Boycot Israël

Boycot Israël

Opinie: Isla Howie en Tessa Cacciato

 

Het denken mag zich nooit onderwerpen: het is de zin die onze campus rijkelijk bekleedt als een mantra. Niks mag ons weerhouden van objectief denken en handelen, dat is wat onze universiteit uniek maakt. Wij worden niet gestuurd door religie en zetten correctheid boven traditie. Maar juist daarom is het belangrijk om niet verstrikt te raken in een ingewikkeld filosofisch debat als we over Palestina spreken. Onze universiteit en haar studenten staan niet achter apartheidsregimes en genocide, maar waarom volgt onze rector deze redenering niet? Een academische boycot zou een duidelijke en belangrijke boodschap sturen naar Israël.

 

EU-en VN-rapporten bestempelen Israël als een bezettende en koloniserende macht. Onze universiteit en rector waren midden november bij de eersten om te pleiten voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook en het Israëlische systeem van bezetting en kolonisering te ontmantelen.Toen enkele academici hem vroegen ook over te gaan tot een academische boycot, vond hij dit onnodig. Hij wil geen “polariserende” uitspraken doen. Daarna was het wekenlang stil. In februari schreef hij een open brief over de hele situatie, die te lezen is in De Standaard.

Jan Danckaert nam in zijn open brief een duidelijk standpunt in: wij zijn niet neutraal, maar objectief. Volgens hem mogen we wel degelijk een standpunt hebben, maar deze moet gebaseerd blijven op feiten. 

Daarom is een academische boycot volgens hem onnodig. Als we kiezen voor objectiviteit, zetten we graag enkele feiten op een rijtje.

Op 7 oktober vermoordt Hamas 1200 mensen in Israël. Sindsdien bombardeert Israël de Gazastrook en vermoordden ze bijna 30 000 Palestijnen. Intussen blijft de VUB verbonden met Israël. Onze universiteit onderhoudt nog steeds verschillende onderzoeksbanden met Israëlische universiteiten. Ook maken we gebruik van HP, een bedrijf dat technologieën levert die Israël al jaren gebruikt om controle te behouden over de bezette gebieden. 

Als universiteit kunnen wij een boodschap naar Israël sturen door deze banden te verbreken. Johanna Pinket, een activiste voor de VUB Palestine Solidarity Network, benadrukt dat studenten van onderuit een grote druk kunnen uitoefenen op de universiteit. Wanneer zij zich ergens, op kleine of grotere schaal, voor inzetten, is er wel degelijk verandering mogelijk in het grotere plaatje.

“Als we Israël als een normale staat behandelen, ondersteunen we een apartheidssysteem. Met een academische boycot raken we Israel op economisch gebied niet echt, maar zenden we wel een duidelijke ethische en morele boodschap: VUB veroordeeld Israel voor de genocide in Palestina en wendt zich tegen de koloniserende macht.” 

Zo’n vorm van activisme binnen onze universiteit is dan ook niets nieuws, zo leert de geschiedenis ons. Eind jaren zeventig protesteerden VUB-studenten tegen de verhoogde inschrijvingsprijzen. In 2022 kwamen onze studenten in actie tegen grensoverschrijdend gedrag binnen de universiteit. Wij hebben altijd een stem gehad en sinds 1983 steekt de Moeial zijn neus ertussen.

 

Banden breken met Israelische universiteiten is perfect mogelijk; de rechtenfaculteit van UAntwerpen deed het begin dit jaar nog. Als studenten is het aan ons om druk te blijven uitoefenen op onze universiteit en zo een academische boycot te realiseren.  

Het conflict leeft duidelijk onder de studenten van de VUB. Het VUB Palestine Solidarity Network organiseert geregeld protesten, zoals hun meest recente walk out op Valentijn. Op 15 februari kwamen studenten, academici en actiegroepen op straat om de academische boycot met Israël af te dwingen. De  activisten maken  deel uit van ‘Break up with Israel’, een samenwerking van activisten van verschillende universiteiten die oproepen tot  een volledige academische boycot. 

Men moet beseffen dat studenten wel degelijk iets kunnen betekenen in het grotere conflict. “We mogen ons niet verliezen in de complexiteit van het conflict. Veel studenten voelen zich ontmoedigd en hebben het gevoel niets te kunnen betekenen in de situatie, maar zoveel van onze verworven rechten hebben we te danken aan activisme.” Kleine daden van verzet kunnen de situatie veranderen, en om het verschil te maken is het slim om te beginnen bij de instellingen die het dichtst bij je staan. Zo staat activisme aan de VUB ook in contact met andere universiteiten. Via een netwerk van eensgezinden kunnen we  een grote impact hebben in België en ver daarbuiten.

Acties en protesten worden vaak slechts een week op voorhand aangekondigd. Dit is dus de gelegenheid om sociale media strategisch in te zetten. 

 

Begin met het volgen van enkele belangrijke accounts van activistische groepen: VUB Palestine Solidarity Network, Intal Globalize Solidarity België, Break up with Israel, Brussels Against Genocide, Palestina Solidariteit en It’s Not Complicated BXL organiseren dagelijks acties en protesten die voor iedereen toegankelijk zijn. Via de QR-code krijg je toegang tot de Whatsapp-groep van VUB Palestine Solidarity Network en blijf je op de hoogte van nieuwe acties.

Als onze universiteit zo graag objectief wil blijven, dan is het belangrijk dat de VUB als instelling stopt met de feiten te negeren. “Het is heel duidelijk wat er nu gebeurt. Samenwerken met een koloniserende macht die onschuldige burgers uitmoordt, is  gewoon fout.”  Een academische boycot is hoognodig om hypocrisie te vermijden. Verbreek nu de banden met Israël. Zo simpel is het.

 

0 Comment