Culturele Kwesties (4): VUB-bibliothecaris Frans Van Roy

Altijd al willen weten wat anderen beroert op cultureel gebied? Dit is je kans! Een academiejaar lang stellen we culturele vragen aan bekende en minder bekende VUB’ers. Van de (vice-)rectoren en academici en studenten tot medewerkers en alumni. Welke boeken raden ze aan? Bij welk theaterstuk moesten ze laatst een traantje laten? En kennen ze een filmdialoog uit het hoofd?

Tekst Lupé Van Rijmenant
Foto’s: Marit Galle

Deze keer is het de beurt aan Frans Van Roy, bibliothecaris in onze hoogsteigen VUBibliotheek op campus Etterbeek. 

Zou je jezelf als cultuurfanaat beschrijven?

“Ik zou mezelf niet echt een cultuurfanaat noemen. Ik speel wel muziek en schrijf ook podiumteksten voor het VUB-orkest. Na een opleiding in de plastische kunsten werkte ik ook een tijd als wetenschappelijk illustrator en als decorbouwer, maar ik ben niet fanatiek met kunst bezig en ben op vele terreinen dan ook geen kenner.”

Wat is je favoriete concert- of evenementenzaal in Brussel?

“Mijn keuze komt voort uit jeugdsentiment: de Concertzaal van het Brussels Conservatorium. Maar, het Bijloke in Gent en de Brugse concertzaal verdienen toch ook wel een eervolle vermelding.” 

Wat is je favoriete museum?  

“Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (‘Het Dinomuseum’, red.). Een aantal jaren geleden werkte ik er zelf mee aan tentoonstellingen en dus heeft het museum toch een speciale plaats in mijn hart. Als ik moest kiezen op basis van de collectie, kies ik voor het Muziekinstrumentenmuseum.” 

Bij welk lied of album kom je tot rust?

“Ik hou wel van Renaissancemuziek, dingen zoals The First Booke Of Songes van John Downland. Dat vormt voor mij een vorm van escapisme, een ontsnapping aan de dagelijkse sleur.” 

John Dowland – The first booke of songes

 

Heb je een guilty pleasure op cultuurgebied?

“De term ‘guilty’ zou ik zelf niet echt gebruiken, cultuur is een persoonlijke ervaring zonder schuld, maar ik herlees af en toe graag jeugdboeken waar ik als kind volledig in opging. Ik merk dan hoe de tijdgeest veranderd is en merk dat ik niet meer akkoord ga met bepaalde opvattingen van auteurs. Toch kan ik daar wel afstand van nemen en net als vroeger meegesleept worden in het verhaal. Als ik dan op een rommelmarkt een kopie zie van De Scheepsjongens van Schipper Bontekoe, brengt dat toch een vorm van kinderlijk enthousiasme naar boven.”

Welk fictieboek uit de VUB-Bib raad je de gemiddelde student aan?

Lang Weekend, van Walter Van Den Broeck; een grappig verhaal gesitueerd in de jaren zestig. Het is zo’n boek dat ik lang geleden las en dat in mijn geheugen is blijven hangen. Wanneer ik me erger aan dingen helpt dit boek me nog steeds om de wereld – inclusief mezelf – met enige hilariteit vanop afstand te bekijken.” 

De VUB-Bib staat aardig vol. Is er een boek dat volgens jou toch nog mist? 

“De stripreeks Zwartkijken van André Franquin. Ik vind die boekjes geniaal, maar we zijn helaas geen stripbibliotheek, dus dan kies ik maar voor Wij zigeuners, een soort antropologisch boek van Jan Yoors. Het is opnieuw een boek dat ik als jonge knaap heb gelezen en waar ik enorm in op ging, hier vanuit een jeugdig romantisch escapisme. 

“Ik ben met een aantal populaire cultuurfenomenen helemaal niet mee en op die gebieden van geen enkele waarde als quizkandidaat.”

Toevallig zag ik het een paar jaar geleden opnieuw in een boekenwinkel. Ik heb het onmiddellijk gekocht. Het intrigeerde me wie er op het idee was gekomen om het in die periode terug uit te geven. Ik las het opnieuw en zocht ook wat meer achtergrondinformatie. Mijn besluit was toen dat ook zogenaamde literaire non-fictie, zonder uitgebreide bronnenopgave, historisch én maatschappelijk interessant kan zijn.” 

Wat is je favoriete lied om mee te zingen of te neuriën in de auto (of stilletjes op het openbaar vervoer)?

“Eigenlijk luister ik onderweg niet vaak naar muziek; mijn wagen heeft geen radio. Ik improviseer meestal zelf of put uit vroegere repertoires als lid van verschillende vocale ensembles.” 

Is er een populair cultuurfenomeen dat je absoluut haat?

“Ik ben met een aantal populaire cultuurfenomenen helemaal niet mee en op die gebieden van geen enkele waarde als quizkandidaat. Maar, dat wil nog niet zeggen dat ik ze haat. Ik zie er wèl tegenop deel te moeten nemen aan alles wat in de buurt komt van rumoerig feestgedruis of naar slechte reclame te kijken.” 

Welke theater- of dansvoorstelling had het meeste impact op je?

“Verse impact die zeker ook zal blijven hangen:  Softies. Dat is een circus-/dansvoorstelling van het Leuvense productiehuis fABULEUS. Door corona heb ik het thuis op mijn televisie gezien, maar dat maakte het niet minder magistraal.” 

© Marit Galle

Welk cultureel werk gaf je laatst een sterke emotionele reactie?

De Chaconne van Bach. Normaal wordt dit solo op de viool gespeeld, maar ik hoorde het een keer op een luit en dat deed wel iets met mij. Ik heb niet gehuild, maar ik heb er wel erg van genoten. Er kwam een innerlijke, sterke emotie voort uit de muziek zelf. Ik vind het wonderlijk dat een hoop muzieknoten die door een genie bij elkaar werd gebracht, zoiets kan teweegbrengen.”  

Wat was je favoriete optreden van het VUB-Orkest? 

“Dat was in 2015 met onder andere het oed-concerto van Khalife. Daarbij speelde Adil Behnsaïn dat jaar op de Arabische luit (een oed of oud genoemd, red.). Meeslepende muziek en fantastische interactie tussen het orkest en de solist.”

Wat is, naast viool, je lievelingsinstrument?

“Dat is een moeilijke vraag, maar ik ga toch voor de Theorbe, een luit met toegevoegde bassnaren. Ik hou ook nog van heel veel andere muziekinstrumenten en zou ze liefst van al allemaal kunnen bespelen (lacht).”

“Als iemand een boek komt uitlenen, wil ik niet dat die het oordeel van de bibliotheekmedewerker daarop voelt wegen.”

Heb je een favoriete bibliotheek? En zo ja, dewelke is dat? 

“De Nottebohmzaal van de erfgoedbibliotheek in Antwerpen. Ik ben er maar bij gelegenheid geweest, maar ze ademt zó’n schoonheid uit en je bent er zó dicht bij zogenaamde vervlogen tijden. Volledig tegenovergesteld is de openbare bibliotheek, maar die vind ik eigenlijk ook charmant. De typische geur, de sfeer…” 

Welk boek zorgt bij jou voor een diepe zucht wanneer het over de toonbank van de bib gaat? (Lees: welk boek ben je intussen helemaal beu gezien of vind je verschrikkelijk)

“Als dat er al zou zijn, hield ik dat voor mezelf. Als iemand een boek komt uitlenen, wil ik niet dat die het oordeel van de bibliotheekmedewerker daarop voelt wegen.”

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt in de VUB-Bib? 

“Ooit was ik na sluitingstijd nog aan het werk. Overal in de bibliotheek waren de lichten uit. Plots hoorde ik een geluid uit de leeszaal komen, net of er ijzer werd doorgezaagd. Ik dacht aan een studentengrap en was onderweg om hen op heterdaad te betrappen, eerst zonder het licht aan te doen, daarna met. Ik hoorde het geluid regelmatig opnieuw, maar ik kon de exacte plaats niet bepalen. 

Na een tijdje belde ik de bewaking en gingen we samen op zoek. Pas na een tijd begrepen we dat het geluid van een hogere verdieping moest komen en zich via de buizen van luchtverversing naar beneden verplaatste. Wat bleek? Na 22u zat er op de tweede verdieping nog een arme man de vloer af te krabben in voorbereiding van nieuwe vloerbekleding. Grappig, maar ook schrijnend.”

Tot slot: to bib or not to bib? 

“To bib, uiteraard (lacht.)” 

 

 

 

 

0 Comment