Zes goede voornemens die je wél wil volhouden in 2021

Zes goede voornemens die je wél wil volhouden in 2021

Ja, je mag braken van deze titel en ook van de “Op een beter 2021!”-posts die al voorbij kwamen of er nog aan zitten te komen. Want eerlijk; kutter was best moeilijk. De lat ligt dus ongelooflijk laag: een ideaal moment om je aan die zogenaamde ‘goede voornemens’ te wagen.

Tekst: Felien Dekorte

Beeld: Steven Geusens

Hoe je daaraan begint? Fouten zijn er om uit te leren bladiebladiebla maar het kan ook gewoon aangenaam, bevrijdend en hilarisch zijn om ze toe te geven. Vanuit die motivatie zagen de volgende zes tips het levenslicht. Vijf plus één gratis! Of tien, maar voor de laatste vier bijbetalen.

1. Let’s get social (so-ho-cial)

Het idee van de eerste vaccins die door menselijke aderen stromen, wekt misschien ook bij jou het verlangen naar fysiek contact op. Met andere woorden: tijd om je sociaal gedrag te herleren. Of aan te leren, natuurlijk not judging you. Voor tips over hoe dát moet, ga je best ergens anders te rade. En laat het me weten als je iets vindt dat werkt, alsjeblieft.

2. Bereid je voor op een mondmaskerloos leven

De spiegel is je beste vriendin. Begin wat meer op je gezichtsuitdrukkingen te letten, want die heb je de voorbije maanden nogal verwaarloosd. Hoe zalig het ook was om met een resting bitch face of slechts een half afgewerkte make-up look over straat te lopen zonder er opmerkingen over te krijgen; die tijden zijn weldra misschien voorbij.

Of beter nog: geef geen fuck. Jij hoeft voor niemand behalve jezelf te lachen, ‘schat’.

3. Sta (iets langer) stil bij de gevolgen van je woorden en daden

Voor je een opmerking maakt waarvan je op voorhand misschien al door af en toe iets te lezen, iets te leren of gewoon je gezond verstand te gebruiken – weet dat die ongepast, racistisch, seksistisch, fat-shaming of op een andere manier kwetsend is; probeer je eerst even in iemands schoenen te verplaatsen. Beeld je in dat jij met die schoenen aan dezelfde opmerking naar je hoofd geslingerd krijgt. 

Nee, je voelt ‘m niet? Blijf dan maar wandelen, liefst heel ver hier vandaan. En hou ook maar rustig je mond terwijl je dat doet.

4. Party countdown

Het ritme van vaccins die over de apothekerstoonbank rollen, doet velen uitkijken naar mogelijke feestjes. Probeer al even je dancemoves uit voor de spiegel sowieso een gezonde uitlaatklep. Niet om te zien of je het wel ‘goed’ doet, maar gewoon, ‘cause you’re pretty damn fine en dat mag je weten. 

Wél een eventueel bruikbare waarschuwing: wanneer dat eerste gekke – legale – feestje er écht komt en je omringd wordt door kronkelende lichamen heet van het zweet; hou je dan vast voor het meest explosieve mentale orgasme van je leven.

5. Blijf weg van vergif

Bepaalde (!) paddenstoelen en schimmels, Trump, ananas op pizza… al deze zaken blijven ook in 2021 smerig en schadelijk. Dus ja, ook die toxische relaties die je achter je liet. Dump ze liever in het afgelopen rotjaar, waar ze horen. Dat kan moeilijk zijn, dus geef jezelf wel een jokermoment om te hervallen. Of twee, als de seks echt héél goed was of er een ander leuk voordeel aan vasthangt. Maar serieus: corona was al draining genoeg, hoeveel méér energie wil je kwijt?

6. Hou je ‘levensadvies’ af en toe voor jezelf.

Oké, je denkt misschien dat je het beter weet en oké, misschien is jouw advies ook wel (mentaal) gezonder voor die persoon, maar af en toe moet iemand gewoon een vijftal keer tegen een steen knallen. Soms mag je ook gewoon eens luisteren naar wat voor dommerik iemand is en daarin meegaan. Waar moet ik anders lessen uit trekken en volgend jaar over nadenken en schrijven? 

0 Comment