VUB-ererector Paul De Knop overleden

De VUB meldt met grote droefheid dat ererector Paul De Knop is overleden. Paul De Knop was professor in sportsociologie en sportbeleid. Van 2008 tot 2016 volgde hij het rectorschap van professor Benjamin Van Camp op. Hij zette zich ook in voor onderzoek naar immunotherapie ter behandeling van melanoomkanker.

Tekst: Hermelien Goyvaerts
Beeld: Basel Zobieda

Paul De Knop realiseerde heel wat gedurende zijn achtjarig rectorschap. “Ik kijk er met heel veel plezier, en zelfs met een beetje heimwee, naar terug. Acht jaar is lang als je het moet doen, maar kort als je dingen wil realiseren. Je moet er onmiddellijk voor gaan”, zei De Knop in een interview met onze redactie uit 2019. De Knop zorgde voor onder meer heel wat infrastructurele veranderingen. Zo gebeurden de opstart van de studentenkoten in de XY-gebouwen, de vernieuwing van het zwembad en de atletiekpiste onder zijn mandaat. Daarnaast voerde hij het keuzevak “Redelijk Eigenzinnig” door. Ook veranderde hij de wit-groene huisstijl naar de huidige blauw-oranje stijl . 

Paul De Knop stond bekend om zijn passie voor sport en om zijn gedrevenheid waarmee hij allerlei projecten binnen de universiteit realiseerde om de VUB zoveel mogelijk naar de top te tillen. Een symbolisch hoogtepunt van De Knop’s carrière als rector was een expeditie naar de Mount Everest in april 2016. Hij plantte daar de vlag van de Vrije Universiteit Brussel op zesduizend meter hoogte. In 2019 zei hij daarover: “Rik Torfs had mij uitgedaagd door te stellen dat er in Vlaanderen maar één topuniversiteit is. Ik heb ervoor gezorgd dat er maar één universiteit op de top van de wereld staat.” Zo sloot hij zijn rectorschap op een mooie manier af. In juni 2022 werd hij samen met zijn opvolger Caroline Pauwels tot ererector van de VUB benoemd.

Paul De Knop is overleden op 5 augustus aan de gevolgen van melanoomkanker. Onze redactie wenst zijn familie veel steun toe. 

Wie mooie herinneringen aan Paul De Knop wil delen of een boodschap ter steun betuigen aan zijn dichte vrienden en familie, kan terecht in rouwregister in het Braemgebouw op campus Etterbeek of via het online rouwregister.

0 Comment