijnlijk een tweede in gebouw P. Ook is men bezig met het ontwikkelen van een bio-incubator. 

De opleiding Industrieel Ingenieur mag de gele koten invullen en de blauwe koten worden omgebouwd tot labo voor de onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingstechnologie (IMDO), die van plan is een bakkerij-brouwerij te ontwikkelen om onderzoek te doen naar fermentatie – goed nieuws voor alle brood -en chocoladeliefhebbers, toch als ze hun vergunning krijgen om de gebrouwen producten te verkopen. Ook komt er een elektronica-lab voor onderzoek naar microchips. De werken staan al redelijk ver. In de loop van 2024 zou een groot deel klaar zijn voor opening. 

De gele gebouwen, gebruikt als Fab labs en leslokalen, vormden het onderzoeksproject van het Circular Retrofit Lab van de faculteit Architectuur en Ingenieurswetenschappen. Momenteel wordt er onderzoek gevoerd naar duurzame oplossingen voor de voormalige koten. Enkel voor een klein deel van de voormalige blauwe koten aan de kant van het zwembad heeft men nog geen nieuwe functie gevonden.

Klimaatneutraal

Duurzaamheid is vandaag de dag een belangrijke factor bij het bouwen en renoveren aan de VUB. Men ontwikkelde een klimaatplan om de VUB zo duurzaam mogelijk te maken, en uiteindelijk tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Veel maatregelen hebben voor de gemiddelde student een minder zichtbare impact. Zo sturen bewegingssensoren  het lichtgebruik in de ondergrondse parking om minder energie te verspillen. 

 

Learning and Innovation Center 

Dit nieuwe centrum voor onderzoek, opnieuw een samenwerking tussen VUB en ULB, staat er grotendeels al. De eerste drie verdiepingen dienen als bibliotheek. Daarnaast is er plaats voor leslokalen en groepswerkplekken. Door zonnepanelen te installeren en groene energie te gebruikenzorgt men voor een kleinere ecologische voetafdruk. Koelen kan simpelweg door ’s nachts de ramen open te zetten. De innovatieve bibliotheek zal deze zomer klaar zijn voor gebruik.

Het rectoraat

Ook het iconische rectoraat van de VUB was toe aan renovatie. De eerste twee verdiepingen van het jaren ’70 gebouw werden al vernieuwd, maar nu kunnen ook de gevel en de andere verdiepingen een make-over gebruiken. Er werden reeds nieuwe ramen geïnstalleerd en momenteel werkt men aan het herstellen van de voegen in de gevel. Bovendien zal het gelijkvloers in de toekomst een onthaalfunctie aannemen waar studenten, externen en personeel terechtkunnen.

Campus Jette

Op campus Jette zal men de onderzoeksgroepen met nood aan ruimte onderbrengen in een nieuwe carrousel. Ook zal de VUB in totaal een goede 30 miljoen investeren om er de nieuwste state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten te installeren. Bovendien is de Erasmushogeschool, die ook aanwezig is op de campus, van plan in 2026 haar gebouw te renoveren. De studenten van de VUB, die nauw samenwerken met de Erasmushogeschool, zullen het gebouw ook kunnen gebruiken. 

Gebouw L

De sportfaculteit, die dringend behoefte heeft aan een renovatie, krijgt een nieuw vechtsportcentrum. Hier wil men een multidisciplinaire ruimte creëren waar naast het beoefenen van vechtsporten als judo en boxen ook onderzoek zal gevoerd worden. Zo zit de Vlaamse Boksfederatie ook als partner mee in het project.

De toekomst van de VUB-infrastructuur is voorspoedig. Al moeten studenten misschien niet te snel juichen: verbouwingswerken hebben namelijk weleens de neiging vertraging op te lopen. Bovendien is de deadline voor het gros van de werken pas 2030. Van de ondertussen vertrouwd geworden stellingen en graafmachines hoeven we voorlopig dus nog geen afscheid te nemen. 

0 Comment