VUBezige Bijen:  VUBMusical – “We streven ernaar dat mensen zich op hun gemak voelen bij ons.” 

Elke maand gaat de Moeial in gesprek met een (groep) geëngageerde student(en) aan onze universiteit. Deze keer maak je kennis met de VUB’ers achter VUBMusical: een creatieve groep met een open mind en een gemeenschappelijke passie.

Tekst: Hermelien Goyvaerts
Beeld: VUBMusical 

Wie een passie heeft voor zingen, dansen en acteren kan terecht bij de VUB’s eigen musicalgroep. Voorzitster Emily Raven en en co-regisseur (en voormalig voorzitster, red.) Robin Verrezen doen een boekje open over het ontstaan en de werking van de musicalgroep, enkele tegenslagen en hoe ze van een groep onbekenden uitgroeiden tot een grote familie. 

Hoe is jullie musicalgroep tot stand gekomen? 

Robin: “VUBMusical werd in 2012 door een internationale studente opgericht. Ze vond dat er een soort van creatieve outlet moest zijn voor personen die graag bezig zijn met acteren, dansen en muziek. Dat was toen niet echt aanwezig op de VUB, en zo is VUBMusical gegroeid. 

Zijn jullie allemaal VUB-studenten?

Emily: “Er zijn ook externen. Vorig jaar kon onze show vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Veel mensen die vorig jaar in de groep zaten, zijn er dit jaar weer bij, ook al zijn ze al afgestudeerd. Ook vrienden van onze leden komen soms mee. Je hoeft dus niet per se een VUB-student te zijn om met ons mee te doen.”

Is het belangrijk om ervaring te hebben voor je auditie doet bij de musicalgroep?

Robin: “Nee, totaal niet. Het hele idee van de VUBMusical is dat iedereen welkom is, ongeacht ervaring, achtergrond, studierichting… Er moet gewoon een zekere passie zijn om met een leuke bende een musical te maken. De audities zijn ook vrij informeel; we willen vooral een idee krijgen van wat die persoon al kan en waar nog aan gewerkt zou moeten worden. Maar we gaan zeker nooit tegen iemand zeggen dat die niet welkom is.”

“Er moet gewoon een zekere passie zijn om met een leuke bende een musical te maken.”

Robin

Hoe ziet een normaal academiejaar eruit voor de musicalgroep?

Emily: “In oktober houden we eerst open repetities. Dat zijn twee avonden waarop mensen naar een repetitie kunnen komen om te kijken of het iets voor hen is. Een of twee weken later houden we audities. Daarna volgt er een table read, waar we samen het script doorlezen. Dan beginnen de normale repetities tot in december. Na de examenperiode nemen we de draad weer op. Onze shows vinden uiteindelijk in mei plaats. Ieder jaar hebben we ook twee repetitieweekends.”

Robin: “Al onze repetities zijn trouwens in het Engels. Dit doen we om internationale studenten erbij te betrekken. Meestal is er ook een vrij groot aandeel van internationale studenten. Het is leuk om te zien hoe ze mixen met de Vlaamse studenten en we allemaal nieuwe dingen leren kennen.”

Emily: “Er wordt vaak geklaagd dat er aan de VUB niet genoeg Engelstalige activiteiten zijn, dus ik vind het belangrijk dat we bij de VUBMusical alles in het Engels doen.”

VUBMusical

Jullie hebben onder andere al Grease en Back to Hogwarts opgevoerd. Waar zijn jullie nu aan bezig?

Robin: “De voorbije jaren hebben we Rent gedaan, The Wild Party, Spring Awakening en inderdaad Back to Hogwarts en Grease. Vorig jaar zijn we begonnen aan Twisted, een soort parodie op Aladdin. De bedoeling was om dat in mei op te voeren, maar dat is niet gelukt. Dus proberen we het nu nog een keer.” (lacht)

Zijn er plannen om zelf een musical te schrijven? 

Robin: “Tot nu toe is het altijd een uitvoering van een bestaande musical geweest. We kopen de rechten en mogen die daarna opvoeren. Door tijdsgebrek is het ons nog niet gelukt om zelf een script te schrijven. Sinds dit jaar is er wel een deeltje van onze cast bezig met het schrijven van een eigen musical. Binnenkort stellen ze twee ideeën voor aan het creatief team en het functioneel bestuur. We zijn dus heel benieuwd!”

Je sprak net over een creatief bestuur en een functioneel bestuur. Wat houden beiden in? 

Emily: “Tot vorig jaar was er maar één bestuur, maar dat werd eigenlijk te moeilijk. De opsplitsing houdt in dat het functioneel bestuur alle administratieve zaken regelt, terwijl het creatieve bestuur met de cast, zang-, dans- en acteercoaches werkt en helpt tijdens de audities. Als voorzitster zit ik dus enkel in het functioneel bestuur en maak ik geen deel uit van het creatieve team. Wij zorgen dat alle statuten in orde zijn en regelen de zaken met de VUB. ”

“We hebben het er wel al over gehad om buiten de VUB iets te organiseren. Ook omdat onze relatie met de VUB een beetje moeilijk is.”

Robin

Robin: “We werken nog altijd samen, wat ook heel belangrijk is. Het is wel geruststellend voor de regisseurs dat het organisatorische aspect er niet meer bijkomt. Anders wordt het een beetje veel.” (lacht)

En dan was er plots corona… Hoe pakken jullie het dit academiejaar aan?

Robin: “We hebben daar veel over nagedacht en vergaderd. Onze open repetities gingen wel nog door, weliswaar met mondmasker en de nodige afstand. Bij code rood hebben we dan beslist om alles online verder te zetten. In de online repetities overlopen we de scènes met de betrokken personen. Onze danscoach maakt videolessen en zet die dan op een Google Classroom. Iedereen oefent de dansjes in en stuurt een filmpje terug om feedback te krijgen. Zo proberen we onszelf een beetje te redden, denk ik. Samen zingen is moeilijker door vertragingen en slechte internetverbinding, dus wat dat betreft zijn we nog een beetje aan het zoeken.”

VUBMusical Online

Hebben jullie nog musicalplannen in het vooruitzicht?

Emily: “We hopen echt dat de voorstelling kan plaatsvinden, maar natuurlijk moeten we afwachten hoe het tweede semester verloopt. In code geel of code oranje hopen we toch nog steeds een beetje te kunnen repeteren.”

Robin: “Het is ook moeilijk om te plannen omdat alles zo onzeker is. Ook qua locatie en muzikanten kan je eigenlijk heel weinig vastleggen. Het wordt hopen en duimen. Misschien kunnen we iets online doen of misschien kunnen we alles gewoon opnemen en er een film van maken. I don’t know, we zullen zien.” (lacht) 

Hebben jullie de droom om ooit een musical los van de VUB te organiseren?

Robin: “We hebben het er wel al over gehad om buiten de VUB te gaan. Ook omdat onze relatie met de VUB een beetje moeilijk is. We zijn lang een onofficiële vereniging geweest en ons contact met de VUB verliep heel moeilijk. Het was bijvoorbeeld altijd ingewikkeld om een zaal geregeld te krijgen. De procedure om erkend te worden als vereniging is volop bezig, dus we hopen dat het nu een beetje vlotter zal verlopen.”

“Het is niet zo dat we een lange lijst hebben met musicals die gepland staan voor de komende jaren.” (lacht)

Emily 

Zijn er nog ideeën voor een musicalvoorstelling die jullie graag zouden opvoeren in de toekomst? 

Emily: “Iedereen heeft zowat hun favorieten, en over die ideeën stemmen we dan. De rechten van sommige musicals zijn heel erg duur om te kopen, dus daar moeten we ook wel rekening mee houden. Maar het is niet zo dat we een lange lijst hebben met musicals die gepland staan voor de komende jaren.” (lacht)

Robin: “We willen ook een musical waarin iedereen een mooie rol heeft.
Iedereen in de musicalwereld zal wel een keer Hamilton willen opvoeren, maar in praktijk lijkt me dat wat moeilijk.” (lacht)

Welke musical uit jullie repertoire is jullie favoriet? 

Emily:Grease is altijd een van mijn favorieten geweest dus ik vind het echt jammer dat ik toen nog niet bij VUBMusical zat.” 

Robin: “Voor mij is dat Back to Hogwarts, de allereerste VUBMusical waarin ik meespeelde. Ik had toen wat problemen met mijn mentale gezondheid en ik was op zoek naar een nieuwe uitlaatklep. Dan heb ik de moed gevonden om mij bij de VUBMusical aan te sluiten. Ik heb mij echt zó geamuseerd dat jaar. We waren toen ook een heel kleine groep en veel van die mensen ken ik vier jaar later nog steeds. Dat zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Het publiek was tijdens die musical ook heel fijn. Het waren echt die-hard fans die verkleed in een Harry Potter-outfit kwamen kijken. Dat was echt leuk.” (lacht)

Welke musical is jullie favoriet om zelf te gaan bekijken? 

Emily: “Ik heb een tijdje in Engeland gewoond en op de allereerste dag dat ik daar was wilde ik meteen naar Wicked gaan kijken. Het was een heel mooie musical, ik zou die zeker nog vijf keer kunnen zien.”

Robin: “Ik zou heel graag naar Hamilton willen gaan in New York, maar dat is vrij ambitieus. Ook Heathers, een soort duistere voorloper van Meangirls, gebaseerd op een film uit de jaren tachtig, vind ik echt fantastisch! De muziek is geweldig.” 

VUBMusical

Jullie hebben al verteld dat jullie samen op repetitieweekend gaan, maar doen jullie verder nog activiteiten samen?

Robin: “We gingen ook bijna elke donderdag naar de karaoke in La Boule Rouge, maar die moest helaas sluiten. Door de komst van corona hebben we nog geen alternatief kunnen vinden. Heel veel van onze castleden zitten bijvoorbeeld ook bij andere organisaties, zoals Spectrum (studentenvereniging voor de LGBTQIA+-community aan de VUB, red). Zij doen vaak mee aan speeddates en we gaan af en toe ook eens iets drinken. Nu spelen we online spelletjes zoals Among us of Cards Against Humanity. Of we kijken samen eens een oude voorstelling of musical.”

“Er wordt vaak geklaagd dat er aan de VUB niet genoeg Engelstalige activiteiten zijn, dus ik vind het belangrijk dat we bij de VUBMusical alles in het Engels doen.”

Emily

Om af te sluiten: hoe zouden jullie jullie musicalgroep omschrijven?

Robin: “Ik ga een zin beginnen en ik ga kijken waar ik eindig. (lacht) 

De VUBMusical is een bende van creatieve duizendpoten, met verschillende achtergronden en interesses, maar met een gezamenlijke passie voor theater, musicals en kunst in het algemeen. Het is zoals een grote familie. Af en toe zijn er wat discussies onderling, maar het is altijd met een goed hart en een open mind.”

“We proberen echt een safe -space te zijn; we streven ernaar dat mensen zich op hun gemak voelen bij ons. Ik ben ook héél trots op iedereen. Zeker in de huidige omstandigheden. Alle coaches, het volledige team en het bestuur steken er zo veel moeite in om de musical in gang te houden.” 

Emily: “Ik zou het niet beter kunnen zeggen.” (lacht) 

0 Comment