Opinie: Donderdag ̶v̶e̶g̶g̶i̶e̶d̶a̶g̶ vleesdag!

Je kunt het die wetenschappers toch niet laten blijven herhalen. De boodschap is duidelijk: eet minder vlees! Dit jaar stelt het State of Climate Action 2022-rapport opnieuw dat de aarde te snel opwarmt. Als gevolg daarvan wordt de mensheid geteisterd door extreme weersomstandigheden. Klimaatvluchtelingen reizen naar Europa, terwijl ook hier de toekomst er niet langer goed uitziet. Zelfs in ons ‘veilige’ België zijn meer dan dertig mensen omgekomen in de overstromingen tijdens de zomer van 2021.

Tekst: Anna Navrátil
Beeld: Andreas Lorrain 

Veeteelt is één van de grootste CO2-uitstoters. Daarom is het volgens wetenschappers uiterst noodzakelijk dat we onze vleesconsumptie terugbrengen naar maximum twee keer per week. Meer specifiek; twee keer ‘vlees’ ter grootte van een standaard hamburger. Zeker in Amerika, Oceanië en Europa met het grootste aantal vleesconsumenten, is er dringend actie nodig. Dus ook in België, want de Belg eet gemiddeld zeven keer per week een hamburger. Ja, je las het goed: elke dag.

©Andreas Lorrain

Toch lijkt onze generatie weinig bezorgd. Het restaurant van de VUB voorziet elke dag vlees, terwijl onderwijsinstituten net het goede voorbeeld moeten geven. Het is niet zo dat de VUB helemaal geen initiatief neemt. Zo gebruiken de koks voornamelijk duurzame producten, zoals gecertificeerde wilde- en kweekvis en fairtrade koffie. Dat is iets. Ze voorzien ook elke dag minstens twee vegetarische of veganistische gerechten. Toch is één daarvan telkens een pastagerecht, waardoor slechts net iets meer dan 20% van de geserveerde maaltijden volledig plantaardig is. De VUB schrijft op haar website: “Onze resto’s verleiden je tot klimaatactie met plantaardige maaltijden!” Actie? Niet echt. Twee vegetarische opties voorzien, telt niet als ‘actie’. Studenten informeren over hoe je door vegetarisch te eten de opwarming van de aarde tegengaat, dat is actie. Studenten blijven aanmoedigen om meermaals per week niet te kiezen voor dat verdomde vlees, dat is actie. Slechts twee vleesopties voorzien en daarnaast zeven vegetarische, dat is actie. En het is broodnodig ook! Het concept ‘Donderdag veggiedag’ is achterhaald. Het restaurant zou beter uitsluitend vegetarische gerechten serveren, behalve op donderdag, want idealiter is dat ‘Donderdag vleesdag’!

Het restaurant zou beter uitsluitend vegetarische gerechten serveren, behalve op donderdag, want idealiter is dat ‘Donderdag vleesdag’!

©Andreas Lorrain

Pas op, dit is geen algemene oproep om iedereen te bekeren tot het vegetarisme. Vlees is nu eenmaal lekker. Wel kun je jouw verantwoordelijkheid nemen en je best doen om af te bouwen. Streven naar plantaardig voedsel als norm en vlees als uitzondering. Probeer eens wat vaker een vegetarisch gerecht, wie weet ontdek je nieuwe lekkere dingen; wie weet voel je jou beter in je vel; wie weet zal je na een tijd vlees niet langer zo hard missen.

Het is niet gemakkelijk. Wij Belgen zijn nu eenmaal verwend en we geven ons comfort niet graag op. Maar het gaat over onze toekomst en die van de generaties na ons. De tijd voor actie is nu, zowel voor de VUB als voor jou.

0 Comment