De vliegende ̶k̶e̶e̶p̶e̶r̶ reporter (1): rugby

Dat studeren is leuk allemaal, maar zonder goede vorm van ontspanning komt er niet veel van in huis. Voor de sportievelingen onder ons ben ik op onderzoek gegaan naar de sportieve bezigheden die onze alma mater te bieden heeft. Met de VUB-sportmix, het sportabonnement van de VUB, krijg je voor €34 per jaar toegang tot het volledige sportspectrum op onze campus. Ga je van de keuzestress spontaan hyperventileren? Geen nood. Gewapend met sportkaart, -schoenen en kladblok ga ik op pad en zal ik het sportaanbod van onze universiteit uiteenzetten. Hopelijk geraak je zo uit de chaos van ballen, stokken en zweetsokken.

Tekst: Anouk de Visser
Beeld: Alina Talipova 

Mijn eerste week vertrok ik vol goede moed richting het sportveld om een oude geliefde te begroeten: rugby. Ondanks de agressieve reputatie van deze sport, zag ik mijn overlevingskansen rooskleurig in. Pat Benatar zong in de jaren ‘80 “Love is a Battlefield” en dat gaat ook op voor het rugbyveld. Toch is het geen kwestie van lukraak tackelen. Rugby is een harde, maar gesofisticeerde sport met ingewikkelde regels.

Oorspronkelijk was rugby een Engelse sport, maar tegenwoordig wordt het wereldwijd gespeeld. In het spel strijden twee teams tegen elkaar door een ovale bal over de zogenaamde try line van het andere team te proberen te brengen. De bal moet achter die try line op de grond geduwd worden. Zo scoort het team vijf punten. Na het scoren van de try krijgt het scorende team de kans om de bal tussen de doelpalen door te schoppen. Als dat lukt, verdient het team nog eens twee punten. De bal mag overigens enkel naar achter gepast worden, waardoor je dus meestal achter je teamgenoten blijft staan. Een team verkrijgt balbezit door te tackelen en de bal af te pakken of door een turn-over, een verandering van balbezit na een fout van de tegenstander. Let wel, je mag enkel spelers met de bal tackelen. Vaak wordt er dan een line-out of een scrum toegekend, waarbij de teams strijden om balbezit. Heel kort gezegd draait de sport om lopen, gooien en vangen, en tackelen.

Ondanks de agressieve reputatie van deze sport, zag ik mijn overlevingskansen rooskleurig in

Wat heb je nodig voor rugby?

Normale sportschoenen zijn prima voor een initiatietraining, maar als je wilt blijven spelen, investeer je best in schoenen met noppen. Disclaimer: het veld op het VUB-complex is van kunstgras, dus daarop mag je niet spelen met stalen noppen. Ook een aanrader (en een verplichting in de competitie), is een bitje. Een bit beschermt je tanden tijdens impact, zoals bij tackles, en voorkomt ook dat je op je eigen tong zou bijten. Vaak wordt er op de training touchrugby (een versie waarbij je niet echt tacklet, n.v.d.r.) gespeeld en zal je gebit dus gespaard blijven, maar opnieuw: blijf je spelen, is het de kleine investering zeker waard. Rugby blijft een contactsport, dus trek sportkleding aan die vuil mag worden en bestand is tegen de ruige wetten van het rugbyveld.

 

De trainingen gaan afwisselend door op dinsdag en woensdag op het VUB-sportcomplex en worden georganiseerd door de Brusselse rugbyvereniging BBRFC Celtics. Mocht je vragen hebben over de trainingen kun je hen bereiken via Facebook en Instagram: @BBRFC_Celtic.

0 Comment