We mogen weer, soort van

pen met papier

Door Ima Algra 

De avondklok. Een restrictie die half oktober werd ingezet om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Net toen de dagen weer korter werden en de nachten langer, mochten wij die laatste niet meer bezoeken. 

Onze dagen kregen een vervroegde deadline. De klok sloeg gewoonweg de tweede 10 van de dag aan en het voelde alsof dat het dan was. Alsof het mooi genoeg geweest was, alsof ik niets meer hoefde te doen, alsof ik überhaupt niets meer kon doen. De dag was geleefd om 22.00. Voor een ik-vlieg-graag-weg-van-huismus zoals ik betekende dat eindigen waar ik piek: normaliter begonnen mijn avonden pas om 22.00. Het bracht onverwachte sleepovers teweeg of zorgde ervoor dat ik 38 minuten na de avondklok terug naar huis moest sprinten.

Wellicht was het in de koude avonden zo slecht nog niet, toen het met bakken uit de hemel kwam vallen; regen en sneeuw; vorst. Dan kon ik naar buiten kijken en me tevreden voelen met een kop thee. De dag had ons de tijd gegeven die we nodig hadden. Tijdens de blok in januari, zorgde de avondklok voor de nodige push om niet te veel afleiding te zoeken.

 “Er zit een stemmetje in mijn hoofd dat me nog altijd probeert te waarschuwen voor de avondklok.”

En nu, ruim 25 weken later, mogen we weer. De twee uurtjes tussen 22.00 en 00.00 op zeven mei waren stil, daarna is het niet meer stil geworden. De eerste nachten voelden onwerkelijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste weken een beetje laks was geworden met het naleven van de avondklok, maar het feit dat ik nu weer legaal (I love legaliteit) op straat mocht zijn na tienen voelde desalniettemin bevrijdend. 

Ietwat onwennig ook, hoewel het als vanzelfsprekend zou moeten voelen. Er zit een stemmetje in mijn hoofd dat me nog altijd probeert te waarschuwen voor de avondklok. Die waarschuwing is niet meer nodig, maar laat wel zien hoe veerkrachtig we zijn, hoe snel we kunnen wennen aan dingen waar we liever niet aan willen wennen.   

Enfin, de dagen worden langer en de nachten korter. Het is tijd: zomerklok in plaats van avondklok.

0 Comment