Recensie: ‘Knokke Off’ (★★☆☆☆)

Knokke Off

Rijke jongeren met manipulatieve machtsspelletjes en hun gebrek aan waardevolle vriendschaps- en liefdesrelaties. Rijke ouders met affaires en hun ‘ik los het wel op met geld’-attitudes. Iemand doet iets doms en de boel ontspoort. We hebben het al gezien. Alleen speelt het zich deze keer af aan de Belgische kust.

Tekst: Anna Navrátil

Een zomer in Knokke blijkt niet zo relaxed als gedacht. Toch niet voor Alexandre en Louise, gespeeld door Willem De Schryver en Pommelien Thijs. Samen met hun vrienden gaan ze bijna elke avond drinken, dansen en meer drinken. Zo vergeten ze even wat een teleurstelling ze zijn in de ogen van hun veeleisende ouders.

Daans verschijning verstoort de dynamiek tussen Alex en Louise. Daan en zijn moeder Melissa, gespeeld door Eliyha Altena en Anna Drijver, spenderen de zomer in Knokke om er een centje bij te verdienen. De sluwe en vindingrijke Melissa heeft een alternatieve agenda. Een gebeurtenis uit het verleden achtervolgt haar. Via een job als nanny bij de ouders van Alex gaat ze op zoek naar de waarheid. 

Verder zien we nog bekende gezichten van Ini Massez (Loslopend Wild), Geert Van Rampelberg (Black-out) en Ruth Becquart (Gent-West). Van rising star Pommelien Thijs zijn we het ondertussen gewend –  voor haar rol als Caro in de Ketnetreeks #LikeMe won ze twee jaar geleden de Gouden K voor beste actrice –  maar ook Willem De Schryver en Eliyha Altena blijken jong talent te zijn en zetten verrassend sterke acteerprestaties neer.

Alexandre. Twintiger, zoon van rijke ouders. Rotverwend. Geeft honderden euro’s uit aan feesten, maar wil eigenlijk niets liever dan zijn vader trots maken. Hij steekt veel tijd en moeite in een businessplan voor ‘de meest exclusieve gentleman’s club van Knokke’, maar zijn vader lacht hem uit. Wacht. Hoe verschilt Alex van Gossip Girl’s Charles ‘Chuck’ Bass, die óók een businessplan voor een exclusieve burlesqueclub maakte en óók een vader had die hem nooit serieus nam? Niet. Zelfs de naam van underdog Daan verschilt slechts één letter van Dan, de arme luis in Gossip Girl.

Regisseur Tom Goris (Gevoel voor Tumor) werkt samen met scenarist Luk Wyns, bekend van de nog donkerdere Crimi Clowns. Het resultaat: een matige dialoog. Knokke Off is geen komedie, maar kan wat meer humor gebruiken. In de eerste twee afleveringen is er slechts één keer een aanzet tot licht gegniffel, tijdens Daans sollicitatiegesprek met Jacques.

J: ‘Hoe?’

D: ‘Parroti.’

J: ‘Peroni. Surinaams?’

D: ‘Half. Racist?’

J: ‘Half.’

Het enige wat voldoende intrigeert en mij doet verlangen naar aflevering drie is Melissa’s speurtocht door Alex’ moeders juwelenkast. En wie weet, komen we in de volgende aflevering nog te weten waar de titel Knokke Off nu exact een woordspeling op is.

0 Comment