Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie 2021: (bij)leren op de VUB

Sinds 1960 is 21 maart de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. Geen betere gelegenheid dan deze om je horizon (verder) te verbreden en je te verdiepen in wat racisme en discriminatie met mensen doet, en hoe je het ontleert. Daarvoor hoef je niet eens veel verder te kijken dan onze eigen universiteit.

Beeld: Andreas Lorrain

“Who is responsible for your learning? Who is responsible for educating you? You are!” Duidelijker dan de Instagram-boodschap van sociaal werkster en intersectioneel anti-racisme consultant Stephanie Collingwoode Williams, kan bijna niet. Maar waar te beginnen? Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie zet de Moeial enkele boeken, initiatieven en personen op en rond de VUB in de kijker die je een duwtje in de rug kunnen geven.

Opinies voor gelijkheid

Tachtig VUB-academici staken de koppen bijeen en daaruit ontstond begin 2021 het boek Migratie, Gelijkheid en Racisme: 44 opinies. Daarin presenteren filosofen, advocaten, psychologen, gezondheidswetenschappers, sociologen, geografen, criminologen en andere wetenschappers oplossingen op gangbare opvattingen over migratie, gelijkheid en racisme in vraag. Hun opiniestukken dienen als ‘inspiratiebron voor wie meer wil weten over hoe en waarom humanisme vaak een lege doos is gebleven voor migranten en minderheden.’ Het boek kan je gratis downloaden op de site van het BIRMM (Brussels Interdisciplinary Research centre on Migration and Minorities).

(Soon to be) docente Dalilla Hermans

Binnenkort gaat op onze universiteit een lessenreeks van start die door niemand minder gegeven wordt dan schrijfster en columniste Dalilla Hermans. Voor verdere details is het nog even afwachten, maar tijdens dat wachten kan je je alvast een weg wurmen door haar vele andere werk. Een toegankelijke eerst kennismaking met deze inspirerende vrouw is de podcastversie van het Kerstessay dat ze voor De Standaard schreef eind 2019. Wie liever bladert dan beluistert, kan een uitgebreidere versie hiervan vinden in haar boek Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme (Borgerhoff & Lamberigts, 2020).

Dekolonisatie aan de VUB

Een ander initiatief dat je niet uit het oog wil verliezen, is WeDecolonizeVUB, een project dat ontstond vanuit het UCOS (Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking) en geleid wordt door een groep studenten. Dat het initiatief het licht zag tijdens het coronajaar, hield WeDecolonizeVUB niet tegen om hun evenementen te organiseren. Zo vond eind februari nog ‘Decolonial narratives within transnational adoption’ plaats, een online talk die het imago van ‘goede wil’ rond interlandelijke adoptie in vraag stelde. Meer over het ontstaan en reilen en zeilen van de organisatie lees je in ons interview met voortrekkers Latifah Abdou en Juliana Huitaca. 

Tenslotte kan je morgen (22/03/2021) deelnemen aan Decolonising the University, een debat over hoe dekolonisatie eruit zou kunnen zien op de VUB. Het gesprek – medegeorganiseerd door het BIRMM, RHEA, het gloednieuwe VEN (VUB Equality Network) en het Race and Research Networkwil de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie in de kijker zetten en haalt inspiratie uit het eerder vermeldde boek ‘Migratie, Gelijkheid en Racisme: 44 opinies’. Gasten zijn Christil Asamoah, Tunde Adefioye and Iman Lechkar, die meeschreven aan het werk. 

0 Comment