VUB start proefproject met reclameblokken in online-lessen

(n.v.d.r.: Aprilgrap)

Om de financiële put te dichten die de coronacrisis heeft geslagen, lanceert de VUB een opmerkelijk initiatief. Vanaf april zullen studenten tijdens online lessen reclameboodschappen voorgeschoteld krijgen. Het betreft een proefproject, dat na een gunstige evaluatie over de hele universiteit uitgerold kan worden. 

Door:  Zwanzer
Beeld: Moeial archief

Net als andere sectoren, wordt de VUB door de huidige crisis zwaar geraakt in de portemonnee. Vooral de huur van externe locaties zoals het Jubelparkmuseum voor het afnemen van examens en de investeringen in technologie voor online lesgeven slaan een groot gat in de begroting van 2021. En dan moet je, volgens coördinator externe financiering in de Raad van Bestuur Hendrique Wartel “al eens out of the box durven denken.” 

In een korte reactie aan onze redactie verzekert hij wel dat de onafhankelijkheid van de universiteit altijd voorop staat. “We beseffen dat dit een controversiële maatregel is die bij velen moeilijk zal liggen. Geloof ons gerust dat wij deze beslissing niet met volle plezier hebben genomen. De Vrije Universiteit Brussel moet onafhankelijk blijven, en mag zich nooit ten genade gooien van adverteerders. Er zijn dan ook verschillende andere pistes overlopen, maar gesponsorde lessen bleken praktisch en financieel het meest haalbaar op middellange termijn, zeker aangezien de kans bestaat dat ook 2021-2022 in code rood zal starten.” Wartel wijst er nog op dat het vinden van extra financiering erg nodig was. “De Covid-19- crisis bleek voor de VUB een financiële aderlating, dit konden wij goed voelen in onze eindejaarsbonussen.”

Het denken verkoopt zich niet

De praktische organisatie van het project werd ten laste gelegd van de dienst Marketing en Communicatie (MarCom). Zij zijn op zoek gegaan naar geschikte adverteerders en zullen de samenwerking overzien. 

Jan Mosselmans, verantwoordelijke publiciteit, is enthousiast over het project.“Wij zijn zelf met dit voorstel naar de RVB getrokken in navolging van het succes en potentieel van de VUB veldcross. De online colleges zijn een ideaal platform om publiciteit te maken! Ze worden vaak verplicht bijgewoond door grote groepen studenten, zijn lang genoeg voor verschillende onderbrekingen en vele studenten bekijken de hele lessenreeks nogmaals vlak voor de examens. Dat is een goudmijn in de ogen van onze partners.”

De advertenties zullen volgens Mosselmans in twee vormen verschijnen. Enerzijds komen er in iedere les vier reclameblokken van telkens vijf minuten die de professor in kwestie zelf mag inplannen. Daarnaast zal er ook gedaan worden aan product placement, waarbij de docenten bepaalde producten of boodschappen in hun lessen zullen verwerken. Mosselmans: “De prof kan in het begin van de les bijvoorbeeld even uitweiden over zijn Nivea skin-care routine, flessen frisdrank met het merk naar de camera draaien of indien gewenst de advertentie zelfs verwerken in de leerstof. Ik denk bijvoorbeeld aan het aanprijzen van Bayer of Hugo Boss in geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog. Daarin geven we de docenten de vrijheid.”  

Endless possibilities 

Hoewel het proefproject pas enkele dagen geleden werd aangekondigd is de zoektocht naar adverteerders al enkele maanden aan de gang. “De partners die we op dit moment hebben zijn uiteenlopend. Uiteraard zijn er de sponsors die vaak online-content steunen zoals Nord-VPN, Surfshark, Raid Shadow Ledgends, The Great Courses Plus, Dashlane,  Squarespace, Manscaped, enz. We probeerden verder op zoek te gaan naar bedrijven die de studentenpopulatie aanspreken, zoals Redbull, Aiki Noodles, Volkswagen, Dovy Keukens, Willems Veranda’s en Stannah Trapliften.” Er zullen volgens Mosselmans ook advertenties uit eigen huis inkomen. “We denken dan bijvoorbeeld reclame voor de VUBrol merchandise-producten.” Ook aan specifieke opleidingen aangepaste  reclameboodschappen zijn een optie, zo krijgen studenten Agogiek, Filosofie en Kunstwetenschappen meer advertenties voor de VDAB te zien.   

De vraag is natuurlijk welke invloed de publiciteit zal hebben op de nu al moeilijke situatie van het online-lesgeven, al maakt Mosselmans zich hierover niet al teveel zorgen. “We zullen proberen de kwaliteit en voortgang van de reclameboodschappen zo min mogelijk te laten verstoren door het onderwijs, en ons maximaal aan te passen aan de wensen van de adverteerders. De lessen van Professor Jonathan Holslag zullen bijvoorbeeld voor en na de advertenties van Huawei gecensureerd worden.” Het is kennelijk wel een beetje puzzelen met welke adverteerder in welke les getoond zal worden, maar Mosselmans verwacht wel dat er ook moeite wordt gedaan vanuit het academisch personeel. “De product-placing deal van Victoria’s Secret was bijvoorbeeld al rond voor we doorhadden dat er een tekort is aan vrouwelijke Professoren, dus we hopen dat de heren niet te moeilijk gaan doen om in lingerie achter de camera te verschijnen. Hun loon wordt er tenslotte mee betaald.”

Het is nu afwachten of het proefproject resultaten zal bieden, maar MarCom toont zich hoopvol en ziet het als haar beste idee sinds de ‘Welcome B(l)ack’-actie.   

0 Comment