BSG ontwaakt: Studentenleven leeft terug op

In hun lokaal achterin gebouw F maakt het Brussels Studentengenootschap zich klaar voor een nieuw jaar. We spraken met voorzitter Joyce Verbrugghe.

​​Tekst: Basile Van Weyenberg
Beeld: Jan Meeus

Het studentenleven komt na anderhalf jaar terug op gang. Met in het vooruitzicht ook de heropleving van het kring, feest en folklore leven op de VUB. Dat vraagt om een kennismakingsinterview met de nieuwe voorzitter, Joyce Verbrugghe, van de Sui Generis vereniging BSGgtgv. 

Kan je voor de studenten die jullie nog niet kennen eens uitleggen wat het BSG is?

“Het BSG (Het Brusselse Studentengenootschap geen taal geen vrijheid, of de BSGgtgv n.v.d.r.) is kortweg het overkoepelend orgaan van de erkende verenigingen op de VUB. Dat betekent dat wij eigenlijk het tussenstuk zijn tussen die verenigingen enerzijds en de Studentenraad en de VUB anderzijds.”

Vorig jaar lag het studentenleven even stil. Hoe hebben jullie dat ervaren?

“Bij ons kwamen er plots heel wat taakjes bij. Er is bijvoorbeeld een activiteitencommissie opgericht om wekelijks de situatie te evalueren en te bekijken hoe we studentenactiviteiten kunnen organiseren op de campus.”

“Voor mijn voorganger was het een moeilijker jaar. Er heeft toen heel lang bijna niets kunnen doorgaan. Het was eigenlijk pas in april dat er versoepelingen kwamen en dat de activiteiten weer door zijn gegaan. Voor mij is het dan een beetje in een stijgende lijn gegaan in wat er mogelijk was. Dat weer zien opleven is echt een plezier. Waar we nu staan is eigenlijk absoluut waar ik op had gehoopt in april, toen ik verkozen werd.”

Joyce Verbrugghe

En hoe hebben de verenigingen dat zelf ervaren? Gezien de gewone ledenwerving niet mogelijk was.

“Ik denk dat bijna geen enkele vereniging echt een doop heeft gedaan. Ze hebben wel andere activiteiten proberen aan te bieden zodat de eerstejaars elkaar konden leren kennen. Ze hebben zich hard ingezet ook al was het niet altijd even makkelijk. Maar veel verenigingen hebben toch een jaartje semi op pauze gestaan. De traditionele werking was er niet.”

“We proberen de opstap te maken om weer veilige feestjes te kunnen organiseren”

Liep het soms fout? En hoe zijn jullie daar dan mee omgesprongen?

“Wij hebben altijd geprobeerd om coöperatief te werk te gaan. Er is soms veel verwarring geweest rond de maatregelen en niet iedereen was altijd up to date. Dus wanneer we zagen dat er iets misging hebben we altijd eerst geprobeerd om een waarschuwing te geven, maar er is ook een sanctiekader gekomen voor inbreuken waar heel duidelijk was dat het niet mocht op dat moment. Dan zijn er wel sancties genomen.”

Hoe zien jullie de activiteiten dit jaar verlopen? Hebben jullie wilde plannen of blijven jullie eerder voorzichtig?

“We proberen echt wel in de mate van het mogelijke de dingen te doen. We zijn bijvoorbeeld van plan een openings-TD te organiseren op 5 oktober. Dat zou in orde moeten komen, maar we wachten nog op het wettelijk kader. Dat blijft altijd een beetje spannend. Er zijn ook al dingen in gang gezet voor de dopen. De vooruitzichten zijn dus heel goed, maar we blijven toch altijd met een kleine asterisk in ons achterhoofd zitten.” 

“Het kan namelijk opeens helemaal keren en dan zou het kunnen dat we dingen moeten annuleren, maar voorlopig zijn we voorzichtig enthousiast om alles weer te doen zoals we het kennen. De Kick-Off komt er bijvoorbeeld ook aan, dus er staat veel op de planning dat het toch weer een beetje laat voelen alsof het een normaal jaar is.”

Jullie organiseren eerst een testevent. Hoe pakken jullie dat aan?

“Ja, dat is in samenwerking met de VUB. Het doel daarvan is in eerste instantie een leuk feestje te hebben, maar ook voor de erkende verenigingen is het belangrijk te zien hoe je events organiseert met een Covid Safe Ticket. Ook voor ons is dat belangrijk aangezien we erna een TD willen organiseren voor 1000 mensen. Die ervaring nemen we dan mee naar  onze openings-TD en daarna naar de TDs van de verenigingen. Op die manier proberen we rustig de opstap te maken zodat er weer leuke feestjes op de VUB kunnen plaatsvinden op een veilige manier.”

“Kom zoveel mogelijk naar buiten, dat is de ideale manier om de universiteit te ontdekken”

Wat zijn jouw favoriete activiteiten?

“Ik vind de openings-TD altijd heel leuk. Dat is meestal voor mij het moment dat ik heel wat mensen terug zie na een lange zomer. St V is natuurlijk altijd een klassieker. Ja, ik ben eigenlijk alleen maar activiteiten van onszelf aan het aanhalen (lacht), maar het Zangfeest is ook echt geweldig. Dat is een beetje Eurovisiesongfestival, maar dan op de VUB.”

“Ik ben nu misschien vooral studentikoze dingen aan het aanhalen, maar in normale jaren komen bijvoorbeeld alle politieke kringen samen voor een voorzittersdebat, dat is ook altijd heel interessant. De meeste kringen organiseren ook lezingen. Er is een grote verscheidenheid aan activiteiten, maar mijn favoriet is wel het zangfeest.”

Sint-Verhaegen ©Jan Meeus

Studentendopen komen vaak negatief in het nieuws. Hoe staan jullie tegenover die traditie?

“We zijn ons heel bewust van de verenigingen onder ons die dopen en we beseffen ook dat er jaar na jaar steeds meer druk op de ketel komt. Wij vinden dat er op de VUB hele mooie tradities zijn, maar we zijn natuurlijk ook kritische mensen. Vorig jaar zijn we al gestart met het project rond vertrouwenspersonen en dit jaar zijn we ook effectief gestart  met een project rond doopkaders om zekerheid te bieden voor onszelf en de VUB zodat de dopen veilig verlopen.”

“Het vergt nog wat werk, maar ik heb er een heel positief gevoel bij. Ik ben ook heel blij dat beide projecten eigenlijk vanuit de verenigingen zelf zijn gekomen. Ik denk dat het niet positiever kan dan dat onze studentenverenigingen beseffen dat ze sommige elementen misschien wat moeten moderniseren en dat ze zorgen voor een veilig verloop.”

Wat is jouw tip voor nieuwe studenten?

“Kom zoveel mogelijk naar buiten. Heel veel van die welkomstdrinks zijn eigenlijk heel leuk om mensen te leren kennen. Het is meestal wel vanuit een vereniging georganiseerd die eerstejaars willen werven, maar je bent nooit verplicht. Het is allemaal heel vrijblijvend en het is een leuke manier om de universiteit te ontdekken. Dus ik zou zeggen: laat je zeker niet afschrikken door de wilde verhalen en kom naar buiten. Ontdek de campus, ontdek alle verenigingen en dan zie je wel waar je je plaatsje vindt.”

0 Comment