Sfeerverslag Brussel Brost 2022

Net als  vorig jaar was de Moeial weer van de partij op een opnieuw  geslaagde editie van Brussel Brost, voor de eerste keer binnenshuis in het fameuze Paleis 12. Zonder Stromae, maar wel vol Brussels enthousiasme en studentensfeer. Wij namen een kijkje. 

Tekst: Alina Talipova & Lupé Van Rijmenant
Beeld: Laura De Brucker

Dat de organisatoren van Brussel Brost het na de vorige editie bigger, better en bolder wilden aanpakken, mag eigenlijk niet verbazen. De volksverhuis naar Paleis 12 kwam wel wat traag op gang. Wij kwamen aan rond halfacht en waren eerst licht teleurgesteld door de lage opkomst: de zaal was amper vol. Ook wanneer de nochtans überpopulaire volkszanger Willy Organ het podium betrad, bleef de zaal relatief desolaat. Rare sfeer, maar de nacht was nog jong.

We besloten om het hoofdpodium even achter ons te laten en op ontdekkingstocht te gaan. In de grote hal was een klein studentendorpje opgetrokken met kraampjes van verscheidene Brusselse organisaties. Na wat duw- en trekwerk in de ietwat smalle gangetjes slaagden we erin een paar standjes van dichterbij te bekijken. Geduld werd beloond en we konden onder meer duotickets voor evenementen bij Pilar en een nieuwe fietstas winnen. Verder vielen ook de kraampjes van XL-Air – die een silent disco voorzagen – en het CAW ons op. Dat de organisatoren sterk wilden inzetten op het creëren van een veilige ruimte, werd ook duidelijk door de posters van Safe & Sound die overal in de venue terug te vinden waren. Daar kunnen wij enkel enthousiast over zijn. 

Onze maag begon wat te grommen, dus baanden we onze weg naar de buitenplaats waar heel wat eetmogelijkheden elkaar opvolgden. Bonzende beats kwamen ons vanop de Bruzz-bus tegemoet. Voor de bus stonden een heleboel bankjes opgesteld die intussen afgeladen vol zaten en voor de bus stond menig student de benen  los te gooien. De drop uit het alom bekende Goosebumps van Travis Scott deed onze tafel trillen terwijl we ons voorbereidden op ons interview met Chibi Ichigo, een Brussels-based Limburgse die eerder dit jaar de wei van Kiewit al eens plat speelde. Later op de avond was het haar beurt om de zaal te doen beven, maar ze maakte eerst wat tijd vrij om kort met ons een babbeltje te doen. 

En dan was het tijd voor de officiële kick-off. Plots stonden Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle en VUB-alumnus Bert Anciaux op het podium. Met een duw op de rode knop en bijhorende vuureffecten, wilden ze het academiejaar op gang knallen. Het ‘wauw-effect’ bleef wat uit, maar gelukkig knalde Chibi Ichigo samen met haar bezwerende dansers een luttele vijf minuten later het feest snel echt op gang. 

De avond was nu écht gestart, en ook wij kregen nog leuk nieuws. Brusselse producer, DJ én net afgestudeerd VUB’er Victor De Roo had nog tijd om ons te woord te staan. Het resultaat van dat boeiende gesprek vind je midden oktober terug in onze editie. 

Na afloop van het interview keerden we iets voor middernacht met volle goesting terug naar de zaal – die intussen al meer dan aardig volgelopen bleek. Peet, ook bekend van de rapformatie ‘Le 77’, wist het aanwezige publiek naar zijn hand te zetten en deed de bom finaal barsten. 

Afsluiten deden we aan ‘La Rentrée’, het vierde en warmste podium van Brussel Brost. Al vanaf de late namiddag kon je hier de beste techno-, house- en funkbeats terugvinden. De temperaturen en sfeer bereikten hier een hoogtepunt. Voor verkoeling kon je op de trappen terecht, maar ook deze stonden bij momenten afgeladen vol. Toen wij om iets voor twee onze schup afkuisten was er vooraan geen doorkomen meer aan. We keken van bovenop de trappen naar het publiek en wisten dat Angèle gelijk had: Bruxelles, t’es la plus belle.

Het minpunt van de avond? De busrit naar huis. Begrijp ons niet verkeerd: godzijdank dat er pendelbussen waren, al had de chauffeur zijn bochten wel iets minder heftig mogen nemen. We vielen zowaar van onze stoel, maar geraakten veilig en wel op ons kot. 

Tot volgend jaar?


Interview Chibi Ichigo

Hey! Ik ga alvast vragen of je je even wilt voorstellen.

Chibi:
Ik ben Chibi Ichigo, 23 jaar, en ik woon in Brussel. 

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: je bent Russisch en Tataars, wij delen dezelfde afkomst. 

Chibi: Eigenlijk ben ik gewoon volledig Tataars. (Tatarije is een autonome republiek binnen Rusland, n.v.d.r.)  

In België zijn er niet veel mensen van Russische of Tataarse afkomst die het maken. Voor mij is dat bijvoorbeeld heel inspirerend. Hoe is dat voor jou? Is dat intimiderend? 

Chibi: Intimiderend zou ik niet meteen zeggen, maar het is wel altijd gemakkelijker geweest om te zeggen dat je Russisch bent dan te moeten uitleggen dat je Tataars bent of uit Oezbekistan komt. Er volgen daar vaak flauwe mopjes op. Ik vind het ook jammer dat ik altijd ‘Russisch’ heb gezegd, maar sinds een maand of drie probeer ik daar wel meer duidelijkheid in te scheppen. Ik vind dat belangrijk, want zo hebben mensen die dezelfde afkomst hebben door dat ze niet alleen zijn. 

Vind je het tof om te horen dat jij een voorbeeld bent voor jonge mensen?

Chibi: Goh, ‘voorbeeld’ is zo een sterk woord, ik probeer vooral mijn buikgevoel te volgen.

Je hebt recent de single ‘GRACHT’ uitgebracht. Deze is ook deel van je nieuwe album. Hoe verliep de samenwerking met Jan Paternoster voor dat nummer?

Chibi: Eigenlijk moet je dat meer aan Umi (muziekproducer en partner van Chibi n.v.d.r.) vragen, Umi en Jan kennen elkaar al veel langer terwijl ik hem toen nog niet persoonlijk kende.

Umi: Jan heb ik leren kennen tijdens  een eerdere samenwerking. We hebben altijd een goede verstandhouding gehad. Op een dag heb ik hem een berichtje gestuurd en hij heeft dan thuis, slechts twee weken na zijn verhuis denk ik, zijn bijdrage snel opgenomen. Het was dus een heel fijne samenwerking, maar we zijn toen niet echt samen in de studio geweest.

Chibi: Het was ook corona toen! 

In de releaseshow in de Beursschouwburg zal je je nieuwe album spelen. Heb je verrassingen die je ons al kan toevertrouwen?

Chibi: We moeten het eigenlijk zelf nog bekijken, maar het gaat sowieso heel fijn worden. Het vetste gaat zijn dat iedereen de liedjes gaat kunnen meezingen. Dat gebeurt momenteel maar met twee nummers. Als iedereen alles kan meezingen, gaat me dat heel blij maken.

Zijn er nog Belgische artiesten waar je mee wilt samenwerken in de nabije toekomst?

Chibi: Wanneer de tijd rijp is, zou ik graag willen werken met Soulwax. Het zou ook heel vet zijn als ik ooit met Stromae kan collaben. Maar wat komt, dat komt. 

Dan toch wel cool dat je nu in dezelfde zaal gaat spelen waar Stromae recent heeft gespeeld.

Chibi: Oh dat wist ik niet. Vet! 

We wensen je nog veel plezier hier op Brussel Brost en nog veel succes in de toekomst!

0 Comment