Expo ‘Icons’ in Villa Empain: Heilig, heiliger, heiligst

Na het succes van Villa Empain’s laatste tentoonstelling ‘Lighthouse’,waar massaal veel volk naar trok wegens de instagrammable locaties, vind je er nu een sacrale en soberdere catalogus, gecureerd door voormalig president-directeur van het Louvre Henri Loyrette.  De Moeial nam een kijkje.

Door: Alina Talipova

Als bezoeker word je bij de ingang meteen verwelkomd door een Madonna, een knap portret van het kunstenaarsduo Pierre et Gilles. Je vindt hier zowel een reeks oude iconen uit Europa en Rusland alsook moderne reeksen van Charles Filliger, Gustave Van De Woestyne, Octave Landuyt en meer. Een interessant contrast. Dat ‘het heilige’ centraal staat in deze expo, kan je hier zien via verschillende perspectieven en stijlen. 

Je krijgt een boekje aan de ingang, met een plannetje en uitleg bij elk werk en icoon. Onmisbaar, zeker voor het begrijpen van de diepere religieuze betekenis van de iconen én voor de oriëntatie. Op de muur zie je hier een daar een citaat, soms uit de bijbel of van auteurs. 

De kleine gangetjes tussen de verschillende zalen zorgt voor een leuke belevenis doorheen de tentoonstelling; in elk hoekje hangt er wel een werkje. Loop zeker ook eens volledig rond het Art-Deco gebouw om achteraan het enorm halfrond zwembad te ontdekken. Kortom: een zeer aangename tentoonstelling in de mooie ambassadebuurt. Aanrader!

De expo loopt nog tot 24 oktober. Reservatie is verplicht. Bestel ticket via de website.  

0 Comment