VUB-gastprof Djalali dreigt geëxecuteerd te worden: een reconstructie

Deze week kwam de zaak Djalali weer in de actualiteit door het verontrustende nieuws dat de Iraans-Zweedse professor snel geëxecuteerd dreigt te worden. De VUB roept iedereen op om druk uit te oefenen op de Iraanse autoriteiten en zo de gastprof te redden. Hoe is het zo ver kunnen komen?

door Basile Van Weyenberg en Jan Meeus


Wie is Ahmadreza Djalali?

  • Geboren in 1971 te Tabriz, Iran
  • Behaalde zijn doctoraat in Disaster Medicine aan het Karolinska Institutet in Zweden in 2012
  • Autoriteit op het vlak van rampengeneeskunde
  • Gastdocent VUB
  • Woonde in Stockholm met zijn vrouw en twee kinderen 
  • Zit sinds 2016 vast in een Iraanse cel

Begin deze week bracht Amnesty International het alarmerende bericht dat VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali spoedig geëxecuteerd dreigt te worden. Hij werd op dinsdag 24 november in afzondering geplaatst en zou overgebracht worden naar de gevangenis van Karaj, waar executies worden voltrokken. Djalali’s advocaat zou de officiële opdracht hebben gelezen om hem binnen de week te executeren. Een verontrustende evolutie in de zaak die ondertussen al meer dan vier jaar loopt.

Het begon allemaal in april 2016 tijdens een werkbezoek aan Iran. Daar werd Djalali opgepakt door de veiligheidsdiensten, op verdenking van samenwerking met Israël. De zaak kwam pas maanden later aan het licht omdat zijn vrouw de gebeurtenissen verhulde uit vrees voor repercussies van Iran.

Schijnproces

In Europa kwam de zaak onder de aandacht in februari 2017. In België volgden er gesprekken met de Iraanse ambassadeur. Die beloofde een eerlijk proces, maar Amnesty trok dat in twijfel. Djalali had geen vrije keuze wat zijn advocaat betrof en ook de rechter die de zaak behandelt bleek berucht omdat hij vaak de doodstraf uitspreekt.

In oktober 2017 volgde het proces. Djalali werd schuldig bevonden aan verraad en veroordeeld tot de doodstraf. Amnesty International noemde het proces “manifest oneerlijk”. Djalali zou gedwongen zijn bekentenissen af te leggen. 

In de maanden daarna nam de internationale druk toe. Het Iraanse hooggerechtshof heropende uiteindelijk de zaak, maar bevestigde de uitspraak. Sindsdien wacht Djalali in povere omstandigheden op zijn executie. Regelmatig verschijnen onrustwekkende berichten over zijn gezondheidstoestand en de gebrekkige zorg.

Wachten op Godot?

Volgens Djalali’s vrouw is de executie nog niet voltrokken omdat de Iraanse autoriteiten hem als een waardevolle gevangene beschouwen. Het is een vaakgebruikte tactiek van Iran om burgers met een dubbele nationaliteit vast te houden en te gebruiken als pasmunt in economische en politieke onderhandelingen met Europese landen.

Het plotse nieuws van de nakende executie kwam er kort voor de start van een proces in België tegen vier Iraniërs die worden verdacht van terrorisme. Verschillende waarnemers vrezen dat het een middel van Iran is om invloed uit te oefenen op de uitkomst van dat proces.

Wat nu?

Sinds de aankondiging deze week neemt de druk op Iran toe. Actievoerders, waaronder ook de VUB, roepen op om de doodstraf voor Djalali te herzien. Studiekring Vrij Onderzoek plaatste op vrijdag de boodschap #SaveAhmadreza op het grasveld voor de Iraanse ambassade en Amnesty International roept op om deze boodschap kracht bij te zetten.

© Studiekring Vrij Onderzoek

0 Comment