De Moeial’s survival gids

Gefeliciteerd! Naast een ongetwijfeld glanzende start aan de VUB heb je iets bereikt wat het leeuwendeel van uw medestudenten nooit zal doen. Je hebt een Moeial aangenomen/gevonden/in uw pollen gedrukt gekregen, deze niet weggesmeten en zowaar opengeslagen om in te lezen. Kijk links van je, kijk rechts van je, twee van jullie zullen nooit het beste magazine van Brussel lezen. Dus, je bent al goed bezig. Lezers van de Moeial hebben namelijk gemiddeld 125% meer kans om te slagen op al hun examens (bron: de redactie). Verliep die start toch niet zo vlot? Geen zorgen, hieronder vind je tips die je helpen om het academiejaar te overleven.

Begin op tijd

Een goed begin is het halve werk. De overstap van het middelbaar naar hoger onderwijs vergt een aanpassing in de studiemethode. Grote hoeveelheden leerstof doorheen het jaar opdelen in behapbare brokjes maakt dat de blok niet alleen veel soepeler verloopt, maar ook dat je puntenblad er mooier zal uitzien. Alles laten liggen tot de twee examenperiodes is bijna een garantie om er drie van te maken.

Gebruik een agenda

WPO’s, hoorcolleges, taken, groepswerken, een sociaal leven; het kan allemaal wat veel lijken als je er geen structuur inbrengt. Agenda’s en to-do lijsten zijn ideaal om orde in de chaos te scheppen. Probeer echter niet te veel in één dag te proppen: na drie hoorcolleges op één dag te volgen, plan je best wat lichte activiteiten.

Ga op tijd slapen 

Tot twee uur ‘s nachts blijven werken om toch maar dat laatste hoofdstuk erin te proppen werkt niet. Een paar uur langer slapen is niet alleen goed voor je mentale en fysieke gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je je meer herinnert van de leerstof die je wel hebt gezien.

Brussel is van ons, wij zijn van Brussel

De campus is knus en geeft een familiaal gevoel, maar Brussel is groter dan campus Etterbeek. De Sint-Gorikshallen en Sainte-Catherine zijn zalige plaatsen om de sfeer van de stad op te snuiven en nieuwe mensen te leren kennen. Maar ook minder voor de hand liggende wijken zoals de Marollen verbergen leuke cafés, evenementen en bezienswaardigheden. Voor maar twaalf euro per jaar kan je als student een heel jaar Brussel doorkruisen met de MIVB. Maak er gebruik van!

Student op campus 

Als je toch in uw kot wil blijven zijn er talloze leuke activiteiten op de campus zelf. Lezingen, workshops, sportaccommodaties, TD’s en cantussen zijn maar enkele voorbeelden van wat de VUB en haar verenigingen aanbieden. Oefen je Frans, Spaans of Engels aan de taaltafels in de resto of gebruik de vuurplaats om een BBQ te organiseren; de campus heeft meer te bieden dan leslokalen.

Ga (veilig) naar St-Vé

De feestdag van de VUB is niet alleen om verloren slaap in te halen (heb je al de tips wel gelezen?). Saint Verhaegen is de dag waarop we de stichting van onze vrijzinnige universiteit vieren en alle verenigingen samenkomen op de kleine zavel om Pierre-Théodore Verhaegen te vieren. Kleed je goed aan, het is november, dus niet alleen het goedkope bier is er koud. Naast een leuke sfeer is de herpes ook in talrijke gevallen aanwezig, een muilspel van de verenigingen is fijn, een koortsblaas iets minder.

Blijf weg van de nijlganzen 

Al jaar en dag te vinden op de campus: twee nijlganzen die ronddwalen over de esplanade. Hoewel het ook vrije denkers zijn, hebben ze nogal opvliegende karakters. Kom er dus niet te dicht bij als je zonder bijtwonden je dag wil verderzetten.

Kleed je niet op voor TD’s… 

In je beste cluboutfit naar de tent of het BSG gaan is geen strak plan. Het vuil van een TD zal je er in een beschermend pak vanaf moeten schrapen. Dat gezegd zijnde: tent TD’s zijn beter dan BSG TD’s. Als ik mag kiezen tussen de pest die sluimert in de modder rond de tent, of de cholera in de toiletten van het BSG, weet ik het toch wel. Daarbovenop: meer ruimte om te dansen, meer plezier.

…Maar wel voor hoorcolleges

Sommige lokalen zijn niet goed geïsoleerd, anderen krijgen dan weer heel de dag vlakke zon op zich. Neem dus zeker tijdens de winter een extra trui mee naar de les!

Smeer je eigen bokes

De Resto, Pilar en de Opinio hebben een uitgebreid menu en vriendelijk personeel. Maar zeker de eerste weken barst het hier van de studenten die allemaal tussen 12:00 en 14:00 proberen hun lunch(plek) te bemachtigen. Eet buiten zolang het weer dat toelaat, dat is goed om eens weg van de vege lijven en geuren van je medestudenten te raken en je portemonnee zal je ook dankbaar zijn. De Moeial voorziet ook lekkere recepten om die kotkeuken iets rijker in smaak te maken dan pasta pesto of aiki noodles.

Fix jezelf wat kotcopains

Een uur onderweg zijn voor een college dat plots geannuleerd blijkt te zijn. Treinen die een half uur te laat zijn of gewoonweg niet opdagen. Het zijn slechts enkele grepen uit het leven van de onbezongen pendelaar. Daarom is het handig om af en toe bij iemand op kot te kunnen overnachten. Goede vrienden geven goede matrassen (bedankt aan iedereen bij wie ik heb kunnen crashen de afgelopen vijf jaar). Ken je grenzen wel en maak geen misbruik van de gastvrijheid van mensen met een kot. Liever een TD minder in het verschiet, dan een pendel parasiet.

Studeer in groep

Tijdens de blok, maar ook door het academiejaar zorgt dat sociale contact voor net iets meer motivatie en je kan samen een koffie gaan drinken als pauze. Fantastisch toch?

Geniet ervan

Neem het aan van je prof. Neem het aan van je grote broer of zus. Neem het aan van deze melancholische ouwe zak; geniet van je studententijd, het is wel degelijk voorbij voordat je het weet.

0 Comment