STIKSTOF @ Ancienne Belgique: Familiereünie

Tekst en beeld: Denver Ocula

De drukte had ik moeten verwachten. Recht tegenover het café Les Brasseurs waar Zwangere Guy en co. vertoeven, is Ancienne Belgique een thuismatch van jewelste. Een lange wachtrij, een hoop mensen en wat ongeduld later, kon het concert beginnen. Ik volgde het vanop de tweede verdieping, zo had ik een mooi overzicht en kon ik genieten van de muziek. 

RonnyHuana – het voorprogramma – warmt de zaal op voor wat zal volgen, het publiek heeft er duidelijk zin in. Na maanden thuiszitten is dit een uitlaatklep van de bovenste plank. Na RonnyHuana wordt het heel stil in de concertzaal, want nu is het de beurt aan Zwangere Guy en Jazz. Ze beginnen hun show en het duurt luttele seconden voor gehele zaal mee is met hun eerste liedje ‘Nitro’. De beats en de teksten komen hard bij je binnen. Elk liedje nam het publiek opnieuw mee, en het aantal mensen die uit volle borst meezingen is haast niet te tellen. 

Er was ook wat tijd voor een persoonlijke noot, op die momenten werd de hele zaal weer stil. STIKSTOF brengen liedjes die introspectief zijn, over hun verslavingen en dergelijke. Jazz zingt zo over zijn wietverslaving in het lied ‘Spiegel’. Vooral deze nummers kwamen hard aan bij het publiek en ook bij mezelf. Deze mannen zijn simpelweg woordtovenaars, om het maar kort een naam te geven. De groep van Jazz en Zwangere Guy samen op het podium is een ongelooflijke ervaring, er bestaat geen aanbeveling groot genoeg voor zoiets als de wervelwind genaamd STIKSTOF. De afsluitende liedjes waren allemaal bedoeld om op te moshpitten. Wanneer Guy de zaal oproept om helemaal open te trekken, moet hij dat geen twee keer zeggen, het is dit haast gestoord beeld dat je nog even bijblijft. Als je niet half-groggy een STIKSTOF-concert buiten komt, ben je niet naar een STIKSTOF-concert geweest. De mensen waren helemaal klaar om op elkaar af te vliegen. Het concert was een totaalpakket van emotie, amusement, harde teksten en nog zoveel meer. 

STIKSTOF gaat door ons klein landje alsof het een wereldtournee is. Ze zullen de komende maanden dus nog vaak te zien zijn op Belgische podia. Waarschijnlijk zal het niet lang duren voor ze nog eens neerstrijken in Brussel.

 

0 Comment