Executie dreigt voor VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali

Djalali

De Zweeds-Iraanse wetenschapper en VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali zou uiterlijk op 21 mei worden geëxecuteerd. Dat meldt het Iraanse persbureau ISNA.

Bron: Amnesty International Vlaanderen, VUB
Beeld: Beeldbank VUB

“Dit nieuws is uitermate zorgwekkend en weerom een zware klap voor de familie. De acties van Iran zijn onvoorspelbaar en ontoelaatbaar. Het is letterlijk van levensbelang dat landen zoals België en Zweden druk zetten op de Iraanse autoriteiten om de executie te verhinderen en oproepen tot de vrijlating van Ahmadreza Djalali”, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Ahmadreza Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. Djalali zit nu al zes jaar in de gevangenis in Iran. Hij wordt beticht van spionage en werd na een manifest oneerlijk proces ter dood veroordeeld. De gezondheidstoestand van Djalali is slecht en bovendien mag hij sinds november 2020 niet meer bellen met zijn vrouw en kinderen in Zweden, wat de situatie voor hen haast ondraaglijk maakt.

“Het getuigt van een verregaand misprijzen voor menselijkheid als je gevangenen met dubbele nationaliteit steeds weer als pasmunt inzet en met executie bedreigt om druk te zetten op andere landen”, reageert prof. dr. Gerlant van Berlaer, vriend en collega van Djalali.

Oproep
Amnesty International en de VUB roepen met aandrang op om wereldwijd zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het lot van dr. Djalali. België, Zweden, de EU en de internationale gemeenschap moeten Iran overtuigen om Djalali vrij te laten. In afwachting van zijn vrijlating moet hij op zijn minst menselijk worden behandeld: hij moet contact krijgen met zijn gezin en de nodige medische zorgen krijgen.

Rector ad interim van de VUB Jan Danckaert eist dat de executie onmiddelijk stopgezet wordt. “We roepen de Iraanse leiders op om met deze barbaarsheid te stoppen. We vragen de hele wereld om druk op Iran te blijven uitoefenen, zodat ze stoppen met de mensonterende en onrechtvaardige behandeling van Djalali. Hij wordt al meer dan zes jaar onterecht en onder schandalige omstandigheden vastgehouden. Djalali moet worden vrijgelaten, zodat zijn familie hem eindelijk weer in de armen kan sluiten.”

In België tekenden al meer dan 130.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Djalali in te trekken en die zijn vrijlating eist.

0 Comment