Het zou vanzelfsprekend moeten worden dat iedereen zichzelf kan zijn: de Warmste Week 2021

Ook dit jaar staan er opnieuw een heel aantal projecten en initiatieven met hun warme vlam klaar tijdens de jaarlijkse inzamelactie van de Warmste Week. We spraken met Lotus Li, een van de 21 jongerenambassadeurs van de Warmste Week 2021. 

Tekst: Magali Smith
Beeld: Jarno Van Mulders 

Vorig jaar draaide het thema rond de coronacrisis, en aandacht voor diegenen die het moeilijker hadden in onze samenleving. Ook het belang van vrijwillige zorg voor elkaar, iets wat tijdens de coronacrisis sterker aanwezig was dan ooit, werd belicht. Dit jaar komt de VRT met een gloednieuw thema uit de bus, namelijk “kunnen zijn wie je bent”. Vooral jongeren tussen de 16 en 24 jaar zijn het doelpubliek van deze actie. Lotus Li geeft ons een betere kijk op het thema van de Warmste Week, maar ook op wat het voor haar betekent.

Lotus Li is negentien jaar oud en studente social sciences aan de VUB. Dit jaar werd ze ook een van de 21 jongerenambassadeurs van de Warmste Week. Als bezige bij is ze ook nog adviseur in de Vlaamse jeugdraad. Li vertelt dat ze gecontacteerd werd door VRT en op die manier te horen kreeg dat ze geselecteerd was uit de vele kandidaten om zich te engageren als jongerenambassadeur. Jongerenambassadeur zijn brengt toch wel een zekere verantwoordelijkheid met zich mee, zegt Li. Het thema is erg breed en bevat heel wat debatten, problematieken en onderwerpen die bij vele jongeren een enorm grote rol spelen in hun leven of een grote impact hebben gehad. “Je bent woordvoerder voor je omgeving, maar ook op sociale media en online komt er heel wat bij kijken.”, vertelt Lotus Li. 

“Het is een mooie kans om op deze manier dingen te delen en mensen te bereiken.”

De Warmste Week vindt plaats van 18 tot en met 24 december, maar heel wat  maanden voordien worden er al veel voorbereidingen getroffen. Het concept dat er nu ook jongerenambassadeurs betrokken worden is dit jaar nieuw, mede omdat de stem van jongeren een steeds groter maatschappelijk belang heeft.
“Door jongerenambassadeur te zijn ben ik me  bewuster van wat er gaande is in de wereld en van hoe er wordt omgegaan met bepaalde onderwerpen of problematieken. Ik leer hier veel van bij. Het is dan ook een mooie kans om op deze manier dingen te delen en mensen te bereiken. We krijgen hiervoor een groot platform om dit te kunnen doen”, zegt Lotus Li nog.

“Kunnen zijn wie je bent” is vandaag de dag een enorm relevant thema om in de kijker te plaatsen. Lotus Li voelt zich extra verbonden met dit thema omwille van haar adoptieverhaal en Aziatische roots.
Als kind droomde ze ervan om een Aziatische presentatrice te zien op de Vlaamse televisie. Daarom is ze ook een van de oprichtsters van
Untold Asian Stories. Hiermee wil ze de verhalen van Vlamingen, die net zoals Li, Aziatische roots hebben verbinden met elkaar en met anderen.

“Er is veel meer diversiteit aan de VUB dan aan andere universiteiten. Natuurlijk is het nog niet perfect, maar wel een pak beter”

Ook wonen in Brussel en les kunnen volgen aan de VUB, biedt Li een verademing om zich hier thuis te kunnen voelen, zegt ze. “Er is veel meer diversiteit aan de VUB dan aan andere universiteiten. Natuurlijk is het niet perfect, maar vergeleken met de andere universiteiten is het toch een pak beter. “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat iedereen zichzelf kan zijn.”, benadrukt Li nog als laatste.  

0 Comment