Een gender-Vrije Universiteit Brussel?

Spectrum, de LGBTQIA+-friendly vereniging van de VUB, is sinds dit academiejaar officieel erkend. Dat verdient een gesprek met algemeen bestuurslid Blue.

Tekst: Jorik D’hoe

Kun je jullie vereniging kort introduceren?

“We zijn dit jaar erkend, maar we bestaan eigenlijk al drie jaar. De originele oprichters van Spectrum zijn ondertussen niet langer aangesloten. We zijn er voornamelijk om advies te geven en de mensen van de VUB op te vangen. Tegelijkertijd zijn we er ook voor niet-lgbt mensen, ‘allies’ en niet-leden van de VUB-gemeenschap. We staan open voor iedereen; de voertaal is ook het Engels zodat iedereen met elkaar kan communiceren. Bovendien hebben we een heel grote ruimte op Discord waar alles in het Engels verloopt. Ik denk dat die openheid in het algemeen is waar Spectrum voor staat. We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden, dus heel veel activiteiten zijn gratis. Ook het lidmaatschap is volledig gratis en het is geen vereiste om deel te nemen aan activiteiten.” 

Was er een bepaalde reden voor de oprichting van Spectrum?

“Ja, voor het samenbrengen van mensen. Vóór Spectrum was er een andere een lgbt-vereniging, maar die was geen groot succes. Door de coronacrisis was het voor Spectrum ook even moeilijk, maar nu zetten we er volop op in mensen samen te brengen. Ikzelf heb echt moeten zoeken naar een groep als Spectrum en omdat ze nog niet was erkend, kon ik ze niet gemakkelijk vinden. Ik denk dat veel mensen nochtans een plaats zoeken, vooral na het middelbaar.”

Waren er bepaalde moeilijkheden, onder andere met de VUB?

Ik ben niet één van de mensen die de erkenning van Spectrum als vereniging in orde bracht, maar ik weet dat het wel een moeilijke zaak was, want we moesten een zekere hoeveelheid leden hebben om erkend te worden. Nu zijn we  allemaal mensen die nog nooit in een vereniging hebben gezeten. We zijn het niet gewoon ons aan regeltjes te houden zoals die over algemene vergaderingen, dat er een zeker percentage van de leden aanwezig moeten zijn en geldkwesties die eerder geen zaak waren. En dan tijdens corona, wanneer niks fysiek kon plaatsvinden… Ik weet dat er veel online activiteiten waren, maar daar kwamen weinig mensen naartoe. Hoewel ik denk dat een online-platform zeker een pluspunt is op vlak van toegankelijkheid, kon dat tijdens corona niet de plaats innemen van fysieke activiteiten.

Dat zijn enkele algemene moeilijkheden, maar waren er ook specifiek problemen omdat jullie een lgbtq+ vereniging zijn?

Op het vlak van erkenning was dat oké. We ondervinden wél moeilijkheden die lgbt-jongeren meemaken op de VUB, zoals een transpersoon die hun naam wil veranderen. Dat blijkt een heel moeilijke zaak om te doen aan deze universiteit.  Ik denk wel dat er een wil is om dat goed te doen, maar de administratie verloopt niet altijd even makkelijk. Dat is heel triest om te zien, want dat heeft wel een grote impact op het leven van de studenten. Daarom vind ik het fijn dat er voor mij toch een vereniging is.  Ook zie ik dat er veel overlap is met andere verenigingen, zoals ‘Swamp’. Ik weet dat daar veel queer mensen in zitten en we komen ook samen om allemaal spellen te spelen. Iedereen heeft uiteindelijk zijn plaats gevonden.

Ik krijg de indruk dat je je wel vrij geaccepteerd voelt hier aan de VUB.

Ja, inderdaad.

Fijn om te horen. Zijn er bepaalde doelstellingen waar de vereniging naar streeft?

Iedereen in het bestuur heeft een andere focus, wat fijn is. Uiteindelijk vinden we elkaar wel. We willen veel tegelijkertijd verwezenlijken – op dit moment vooral activiteiten, maar we hebben nog geen vaste kalender zoals vorig jaar. Onze voornaamste doelstelling is mensen samenbrengen. We geven veel aandacht aan de toegankelijkheid van onze samenkomsten, zowel online als fysiek.  Zo organiseerden we al een kampvuur, filmavond en bowlingevenement, waarvan enkel de bowling een te betalen activiteit was. Een lage kost zorgt voor een lage drempel om te komen.

Je geeft aan een goede ervaring met de VUB te hebben. Kun je dat ook doortrekken naar heel Brussel?

Je moet  vooral kijken waar je in Brussel loopt (lacht). Met Spectrum blijven we vaker rondhangen in de queer bars. Dat is meer in het centrum, waar ik denk dat de meeste mensen zich oké voelen, of dat er toch genoeg op de veiligheid wordt gelet. Er worden daar nog meer evenementen georganiseerd. Ik denk dan  aan de pride-week, waar er verschillende artiesten hun ding kunnen showen. Queer artiesten zelfs. En in de maand november was er een queer filmfestival.  Er gebeurt veel.

Ik woon nu dicht bij de pride-buurt en dat was inderdaad heel tof tijdens de pride-week. Is er advies dat je zou geven aan andere lgbtq+ leden?

Als je bijvoorbeeld in de kast zit, kan het zeker helpen om een vriendengroep te hebben van queer mensen.  Daarom wil ik niet per se Spectrum promoten (lacht), maar we houden wel mensen hun privacy in onze gedachten. We zullen mensen nooit uit de kast doen komen. Als er foto’s gemaakt worden van evenementen,  staan daar dan ook geen gezichten op. Er worden geen namen genoemd of iets dergelijks. Aangezien ‘allies’ ook welkom zijn, is langskomen niet per se een manier om jezelf te outen. Uit mijn eigen ervaring is het heel leuk om vrienden te hebben die deel uitmaken van dezelfde gemeenschap. Zo is het gesprek al geopend en kan er gesproken worden over hoe of wanneer je zou uitkomen als eender welke identiteit… Kort gezegd, een supportgroep uitbouwen is mijn advies.

Hoe kunnen mensen jullie het beste bereiken? 

Het makkelijkste is via de site van de VUB te zoeken naar de organisaties en dan via interests. Daar staan we in een lijst. Daarnaast kun je ons op Facebook of Instagram vinden. We hebben ook een Discord-server, maar die is gelinkt via onze Instagram en Facebook. Dus dat is de place to be.

Zijn er nog zaken die je zelf wenst toe te voegen?

Er zal nog  veel gedeeld worden via  Instagram, dus ik denk dat dat het platform is dat je moet volgen. Er zitten veel nieuwe evenementen en activiteiten aan te komen. We zijn nu aan het kijken om met andere verenigingen en met de ULB samen te werken.  Dat is misschien leuk om te weten als mensen van andere verenigingen geïnteresseerd zijn in onze werking.

Zijn die samenwerkingen vooral gecentreerd op Brussel of over heel Vlaanderen?

Met verenigingen van heel Vlaanderen samenwerken is wel iets wat we willen doen. Er is bijvoorbeeld een gelijkaardige vereniging in Gent, maar dat zijn toekomstplannen. 

0 Comment