VUB-ererector Caroline Pauwels overleden

De Vrije Universiteit Brussel meldt met grote droefheid het overlijden van ererector Caroline Pauwels. Zij startte haar eerste mandaat als rector in 2016. In februari dit jaar nam ze afstand van het rectorschap. Caroline Pauwels is overleden op vrijdag 5 augustus 2022 in het UZ Brussel aan maag- en slokdarmkanker.

Tekst: Basile Van Weyenberg
Beeld: Alan Jockmans – Moeial Archief

Rector Pauwels stond aan de VUB bekend als een doorzetter. In 2020 werd ze nog herverkozen, nadat ze ondanks haar ziekte toch besloot om nog voor een tweede mandaat te gaan. Pauwels ijverde steeds voor een universiteit die humanisme, democratie en diversiteit hoog in het vaandel draagt. Een visie die ze graag voortgezet zag: “Verder bouwen aan een krachtigen en inclusievere VUB, waar iedereen gelijkwaardig is, blijft een opdracht voor mijn opvolgers en voor de volgende generaties.”

Daarnaast was Pauwels een vernieuwer, die de identiteit van de VUB herdefinieerde door de verbondenheid met Brussel centraal te stellen, zonder de vrijzinnigheid uit het oog te verliezen. “We moeten kunnen wegen op de maatschappij én Brussel omdat we niet op het platteland zitten maar in een grootstad. We moeten die dynamiek van een grootstad gebruiken om hoofdzakelijk het eerste te realiseren: de vrijheid. Dat moeten we doen door opleiding, opvoeding, door het bevragen van de dogma’s en dat is ook het dogma van de universiteit zelf.”, vertelde ze in haar eerste interview als rector met de Moeial.

De universitaire gemeenschap reageert geschokt op haar overlijden. Zo ook Rector ad-interim Jan Danckaert: “We zullen Caroline aan de VUB enorm missen, maar we zullen haar altijd in ons hart blijven dragen. Ze heeft van de VUB een warme, verbonden en meelevende universiteit gemaakt. Het verbinden van de VUB met het internationale, diverse en meertalige karakter van Brussel was voor haar een prioriteit. Iedereen deed er toe voor Caroline Pauwels. Ze luisterde goed, nam de tijd om na te denken, en kwam dan tot een weloverwogen beslissing, steevast met het oog op rechtvaardigheid en menselijkheid.”

Vanuit een oprechte waardering voor de jeugd streefde ere-rector Pauwels ernaar nauw met jongeren samen te werken. Ze noemde het een voorrecht om als rector de handen in elkaar te kunnen slaan met studentengemeenschap. Om alle studenten gelijke onderwijskansen te bieden, richtte ze het VUB Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten op. De familie vraagt dan ook geen bloemen te sturen, maar het werk van Caroline verder te zetten door een schenking te doen aan het fonds via rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 met vrije mededeling GIFT FO7. Meer info op https://www.vub.be/caroline-pauwels-noodfonds

Ook onze redactie wenst de familie en naasten veel sterkte in deze periode.

Wie mooie herinneringen aan Caroline Pauwels wil delen of een boodschap ter steun betuigen aan haar nabije familie en kennissen, kan terecht vanaf maandag 8 augustus in het rouwregister in het Braemgebouw op campus Etterbeek, in de inkomhal van de faculteit Geneeskunde en Farmacie op de campus in Jette of via het online rouwregister.

0 Comment