Eid VUBarak – NL versie

Eid VUBarak – English version

Dit jaar valt ‘Eid Al Fitr’, ofwel het Suikerfeest, voor Belgische moslims op donderdag 13 mei. De vooravond en dag van ‘Eid Al Fitr’ betekenen voor de moslimgemeenschap het einde van de ramadanmaand en het begin van de maand Chawal. Drie VUB-studenten vertellen hoe zij de ramadan en de Eid – voor de tweede maal tijdens de coronapandemie – ervaren. Eid is ook steevast een culinaire beleving, en dus lichte deze studenten ook de sluier op hun favoriete Iftar gerechten. Deze vind je onderaan in het artikel!

Hala El Mohor (Palestina)

Masterstudent Journalistiek en Media in Europa: “De situatie in Palestina weegt op dit moment ook zwaar op me. Ik heb zelfs het gevoel dat ik de Eid niet naar behoren kan vieren”

“De Ramadan vieren als student in het buitenland kan moeilijk zijn. Het kan eenzaam zijn, en je mist de spirituele en sociale ervaring die je anders met familie thuis zou hebben. Alle gevolgen van de covidcrisis hebben dit verergerd, en je voelt je extra eenzaam omdat deze maand normaal gezien verrijkt wordt door die sociale dimensie.”

“Ik heb een videogesprek met mijn ouders gehad om ons vasten te verbreken, wat leuk was, maar helemaal niet hetzelfde. Vooral omdat de opwindende aspecten zoals het sociale nachtleven en de gemeenschappelijke iftars er niet meer waren. Na een dag vasten en honger kon je samenkomen om te eten, te lachen, misschien een kaartspel te spelen en samen te bidden. Ik heb dit jaar die Ramadan spirit niet echt kunnen ervaren.”

“Ik verwachtte deels dat ik meer tijd voor mezelf zou hebben om na te denken, maar in plaats van spiritueel en reflectief te zijn voelde het als een willekeurige cyclus van vasten, eten, slapen op repeat. Zij het zonder de gebruikelijke sociale uitlaatkleppen.”

“De situatie in Palestina weegt op dit moment ook zwaar op me. Ik heb zelfs het gevoel dat ik de Eid niet naar behoren kan vieren, gezien wat er in mijn thuisland is gebeurd, en nog steeds gebeurt. Het is zo hartverscheurend om elke dag wakker te worden met zulk tragisch nieuws, vooral omdat ik daar ook familie en vrienden heb die de taferelen die we alleen op het internet zien, daadwerkelijk meemaken.”

“Het is al weerzinwekkend genoeg om door het jaar getuige te moeten zijn van deze gewelddadige aanvallen, maar het feit dat het gebeurt tijdens de heilige maand Ramadan maakt het nog erger. Dit zou een maand van vrede en vergeving moeten zijn, maar dat vieren lijkt nu onmogelijk.”

 

Ramil Tariq (Pakistan)

Bachelorstudent Sociale Wetenschappen: “De (religieuze) gebruiken hoeven niet te stoppen alleen omdat we onze kanalen van meningsuiting verliezen.”

“Eenheid, toewijding, verbondenheid, bezinning en veel eten! Dat is de geest van de Ramadan. Maar, hoe kan het worden beoefend met alle regels en beperkingen vanwege Corona? Geen iftars in de moskee? Geen discussies? Geen goedheid verspreiden met de gemeenschap? Hoe gaat het werken? Dit was mijn start van de maand Ramadan.”

“Naarmate de dagen verstreken, leerde ik iets cruciaals. Die gebruiken hoeven niet te stoppen alleen omdat we onze kanalen van meningsuiting verliezen. Ik zag moskeeën voedselinzamelingsacties organiseren om de minderbedeelden te helpen, vrienden die samenkwamen voor iftars, gemeenschappen die online discussies organiseerden. Ik leerde dat iemand geen moslim hoeft te zijn om zich een deel van de gemeenschap te voelen. Ik deed zelfs mijn best om de geest van de Ramadan op mijn werk te brengen, door af en toe fruit mee te brengen en mijn best te doen om tijd voor iedereen te maken. Ik zag dat mijn inspanningen in vriendelijkheid werden ontvangen en verdubbeld werden.”

“En omdat ik veel tijd had, motiveerde ik mezelf eindelijk om Pakoras te maken – een Pakistaanse lekkernij die iedereen geprobeerd moet hebben- . Ze zijn geweldig gelukt, het is maar dat jullie het weten! (lacht)” 

“Achteraf gezien geloof ik dat waar iets verloren ging, iets beters voor in de plaats kwam. Het zou tenslotte niet erg eigen zijn aan moslims als slechts een paar regels en voorschriften ons ervan weerhielden om de geest volledig tot zijn recht te laten komen, nietwaar?”

 

Derya Akkoç (Turkije)

Masterstudent Burgerlijk en Procesrecht: “Niemand is evenveel als gewoonlijk bezig met de solidariteit die de Ramadan meestal kenmerkt.”

“Corona heeft, zoals je kan verwachten, een enorme impact op de Ramadan. De afleidingen die je hebt met een normale dagindeling zijn er deze keer niet. Dus nu voel je die verveling in combinatie met die honger, wat snel op je begint te wegen.”

“Ik ben meestal thuis in Hasselt gebleven en heb de maand vooral bij mijn familie doorgebracht. Op kot in Brussel is het een stuk eenzamer. Ik heb een goede band met mijn kotgenoten, maar zij vasten niet, wat niet altijd even makkelijk is. Daarnaast is de keuken op mijn kot maar een paar meter van mijn kamer en is het dan nog wreder aftellen naar het breken van de vasten.”

“Mijn mama helpt met de routine om elke nacht op tijd op te staan voor de Suhoor om zo genoeg water te drinken en ook iets te eten voordat het vasten begint met zonsopgang. Thuis zijn met de familie heeft dus veel voordelen, vooral nu.”

“Iedereen is zo bezig met corona dat er een attitude heerst van: ‘dat deze maand maar snel voorbij is’. Niemand is evenveel als gewoonlijk bezig met de solidariteit die de Ramadan meestal kenmerkt. Mensen mogen elkaar minder zien, er is angst voor besmetting…. De huidige stand van zaken is gewoon heel demotiverend, terwijl de Ramadan op zichzelf al een uitdagende periode is.”


 

RECEPTEN:

 

Hala El Mohor – Palestijnse Maqloubeh

Letterlijk vertaald betekent Maqloubeh “omgedraaid” of “ondersteboven”. En als je de foto bekijkt, wordt dat ook duidelijk. De rijstschotel wordt omgedraaid op een bord om te eindigen als een cake-achtige structuur. Maqloubeh kent vele interpretaties, versies en recepten. En het recept zal veranderen, afhankelijk van aan wiens oma je het vraagt. Dit recept is van Hala’s grootmoeder Rana.

Ingrediënten

500 g Basmatirijst

2 eetlepels olijfolie

Een hele kip

1 kaneelstokje

2 laurierblaadjes

5 kardemonzaadjes

Zout en peper (naar smaak)

800 ml water (klaar gekookt)

1 grote ui

1 grote aubergine

4 tomaten in ringen gesneden

Voorbereiding 

rijst en groenten

 1. Was de rijst, laat even weken en zet apart.
 2. Snijd de ui in blokjes (hak redelijk fijn).
 3. Snijd de aubergine en tomaten in grove blokjes. Snijd de aubergine en courgette in vieren in de lengte en dan in plakjes.
 4. Snijd de tomaten in rondjes en zet apart.

De kip voorkoken

 1. Verhit de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
 2. Fruit de uien en voeg de kruiden toe.
 3. Snijd de hele kip in 4 stukken en bak samen met de uien, piment, zout en wat peper, roer en bak de kip bruin.
 4. Voeg wat van het kokende water toe aan de kip tot deze helemaal bedekt is en laat sudderen tot de kip gaar is.
 5. Haal de kip eruit en laat het overgebleven water (nu kippenbouillon) nog even sudderen.

Laten we onze Maqluba in elkaar zetten en koken

 1. Vet een andere pan in met olijfolie. Begin dan met de bodem te bedekken met de kip, de gesneden tomaten en de aubergine. Breng op smaak met zout en peper, een klein beetje is voldoende.
 2. Stapel de geweekte rijst op de kip en groenten. Druk vervolgens aan met een aardappelstamper/grote lepel/bord/whatever.
 3. Giet langzaam de bouillon erbij tot de rijst helemaal bedekt is, met een extra vingerdikte water boven het rijstoppervlak. Voorkom dat er een gat in de rijst komt terwijl u de bouillon erin giet. Je wilt ook niet dat de verpakte rijst in de war raakt.
 4. Zet de pan op het fornuis, draai het vuur op hoog gedurende 3 minuten om alles tot een sudderpunt te brengen, hoewel je waarschijnlijk alleen de randen zult zien borrelen. Als je de bubbels aan de randen ziet, ga je verder met de volgende stap.
 5. Doe het deksel erop, draai het vuur laag en laat het 45 minuten koken. Als u na die tijd denkt dat de rijst nog niet gaar is, moet nog 5-10 minuten volstaan.
 6. Neem een groot bord of een serveerplank en plaats deze over de pan. Nu komt het omdraaien! Houd het bord stevig tegen de pan en schud de pan voorzichtig om. Laat de pan dan langzaam van het bord glijden.
 7. Als je de steelpan zoals gezegd hebt ingepakt, zou hij niet mogen inzakken. Maar als dat wel het geval is, is dat niet erg, het zal nog steeds heerlijk zijn.
 8. Serveer met Joghurt of komkommer knoflook joghurt salade. Of met een frisse salade van munt, komkommer en tomaten met een dressing van citroen, olijfolie en zout.

 

Derya Akkoç – Lahmacun met yoghurtsausje

Lahmacun, een benaming afgeleid van het oorspronkelijke Arabische woord ‘lahm bi`adjien’ wat letterlijk ‘vlees met deeg’ betekent, is een Oosters gerecht dat zeer populair is tijdens de Ramadan. Lahmacun is een knapperig deeggerecht met als topping een kruidig gehaktmengsel met veel ui en paprika gemengd in tomatensaus. Het lijkt op een pizza maar dat is het toch net niet want het deeg is veel dunner en knapperiger. Het is een gerecht dat over de hele wereld wordt gegeten, voornamelijk in Arabische en Midden-Oosterse landen zoals Syrië, Libanon, Turkije, Saoedi-Arabië, Iran, Irak en Jordanië. Maar ook in Europa is het een graag gegeten specialiteit zoals in België, Nederland en Frankrijk. Het is snel en gemakkelijk voor te bereiden en je hoeft ervoor niet diep in je portefeuille te tasten: zeer studentvriendelijk dus!

Ingrediënten

knapperig deeg:

500 gram bloem

130 ml warm water (niet kokend!)

130 ml warme melk (niet kokend!)

1 zakje droge gist (van 7 of 11 gram)

1 eetlepel suiker

1 eetlepel zout

1 scheut zonnebloemolie

gehaktmengsel:

100 gram runds/lamsgehakt

1 grote ui

2 teentjes geperste look

2 grote tomaten

1/4 rode paprika

1/4 groene paprika

Handje vol verse platte peterselieblaadjes

Halve eetlepel harissa (milde of pikante naar smaak)

1 grote eetlepel tomatenpuree

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel zwarte peper

2 theelepels zout

Snuifje cayennepeper naar smaak (pas op: pikant!)

3 eetlepels zonnebloemolie

yoghurtsausje:

4 eetlepels dikke yoghurt (Griekse)

3 eetlepels mayonaise

1 eetlepel citroensap

4 geperste knoflooktenen

Zout en peper

Gedroogde of fijngehakte verse bieslook

Fijngehakte verse peterselie

Topping:

Verse peterselie, ijsbergsla, tomaten, komkommer, ui, citroen

Bereiding

 1. Doe het water, melk, suiker en gist samen in een beker en roer dit tot je een gistmengsel bekomt. Laat dit tien kleine minuten staan. Doe de bloem in een hoge kom en maak er een kuiltje in, giet in dat kuiltje het gistmengsel. Voeg de zout erbij maar pas op dat dit niet in contact komt met het gistmengsel want als zout in contact komt met gist zal het ervoor zorgen dat de gist niet meer kan rijzen. Voeg tenslotte ook een scheutje zonnebloemolie bij het geheel. Kneed alles samen tot het een bol deeg wordt. Dek het deeg af met een stukje plasticfolie en bedek het met een schone keukendoek. Leg op een warme plaats en laat een uurtje rijzen. Tip: Leg naast een open warme oven. (Als je een kneedmachine gaat gebruiken voeg je alle ingrediënten samen en start je de machine, nadat alles wat gemixt is stop je de machine en voeg je er als laatste de zout aan toe en start je de machine opnieuw. Op deze manier komt de zout niet in contact met het gistmengsel.)
 2. In de tussentijd bereid je het gehaktmengsel voor: Snij de ui, tomaten en paprika in 4 grote stukken. Gooi deze in de hakmolen samen met de geperste look en peterselieblaadjes en mix totdat het een mengsel wordt zonder te grove stukken. Let op dat je het mengsel niet te fijn mixt. Giet het mengsel in een hoge kom en voeg hierbij het gehakt, harissa, tomatenpuree, zout, peper, paprikapoeder, snuifje cayennepeper en de 4 eetlepels zonnebloemolie. Roer samen om tot het allemaal goed gemengd is met elkaar.
 3. Leg het mengsel even aan de kant en begin met het yoghurtsausje. Voeg alle ingrediënten voor het yoghurtsausje samen in een kom en roer het om tot je een mengsel krijgt. Leg dit even in de koelkast.
 4. In de tussentijd is het deeg al gerezen. Verwarm de oven voor op 225 graden. Verdeel het deeg in bolletjes van 100 gram zonder hierbij het deeg aan te kneden. Dit is zeer belangrijk omdat het deeg anders stroef en elastisch zal worden. Het deeg moet luchtig blijven. Bestrooi de bolletjes deeg met bloem en rol ze uit met een deegrol. Rol ze uit totdat ze erg plat worden, zo plat als een pannenkoek. Je kunt het platgestreken deeg ook van de ene hand naar de andere werpen en zachtjes opvangen zodat het wat uitrekt en dunner wordt. Leg op een bakplaat een stuk bakpapier, bovenop leg je er de uitgerolde deegbolletjes en bestrijk je deze met 2 eetlepels gehaktmengsel, laat hierbij een klein wit randje over op het deeg. Per bakplaat is er ongeveer plaats voor twee uitgerolde deegbolletjes.
 5. Bak 10 minuten in de oven. Laat erna vijf minuten afkoelen. Snij de sla, tomaat, komkommer en ui in stukken. Snij een paar takjes van de peterselie af en snij de citroen in partjes. Voeg deze toe bij de Lahmacun samen met het zelfgemaakte yoghurtsausje. Smakelijk!

 

Ramil Tariq – Groente pakora

Gebakken pakora’s zijn een hoofdbestanddeel van elke zichzelf respecterende Pakistaanse of Indiase keuken, en een van de meest voorkomende straatgerechten in Zuid-Azië. Eenvoudig te maken, en snel van tafel verdwenen.

Het beste aan dit recept is dat het geen echte ingrediëntenlijst heeft. Elke mix van je favoriete groenten zal werken, waardoor dit recept de makkelijkste en meest flexibele is van de drie gerechten die in dit artikel worden gepresenteerd. Voorbeelden van groenten die je kunt gebruiken zijn: Wortelen, aubergine, bloemkool, kool, paprika paprikas of wat je nog meer zou willen toevoegen. Experimenteren is een groot deel van het maken van je favoriete soort pakora. De uien zijn echter niet te missen.

Ingrediënten

1 grote ui

400-500 gram groenten naar keuze

250 gram spinazie

Verse munt en koriander

1 theelepel garam masala

1 theelepel zout

1 theelepel kurkuma

1 eetlepel knoflook- en gemberpasta (of hak gewoon 1 stukje knoflook en een stukje gember ter grootte van een duim fijn)

100 gram kikkererwtenmeel

100 gram rijstmeel

Bakolie

Bereiding

 1. Snijd de ui en groenten in dunne, maar langwerpige stukjes en doe ze samen in een grote kom.
 2. Hak de spinazie, munt en koriander grof en voeg toe aan de groenten.
 3. Voeg de specerijen, kruiden en meel toe aan de groenten en kruiden en meng door elkaar, gebruikmakend van de vochtigheid van de groenten om een pasta te maken. Voeg langzaam kleine beetjes water toe indien nodig tot je een dik beslag hebt.
 4. Vul een diepe pan royaal met frituurolie en verwarm deze op middelhoog vuur.
 5. Schep grote lepels pakorabeslag en laat voorzichtig in de hete olie vallen. Zorg ervoor dat de olie niet te vol is, zodat de pakora’s niet uit elkaar vallen. Laat de pakora’s er 4-5 minuten in liggen, of tot ze goudbruin zijn, en leg ze dan in een met zakdoeken beklede schaal (zoals je met frietjes zou doen)
 6. Serveer met chutney, yoghurt, munt of een andere dip die je lekker vindt!
0 Comment