Wat schaft de kotpot? 3

Image by valeria_aksakova on Freepik

Wat schaft de Kotpot vandaag?

 

 

 

 

 

 

Pasta al baffo

Een simpel pastagerecht met een rijke tomaat- en roomsaus. De naam betekent letterlijk vertaald: pasta met de snor. Een naam die komt van het gezegde: “Da Leccarsi i Baffi” ofwel “Om je snor van af te likken.”

Voor 1 persoon:

– 1 kleine ajuin

– 150 gram gekookte ham

– 150-200 gr pasta

– 100 ml witte wijn

– 250 ml passata

– 50-75 ml room

Snij de ajuin in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Snij de ham in fijne reepjes. Vul een grote pot met water, voeg een eetlepel zout toe en breng aan de kook op een hoog vuur.

Bak de ajuin kort in een beetje olijfolie in een grote pan. Als de ajuin doorzichtig begint te worden, kan je de ham toevoegen. Dit is ook een ideaal moment om alles bij te zouten. Indien de ham in sneetjes was, probeer deze zo goed mogelijk van elkaar te scheiden.

Blus de ham met de witte wijn, wanneer deze een beetje begint te bruinen. Laat de alcohol verdampen en voeg dan de passata toe.

Laat de saus reduceren tot de pasta bijna klaar is. Voeg de room toe, meng goed en gooi dan de pasta in de pan. Als de pasta voor de saus klaar is, giet hem af en behoud ongeveer een glas van het kookwater om de saus daarna af te werken.

 

Kip Tikka Masala

Niet het gemakkelijkste gerecht om klaar te maken, maar wel een echte smaakbom. Een grote favoriet in mijn vriendenkring.

Voor 1 persoon:

– 150 gr kip

– 3 eetlepels yoghurt

– garam masala

– paprika

– komijn

– fenugreek

– 2 cm geraspte gember

– handvol verse koriander

– 2 eetlepels citroensap

– 1 ajuin

– 1 tomaat

– 100 gr rijst

– 150ml passata

– 50 ml room

– kaneelstokje

De dag voordien:

Begin met de kip in grote blokken te snijden. Leg de stukken in een grote kom en vul deze met water. Voeg een eetlepel zout toe. 

Bereid nu de marinade voor, door de volgende ingrediënten samen te mengen:

– 2 eetlepels garam masala

– 2 eetlepels paprika

– 1 eetlepel komijn

– 1 koffielepel fenegriek

– 2 cm geraspte gember

– handvol fijgesneden verse koriandersteeltjes

– 3 eetlepels yoghurt

– 2 eetlepels citroensap

– 1 koffielepel zout

Als alles goed gemengd is, kan je de kip uit het water halen en in de marinade rollen. Bedek de kom met een deksel of folie. Laat een dag rusten in de koelkast.

De dag zelf:

Versnipper de ajuin zo fijn mogelijk. Snij de tomaat in grove stukken.

In een grote pot op een hoog vuur, bak de kip in boter en olie. Het is niet erg als er wat blijft plakken aan de bodem, dat wordt juist de basis van de saus. Haal de kip uit de pot wanneer hij bijna gaar is en voeg de ajuin en wat water toe. Verlaag de temperatuur van het vuur een beetje en schraap met een houten lepel de bruine stukjes van de bodem los. Voeg nu de volgende kruiden toe:

– 1 eetlepels garam masala

– 1 eetlepels paprika

– 1 eetlepel komijn

– 1 koffielepel fenegriek

– 1 koffielepel zout

Laat al het water verdampen en laat de ajuin dan nog heel kort bruinen. Voeg de tomaat toe en kook verder tot deze zacht wordt. Giet nu de passata in de pot en voeg het kaneelstokje toe.

Zet een deksel op de pot en draai het vuur op de laagste stand. Roer om de 5 minuten opdat niets aanbrandt op de bodem.

Begin nu met het koken van de rijst. Wanneer de rijst klaar is, haal het deksel van de saus en voeg de room en kip toe. Laat nog even sudderen en voeg garam masala en zout toe als je de smaak nog wil aanpassen. Serveer met de overgebleven koriander.

 

Stoemp op grootmoeders wijze

Een echte Belgische klassieker maar met een optie tot gourmet.

Voor 1 persoon:

– 400 gr aardappelen

– 2 eetlepels boter

– 1 ajuin

– 150 gr boerenworst

– 300 groente naar keuze (wortel in dit voorbeeld)

– half glas melk

Schil de aardappelen en leg ze in een grote kookpot met koud water. Zet de pot op een middelhoog vuur en bedek met een deksel. Schil de wortels terwijl het water opwarmt. Snij deze in kleine stukjes en voeg toe aan de kookpot. Vergeet hier niet het water genereus te zouten. Prik om de paar minuten de aardappels en wortels om na te gaan of ze al gaar zijn.

Versnipper de ajuin en bak deze kort in een pan met wat boter.

Bak de worsten in dezelfde pan. Zo krijg je geweldige gestoofde ajuin.

Wanneer de aardappel en wortel allebei gaar zijn, giet het water weg en plet alles samen in de pot. Voeg op dit moment de boter toe. Haal de gare worsten uit de pan, voeg de ajuin toe aan de stoemp en giet de melk in de pan. Schraap met een houten lepel over de bodem van de pan en giet alles in de stoemp. Meng goed en kruid af met zout, peper en nootmuskaat.

 

gourmet-optie: gekarameliseerde ajuin:

Als je je stoemp tot een ander niveau wil heffen, kan je gekarameliseerde ajuin toevoegen.

Snij daarvoor de ajuin in dunne reepjes of ringen. Voeg deze samen met 4 eetlepels water, wat olie en een theelepel zout toe aan een koude pan. Zet de pan op een laag vuur en laat het water heel langzaam verdampen. Wanneer al het water verdampt is, voeg een klontje boter toe. Stoof langzaam verder en roer zeer regelmatig in de pan. De ajuin is klaar wanneer hij gebruind is.

 

0 Comment