Black History Month Belgium 2021: vier veelbelovende Brusselse evenementen

poster design Black History Month Belgium 2021 door Rachel Hansoul

De vierde editie van Black History Month Belgium mag dan volledig digitaal verlopen, dat betekent niet dat de organisatie aan het gebeuren inperkt.  Nightlife, muziek, geschiedenis: er is voor elke leergierige en geïnteresseerde ziel wat wils. Ook Brusselse organisaties en VUB-initiatieven dragen hun steentje bij. 

Tekst: Felien Dekorte

Beeld: poster design Black History Month Belgium 2021 door Rachel Hansoul (@rachelhansoul)

Black History Month Belgium viert jaarlijks gedurende de maand maart “de veerkracht van de Zwarte gemeenschap in het heden en verleden”. Met teams verspreid over Antwerpen, Gent, Hasselt en Brussel, legt de organisatie dit jaar de focus op het documenteren en archiveren van de geschiedenis en toekomst van het Zwart zijn in België. Collecting Our Past & Our Future: zo kan dat eruit zien in onze hoofdstad.

1. On Navigating Nightlife and Festivals as Black People

03/03/2021 om 19 uur – online 

Terwijl velen staan te popelen om het uitgaansleven weer in te duiken, wil deze talk stilstaan bij het feit dat de nacht lang niet voor iedereen steeds fijn en veilig aanvoelt. “Hoevoelt het uitgaansleven aan als Zwart persoon en als persoon van Afrikaanse afkomst?”, “Zijn veiligere plaatsen of niet-gemixte plaatsen nodig, mogelijk en haalbaar?” Het zijn maar enkele van de cruciale vragen die tijdens dit evenement in samenwerking met de Brusselse Beursschouwburg aan bod zullen komen.

2. A conversation between Zelda Fitzgerald (For All Queens) and Olave Nduwanje

07/03/2021 om 20 uur – podcast

Olave Nduwanje is jurist, activist, politica, schrijfster, feminist, non-binaire trans femme en queer. Via haar initiatief ‘Olave Talks’ – “een persoonlijk en gedeeld archief van groei, community-building, kennisproductie en verzet” – gaat ze in gesprek over ballroom culture met Zelda Fitzgerald. Laatstgenoemde richtte een evenement-, kunst- en community building non profit-organisatie op die de Sub-Saharaanse ervaringen centraal plaatst. Bovendien werd For All Queens door Vice al “de grote belofte van de Brusselse ballroomscene” genoemd.

3. A mapping of Black womxn and feminist networks in Brussels

08 – 29/03/21 om 19u30 – online (YouTube)

Waar bevinden zich de organisaties, initiatieven en ontmoetingsplekken voor Zwarte vrouwxn (inclusieve term voor ‘vrouwen’, waaronder ook ook non-binaire en trans personen vallen, red.) en feministen? Voor antwoorden op deze vraag kunnen we terecht bij masterstudente in Gender en Diversiteit Graciela Dutrieue. Tijdens haar stage bij het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis, zet ze alle netwerken die onder deze noemer vallen op de kaart. Het volledige proces en resultaat wordt opgenomen en gedeeld via vlogs, te bekijken om het YouTubekanaal van BHMB.

4. The attack on Black Intellectuality – epistemological violence from history to present

18/03/2021 om 20 uur – online

Last but definitely not least, brengt ook We Decolonize VUB voedsel voor debat op tafel. “Terwijl niet-Westerse kennis systematisch als inferieur en gedegradeerd beschouwd wordt, neemt men Westerse kennis vaak aan als objectief”, aldus de organisatie. “Zo zijn Zwarte mensen, academici en intellectuelen al jarenlang het onderwerp van geweld uitgeoefend tegen of door middel van kennis.” Om de waarde van Zwarte intellectuelen te herontdekken, duikt de organisatie in hun archieven om de kennis op te graven die te lang ondergewaardeerd werd. 

Honger naar meer (kennis)? Bekijk hier de volledige agenda van Black History Month Belgium.

0 Comment