Voorstelling verenigingen

Tekst: Isla Howie en Amelia Keymeulen

De VUB heeft met haar talrijke verenigingen voor elk wat wils. Soms is het moeilijk om wijs te geraken uit alle opties. De Moeial stelde aan alle studentenverenigingen de vraag om zich even kort voor te stellen. De verenigingen die u hieronder terugvindt, zijn diegenen die een antwoord hebben ingezonden.

Facultair

KEPS 

KEPS VUB is een facultaire vereniging voor de studenten economische, politieke en sociale wetenschappen. We focussen ons op drie soorten activiteiten: socio-culturele, studentikoze en JobFair-gerelateerde activiteiten. Het is geen nieuws dat studentendopen steeds minder mensen aanspreken. Daarom verwelkomen wij vanaf dit jaar ook leden die zich niet willen laten dopen, maar wel samen willen bouwen aan de VUB-community en hun organisatorische skillsets verder willen ontwikkelen. Heb jij zin om je te laten dopen? Zoek dan zeker naar KEPS VUB op Facebook of Instagram en stuur ons een bericht! Heb je daar geen zin in, maar wel in de rest? Doen dan hetzelfde!

GK-Geneeskundige Kring

De Geneeskundige Kring –ook wel GK genoemd- is de overkoepelende vereniging van alle studenten en arts-specialisten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Wij zijn de grootste vereniging gelegen op de medische campus te Jette en tevens een van de oudste facultaire organisaties die onze alma mater rijk is. Wij organiseren verschillende TD’s en cantussen, maar ook cultuur- en sportactiviteiten en ons jaarlijks galabal. Kom je op de campus in Jette, dan kan je ons vaak vinden in Tempus, ons eigen studentencafé! Allen welkom!

WK

De Wetenschappelijke Kring is de vereniging voor en door de studenten van de acht richtingen van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen. Verenigd door ons gemeenschappelijk doel – afstuderen met een diploma in de wetenschappen – organiseren wij studentikoze evenementen zoals TD’s, cantussen en onze doop, maar ook studiegerelateerde activiteiten zoals een jobbeurs, lezingen en een infoweek voor de eerstejaars. Met daarbovendaarnaast onze museumbezoeken, boekenclub, en andere cultuur- en sportactiviteiten, hebben we voor iedere student wetenschappen wat wils. Houd dus zeker onze Facebook- en Instagrampagina in het oog en misschien tot binnenkort!

PPK

PPK, Psycho-Ped’agogische Kring, is de studentenkring verbonden aan de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. Wij vertegenwoordigen de richtingen Psychologie, Agogiek en Onderwijskunde op de VUB. Wij organiseren allerlei studiegerichte activiteiten, zoals een boekenverkoop, lezingen en een carrièreavond. Natuurlijk organiseren we tussendoor ook cantussen, TD’s, cultuur- en sportactiviteiten. Kom zeker een bezoekje brengen op onze Halloween TD op 26/10 in BSG. Volg onze Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van al onze activiteiten.

Regionaal

Kinneke Baba

“Welkom bij Kinneke Baba, de regionale studentenvereniging van Oost-Vlaanderen en Geraardsbergen. Je kan ons altijd terugvinden aan ons kringlokaal naast X5 of in ons stamcafé La Parenthese. Vanaf de ontmoetingsavond begint er een molspel, waarin nieuwe leden samen de mol ontmaskeren voor een beloning na de doop. Iedereen van de nieuwe leden kan de mol zijn! Neem deel aan het spel en wie weet ben jij degene die de mol ontmaskert!”

Volg onze wekelijkse activiteiten op Facebook en mis niets! Kom langs, maak nieuwe vrienden en geniet van de sfeer.

KBS

KBS is de regionale studentenvereniging voor studenten uit Brussel en Brabant. Ook  kotstudenten met een voorliefde voor onze hoofdstad zijn dus welkom; iedereen wordt tenslotte een beetje Brusselaar wanneer ze in Brussel komen studeren! Van gezellige, folkloristische activiteiten tot samen op weekend gaan, bij ons is het altijd plezier! Iedereen is welkom om eens langs te komen op onze activiteiten. Je kan de kalender terugvinden op Instagram: @kbs_vub of op Facebook: Kring der Brusselse en Brabantse Studenten – KBS, & stuur ons een bericht als je meer informatie wilt! Tot snel!

VSKM

De VSKM, Vrijzinnige Studentenkring Mechelen, is de regionale studentenkring voor  en door Mechelse studenten. Opgericht in 1922 is de VSKM een van de oudste kringen aan de VUB. Ze neemt haar leden mee in een onvergetelijke tocht door het studentenleven en de academische wereld. Ook stelt de VSKM zich als doel oud-leden te blijven betrekken in hun activiteiten en zo bruggen te bouwen over alle vrijzinnige generaties heen. Ben jij van Mechelen en omstreken? Aarzel dan niet om ons te contacteren via Facebook of Instagram, wij leren jou graag kennen!

Per interesse

KLAD

KLAD is een studentenvereniging rond kunst en cultuur. Wij organiseren culturele uitstappen naar festivals, musea en allerhande evenementen.

Verder bestaat de kern van KLAD uit het open atelier (elke dinsdag van 19:00 tot 22:00). Daar mag iedereen binnenwandelen om samen met ons te creëren.

Al onze activiteiten zijn open voor iedereen met interesse en vaak zijn ze zelfs volledig gratis!

Indien je vragen hebt, je kan ons contacteren via mail (klad@vub.be) of instagram (@gekladder). Hopelijk tot gauw!

VUB Gaming

VUB Gaming is de gaming- en esportsvereniging aan onze universiteit. VUB Gaming

vertegenwoordigt de VUB op verschillende student-esports competities waar ze het

opnemen tegen andere universiteiten, zowel op nationaal als internationaal niveau. Daarnaast heeft VUB Gaming ook een levende gemeenschap in hun online Discord-server waar studenten elkaar kunnen ontmoeten terwijl ze hun favoriete games spelen. Maar VUB Gaming is niet volledig online! Doorheen het academiejaar zijn er ook fysieke evenementen zoals een FIFA night, Pokémon Go Raid Hour of een gamenight in de Meltdown Esports Bar. (www.vubgaming.be) (@VUBGaming)

Swamp

Swamp, Society of weird and mad people, is de nerdy en geeky vereniging aan de VUB. Op maandag spelen we voornamelijk bordspelletjes en rollenspellen doen we elke eerste dinsdag van de maand. Swamp bestaat al sinds 1996 en heeft dus al heel wat folklore kunnen verwerven. Wij kijken films samen, cantussen heel graag en hebben zelfs een doop. De doop van Swamp is een grote murder mystery LARP (live action roleplay) waarbij iedereen een rol krijgt en queestes moet volbrengen. Is onze doop niet je ding, maar spreken onze activiteiten je aan? Geen probleem, je bent nog steeds welkom om deel te nemen! 

Voorstelling Jong N-VA VUB 

Stap binnen in de glorieuze wereld van Jong N-VA VUB, waar wij als enige centrumrechtse studentenkring op de campus het vaandel van vrije meningsuiting, de vrijemarkteconomie en een kritische benadering van migratie hoog in de lucht houden! Met een geschiedenis van drie jaar hebben we ons bewezen als een baken van intellectuele gedachtewisseling met sprankelende debatten, doordringende lezingen en verhelderende vormingen.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en aanschouw de toekomst van de politieke arena via onze sociale mediakanalen. Aarzel niet om ons een bericht te sturen voor verdere informatie. Sluit je aan bij Jong N-VA VUB en laat je stem weerklinken in onze majestueuze en dynamische gemeenschap!

Vonck – Marxistische jongeren  

 

Wij zijn Vonk – Marxistische Jongeren, een tweetalige marxistische studentenvereniging. We maken deel uit van de Internationale Marxistische Tendens, een internationale organisatie.  Wij zijn communisten en nodigen alle communisten die dit lezen uit om zich bij ons aan te sluiten, om te helpen met kapitalisme ten val te brengen!

 

We are Vonk – Marxist Youth, a bilingual Marxist student union. We are part of an international organisation, the International Marxist Tendency.  We are communists, and we invite all communists reading this to join us, to help in the task of overthrowing capitalism!

 

LVSV Brussel

LVSV Brussel is een niet-dopende studentenvereniging gericht op het verspreiden en promoten van het liberalisme. Onze kernwaarden zijn liberalisme, pluralisme en partijonafhankelijkheid. Dit zorgt ervoor dat we als vereniging geen “juiste” mening opleggen en iedereen welkom heten die individuele vrijheden en rechten centraal stelt. Als vereniging organiseren we naast activiteiten gericht op liberalisme – zoals lezingen en debatten – ook sociale activiteiten, zoals een kampvuuravond of een kroegentocht. We zijn ook een hechte groep vrienden. Als je interesse zou hebben om bij LVSV te komen, ben je altijd welkom op onze activiteiten. 

Internationalisering en diversiteit

Spectrum

Spectrum VUB GSA is de Gender-Sexuality Alliance van de VUB die als doel heeft een veilige plek te creëren voor LGBTQ+-personen. Wij verwelkomen (VUB-)studenten en niet-studenten, zowel LGBTQ+-personen als allies. We discrimineren niet, maar hebben net als doel minoriteitgroepen een plek te geven waar ze zichzelf kunnen zijn. Onze activiteiten worden voornamelijk in het Engels aangeboden en staan in het teken van steun, kritisch denken, verbondenheid en sociaal bewustzijn. Je kan ons op Instagram vinden (@spectrum_vub_gsa), waar je alle informatie over toekomstige activiteiten kan raadplegen, evenals een Linktree naar andere sociale mediaplatformen zoals Facebook of Discord.

Erasmus Student Network

ESN or Erasmus Student Network is a student organisation dedicated to supporting the international experience of all students. Through our weekly events we aim to bring together local, international, and erasmus students. We pride ourselves on being a safe space for all. Whether you like to play board games, drinking games, or just like to spend your nights dancing, there is something for everyone. If you want to get involved and make new friends we are always open to volunteers! If you want to join the fun, check out our events on Instagram @esn_vubehbxl or Facebook ESN VUB EhB Brussels

Sui Generis

Vrij Onderzoek

Studiekring Vrij Onderzoek is een studentenvereniging die het grondprincipe van de VUB – het “ vrij onderzoek ” – uitd(r)aagt en uitdiept.

Vrij onderzoek staat onder andere voor de oprechte bereidheid om elke wereldbeschouwelijke of morele stellingname te verlaten voor iets nieuws en beter, als daarvoor rationele argumenten zijn ontdekt. Concreet organiseert Studiekring Vrij Onderzoek allerhande activiteiten zoals lezingen, debatten, studentikoze kampvuren, en uitstappen waar elke VUB-student meer dan welkom is om hun geest te komen verruimen.

Spring eens binnen tijdens één van onze vergaderingen!

Iedere maandag vanaf 19u in gebouw X5.006 (kringlokalen naast de security).

Facebook: Studiekring Vrij Onderzoek – VO

Instagram: @studiekringvrijonderzoek

Website: www.vrijonderzoek.be

De Moeial

De Moeial is sinds 1983 het onafhankelijke studentenblad van de Vrije Universiteit Brussel, voor en door studenten.

Cultuur, tekenen, kritische opiniestukken of poëzie, het kan allemaal bij het beste blad van Brussel. Daarnaast organiseren we dictees, kaas- en wijnavonden en – in samenwerking met de vereniging Klad – poëzie-evenementen.

Ben je geïnteresseerd om mee te werken, of wilde je altijd al weten wat er komt kijken bij het maken van een tijdschrift? Stuur dan een berichtje naar ons Instagramaccount @instamoeial of redactie@demoeial.be of spring binnen op onze wekelijkse redactievergadering, elke woensdag om 19u in ons redactielokaal X5 0.01 op campus Etterbeek.

0 Comment