Chef kotsmaak: VUB doldwaas kookidee met Noa Lameire

Chef kotsmaak ©Marit Galle

Ik hou van koken, maar vind het ook heel fijn als anderen voor mij koken. Normaal kook ik iedere avond voor mezelf en voor anderen. Maar de inspiratie is een beetje op. Daarom ga ik op bezoek bij medestudenten om wat nieuwe recepten te vergaren en zo een beter beeld te krijgen van wat de kot schaft bij anderen thuis. Deze keer ben ik te gast bij Noa Lameire.

Tekst: Ima Algra
Illustratie: Marit Galle
Foto’s: Ima Algra

Fragment

Het is 19u04 en ik heb trek. Dat is wat de hele dag overleven op eindredactie, enkele introductielessen, bananenbrood en water met je doet. Noa doet de deur voor me open met een enorme glimlach en een omhelzing als een warm bad. Hij begint direct. We eten een zoete aardappelcurry Dat heeft hij nog nooit eerder gemaakt. “Ik dacht: wat kan ik in een curry pleuren? Ik zag zoete aardappel liggen en bedacht me dat dat wel eens zou kunnen werken.” Hij houdt twee aardappels omhoog met de vraag of hij ze beide zou gebruiken. Ik zeg: “more is more en more is lunch de volgende dag”. 

Noa vertelt me dat hij van slow-cooking houdt. Een “anti-stress momentje” noemt hij dat. Hij vindt dat smaak tijd kost en daarnaast vindt hij de geur van het eten ook gewoon “helemaal chill” dus als het huis dan lekker lang geurig ruikt, is dat mooi meegenomen. Het ruikt in ieder geval naar uien en ik begin te wenen.

We eten met z’n drieën; Femke, een vriendin van Noa, eet ook mee. Noa zet ons aan het werk. Ik schenk de wijn in en steek de kaarsjes aan. Tegen Femke zegt hij dat ze de zoete aardappel “wel in blokjes van 1 centimeter ofzo” mag snijden. Het komt hier niet al te precies. Het eten staat te pruttelen en ik merk dat de afzuigkap niet aanstaat. De keuken trekt wit weg en het wordt warm. Door de topics die we bespreken en de specerijen in het eten. 

Vele ABBA-liedjes later is het eten klaar. Ik dek de tafel en vraag welk bestek ze willen gebruiken. Noa wil met lepel en vork eten en dat doet me lachen. Ik heb trek. Het smaakt me maar al te goed. Enigszins zoet, maar dat was te verwachten van een zoete aardappelcurry. 

©Ima Algra

Ingrediënten

 • 3 kleine rode uien
 • Een halve bol look
 • 2 grote tomaten
 • 150 gram tomatenpuree
 • 2 zoete aardappels
 • 1 blik kikkererwten
 • (Vleesvervanger voor de liefhebber)
 • Rijst op de man afmeten. Of gewoon zoveel je wil eten. Noa eet graag basmati rijst.
 • 2 theelepels garam masala
 • 2 theelepels komijn
 • Een beetje koriander op gevoel
 • Kurkuma, ook op gevoel
 • Chili (Pili-pili) (hoe meer hoe pittiger)
 • Zout en peper om alles op smaak te brengen

Het recept

Begin met het klein snijden van de ui en knoflook. Eén van de uien was slecht. Dat komt omdat het de goedkoopste zijn, zegt Noa. Hij haalt simpelweg een paar lagen weg. De ui en de look doe je dan lekker met een goede scheut olijfolie in een ruime pan. Na 5 minuten voeg je daar alle specerijen aan toe. De aardappel snij je in blokjes (van 1 centimeter ofzo dus) en stop je met olie, zout en peper voor 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven (en mocht je geen oven hebben, kun je deze ook altijd even koken in water). Nadat de ui en de knoflook hebben liggen zweten in de pan, gooi je er de tomatenpuree en tomaten (die je ook in blokjes hebt gesneden) bij. Na 20 minuten horen de zoete aardappels beetgaar te zijn, en gooi je ze samen met een beker water ook in de pan. Noa heeft uiteindelijk iets meer dan de helft in het eten gedaan, de andere helft hebben we opgesnacked. Dit is hét moment om je vleesvervanger al dan niet toe te voegen. Noa kreeg vegan shoarma van zijn oma mee. Die gooit hij er ook maar bij want ja, je moet roeien met de riemen die je hebt, toch? Het geheel laat je pruttelen en dit breng je op smaak met peper en zout. Eet smakelijk. Bon appetit. Lekker ite

Oh wacht! De rijst! De rijst moet je niet vergeten. Gewoon koken zoals aangegeven op de verpakking. 

©Ima Algra

 

 

 

 

 

 

 

 

Klein vragenrondje

Wat is je relatie tot koken?

“Ik begon met koken toen ik 10 jaar oud was. Mijn ouders bestelden soms van die maaltijdboxen en de recepten waren vrij eenvoudig om te maken. Ik hielp graag mee. Zo heb ik verschillende soorten keukens op een leuke manier leren kennen. Ik kook iedere avond zelf. Sinds twee jaar eet ik vegetarisch en het is nog altijd zoeken naar lekkere, nieuwe dingen om te koken. Ik eet niet graag vaak dezelfde dingen, het gaat echt van hot naar her. Zo maak ik verschillende curry’s, kook ik graag Italiaans (pasta’s en risotto) of groenten met rijst; ik probeer af te stappen van de normale AVG’tjes (aardappel-vlees-groente).

Ik vind het ook heel leuk om voor anderen te koken, meestal wordt het smakelijk gevonden. Koken is voor mij een vorm van liefde tonen. De positieve energie die ik erin steek, haal ik er ook uit.”

Wat eet je het liefste?

“Thaise curry’s. Met lekker veel paprika. Nice and spiced up. ALLES MET RIJST!”

Waar haal je je inspiratie vandaan?                                                                                                                                      

“Ik kijk meestal naar de ingrediënten die ik in huis heb en als ik niet weet wat ik ermee aan moet dan speur ik het internet rond op zoek naar recepten. Ik lees er dan enkelen, maar volg ze nooit echt precies. Ze geven me gewoon een beeld van de mogelijkheden.” 

Zijn er dingen die je echt je strot niet door krijgt?

“Witlof. En eigenlijk alle sauzen die je op friet doet, behalve curryketchup.”

Favoriete specerij/kruid?

“Komijn, het liefst stop ik het in alles wat ik kook.”

Hoe zag je laatste boodschappenlijstje eruit?

 • IJs
 • Bevroren rood fruit
 • Prei
 • Noedels
 • Room
 • Fruit
 • Tomaat
 • Zoete aardappel
 • Amandelmelk
 • Rode ui
 • Koekjes
 • Wijn
 • Chocolade

Ultieme kooktip

“Zolang je eten goed kruid smaakt het bon.”

0 Comment