Eerste hulp bij datingtaal

Tekst: Felix Hye

Bent u ook in de war over waar u precies staat met de vrijers, minnaars of andere vlammen in uw leven? De Moeial reikt u hier een helpende hand met een kort overzicht van de verschillende etiketten die u kan plakken op uw al dan niet intieme liefdesbetrekkingen. 

 

De ‘situationship’:

Deze samentrekking beschrijft een relatie die nog niet zo benoemd mag worden, en die aldus eerder een situatie is.  Als u grondig wil overdrijven met de ‘marieclairisatie’ in uw taalgebruik, gebruik dan gerust ‘situ’, om u te ontdoen van de overbodige lettergrepen.

 

De ‘scharrel’:

De scharrel is de ‘friends-with-benefits’ die uit de hand is gelopen en de exclusieve richting uitgaat. Gevoelens hebben hier bestaansrecht, maar maak het niet te serieus om uw hartendief niet oncomfortabel te maken. Verlies het hoofddoel niet uit het oog, en hou het vooral bij de liefdesdaad.

 

De ‘kwarrel’:

Proficiat! Uw scharrel heeft net een upgrade gekregen en is nu een ‘kwaliteits-scharrel’ of kwarrel. Bij de kwarrel is er plotseling wel ruimte voor affectie, diepgang en genegenheid. Om de proef op de som te nemen kan u eens een goed gesprek voeren, samen naar een Upperdare-party gaan, of zelfs de IKEA verkennen!

 

De ‘twarrel’:

Oei! Uw scharrel blijkt toch niet helemaal een scharrel te zijn, u hebt namelijk twijfels over de levensvatbaarheid van deze verbintenis. U kan er misschien uw ei niet kwijt, maar wel uw eierstokken. Zou u uw eieren niet beter over meerdere mandjes spreiden? Een andere benaming voor dit fenomeen is de ‘dwarrel’ – op dit punt beginnen de neologismen te klinken als zeldzame soorten van genitale wratten.

 

De ‘rela’ & co.:

Een ‘rela’ op zich is simpelweg een relatie, maar wat als u zich nog niet in dat stadium van toewijding voelt? Probeer eens de ‘prela’. Is er potentie en zou dit eventueel iets meer kunnen worden? Noem het een ‘potentiëla’ of een ‘eventuela’. Bevindt u zich in een relatie maar ontkent u dit liever in alle talen? Bestempel het als een ‘ignorela’.

 

De ‘polycule’:

We betreden hiermee de wondere wereld van polyamoureuze relaties. Een ‘polycule’ is de samentrekking van ‘polyamoureus’ en ‘molecule’, waarbij de deelnemers van de relatie van vier of meer personen (anders zou het een simpele driehoeksverhouding zijn) zich in al dan niet evenwaardig relatief gewicht tot elkaar verhouden. Wellicht een nogal klinische wetenschappelijke term, maar geef toe, het heeft meer cachet dan ‘gangbang’.

 

We hopen dat u door deze korte handleiding beter in staat bent om uw relatie in sociale kringen interessanter te laten lijken. Als u echter nog dieper weggevallen bent in een terminologische crisis, moet u zich geen zorgen maken. Realiseer u vooral dat dit alles slechts een effect is van het ineenstorten van alle zekerheden op liefdesvlak sinds de opkomst van Tinder en ‘casual sex’, gemengd samen met de invloed van randstedelijke studententaal van onze noorderburen, en niet meer dan dat.

 

0 Comment