The Covid-Team: VUB-studenten over hun vrijwilligerswerk in het UZ Brussel

De eerste golf van coronabesmettingen heeft de zorgsector in ons land onder hevige druk geplaatst. Om die belasting te verlichten, stonden naast de zorgverleners in dienst ook vrijwilligers klaar. Zo kon het UZ Brussel rekenen op de helpende handen van VUB-studenten geneeskunde. De Moeial sprak met masterstudenten Fanny Derom en Florine Janssens over hun ervaring.

Tekst en beeld: Robynn Corveleyn

Zowel Fanny als Florine draaiden tijdens de eerste golf een aantal dagen mee op de spoeddienst van het UZ te Brussel. Het werk dat ze daar verrichten, veranderde naar hun eigen zeggen hun beeld van de crisis.

Van de thesis naar de spoed

“Door de coronacrisis werden onze klinische stages geannuleerd en waren we voornamelijk thuis aan onze masterthesis aan het werken,” vertelt Fanny. “Ik wilde me nog steeds nuttig voelen, dus ben ik gaan helpen wanneer ze iemand nodig hadden.” Ook Florine haalt dit als motivatie aan. “Als geneeskundestudent komt er uit je omgeving vaak de vraag of je iets moet doen om te helpen in deze situatie. Ik wilde me nuttig voelen, dus was de keuze om vrijwilliger te worden snel gemaakt.”

Een aantal master-studenten veranderden hun thesis-onderwerp om onderzoek te doen naar het coronavirus

De hoofdtaak van het duo bestond erin patiënten op de spoeddienst te vervoeren. “Aanvankelijk zouden we vooral zwangere vrouwen van de spoed naar de bevallingsruimtes brengen, maar dat zijn er niet altijd zo veel. Dus brachten we indien nodig ook andere patiënten op de dienst in een rolstoel naar de gepaste wachtzaal.” Daarnaast waren Fanny en Florine ook telefonisch beschikbaar voor mensen die bezorgd waren over hun symptomen en hielpen ze deze verder door hen door te verwijzen naar de huisarts van wacht of de spoeddienst.

Kiekenkot

“Een oogopener”, noemen de studenten het vrijwilligerswerk. Hun taken lieten Fanny en Florine zien dat naast coronapatiënten er nog steeds een grote hoeveelheid andere mensen hulp nodig hadden. Iets wat ze door het vele coronanieuws weleens zouden durven vergeten. “Zo zag ik dat het een heel goed systeem is om de spoeddienst op te splitsen in een stroom voor coronabesmettingen en een stroom voor andere gevallen,” aldus Fanny.

“In de media leek het een kiekenkot, maar dat was absoluut niet het geval”

Florine Janssens

Bovendien gaf de ervaring hun een gevoel van vertrouwen in de aanpak van de zorgsector in de strijd tegen het virus. “De artsen gingen heel rustig en professioneel met de situatie om, je merkte dat er een ingesteldheid was van ‘we weten wat we doen’. Het was helemaal niet chaotisch; alles was goed georganiseerd en rustig op de spoed, terwijl er wel veel volk was,” zegt Fanny. “Als je naar de media keek, zou je verwachten dat het echt een kiekenkot was, maar dat was absoluut niet het geval”, voegt Florine toe.

Goed gevoel

Ondertussen zijn de klinische stages voor masterstudenten geneeskunde hervat, met extra veiligheidsmaatregelen die voor het hele ziekenhuis gelden. Opmerkelijk: een aantal masterstudenten veranderden ondertussen hun thesisonderwerp om onderzoek te doen naar het coronavirus.

Op de vraag of ze opnieuw zouden helpen als vrijwilliger, antwoorden beide studenten volmondig ja. “We zijn met kleine dingen een grote hulp geweest voor de spoedartsen en -verpleegkundigen, wat een goed gevoel geeft”, blikt Fanny terug. De twee studenten zijn trots en tevreden dat ze hun steentje konden bijdragen. Florine raadt studenten geneeskunde in wording dan ook aan in een soortgelijke situatie hetzelfde te doen. “Ik weet dat de toekomstige arts in mij het in ieder geval heel erg zou appreciëren”, sluit ze af met een knipoog.

0 Comment