Code rood op de VUB: enkele vragen en antwoorden op een rij

Gisterenmiddag ging de VUB live op Facebook om de overstap naar code rood op 26 oktober toe te lichten. De livestream, die een half uur duurde, was bedoeld om nieuwe maatregelen en protocollen te communiceren die volgende week maandag in werking treden. Tijd genoeg om alle vragen te beantwoorden was er niet en het leek erop dat vooral de meer kritische vragen het onderspit moesten delven.

Tekst: Filip Lismont

Beeld: Moeial archief, Marit Galle

Vicerector Jan Danckaert leidde de informatiesessie en beantwoordde de meeste vragen. Een moderator hield de online vragen in de gaten en gaf de aanwezigen het woord. Bijna alle informatie werd zowel in het Nederlands als in het Engels gecommuniceerd, en de antwoorden waren vaak gericht op de voorzieningen voor eerstejaars- en internationale studenten, waarvan velen tijdens de COVID-crisis bijzonder geïsoleerd zijn. Studenten maakten van de gelegenheid gebruik om vragen te stellen in de Facebook live comments. De inhoud van de comments varieerde van examenprotocollen tot het feit dat de meeste VUB-studenten de overstap naar code rood eerst in het nieuws moesten horen en uren later pas via de VUB. 

Hoe lang zal code rood van kracht blijven? En wat betekent dit voor de lessen?

De belangrijkste veranderingen werden eerst gecommuniceerd: vicerector Jan Danckaert bevestigde dat de VUB in code rood zal blijven tot het einde van het eerste semester. Dat betekent dat eventuele wijzigingen in het veiligheidsprotocol er pas na de examenperiode van januari zullen komen. Bijna alle lessen verschuiven dus naar online platformen.Voor studenten in het eerste jaar van hun bachelor zullen WPO’s (werkgroepen, practica en oefeningen) nog steeds mogelijk zijn, terwijl alle lezingen uitsluitend online worden gehouden. Verdere uitzonderingen op online leren zijn cursussen waarbij fysieke infrastructuur of apparatuur nodig is, of wanneer de gestelde leerdoelen fysieke aanwezigheid vereisen. 

Online onderwijs

Ook de bereikbaarheid van de proffen was een belangrijk punt. Docenten worden aangemoedigd om zich te houden aan de lesroosters en online net zo beschikbaar te zijn als in normale tijden. Digitale leerplatformen zijn niet altijd makkelijk te gebruiken en er zijn talloze studenten die melden dat technische problemen het leervermogen beïnvloeden. De VUB moet ervoor zorgen dat leerkrachten en studenten weten hoe ze met digitale klassikale instellingen kunnen werken, en dat de betrokkenen geen hinder ondervinden van de nieuwe online leeromgeving. Hoewel de moeilijkheid van digitaal onderwijs impact blijft hebben, heeft de VUB nu meer dan een half jaar de tijd gehad om een strategie te ontwikkelen die zorgt voor meer consistentie in online onderwijsmethoden. Tot nu toe werd er echter geen coherent plan aangekondigd om deze consistentie te verzekeren, en eventuele vragen over het onderwerp werden niet behandeld door de moderator of het panel.

Examens

De komende examenperiode in januari vindt plaats volgens dezelfde aanpak als de voorgaande examenperiodes in augustus en juli. Hoewel dit niet verder is gespecificeerd, zelfs na vragen, houdt dit waarschijnlijk in dat de examens online worden gehouden, tenzij er een fysiek examen kan plaatsvinden in een coronaproof setting. De blokweek die normaal voor de januari examens valt, lijkt ook weg te vallen om de examens zo goed mogelijk te spreiden, al worden professoren alsnog afgeraden om in deze week examens te plannen. 

© Marit Galle

Internationale studenten

Er was een opmerkelijke aandacht voor internationale studenten en de inspanningen die werden geleverd om ervoor te zorgen dat ze goed worden ontvangen en voldoende worden ondersteund tijdens hun verblijf in Brussel. De VUB moedigt internationale studenten nog steeds aan om naar Brussel te komen tijdens hun studieperiode aan de universiteit. Verschillende initiatieven moeten ervoor zorgen dat ze hun tijd in België aangenaam kunnen doorbrengen, ongeacht de gezondheidscrisis. Het grootste deel van deze initiatieven zal binnenkort worden aangekondigd, bovenop het bestaande buddysysteem. Bovendien is dat systeem niet exclusief voor internationale studenten, aangezien eerstejaars ook een buddy kunnen toegewezen krijgen. 

Campus Faciliteiten

Code rood zal ernstige gevolgen hebben voor het normaal bruisende campusleven, al zullen bepaalde voorzieningen openblijven met aangepaste veiligheidsmaatregelen. Het VUB-restaurant blijft beschikbaar voor afhaalmaaltijden en de broodjesbar naast de Opinio blijft ook open. Verder blijven ook de deuren van de bibliotheek geopend en zijn zitplaatsen te reserveren via het Affluences-reserveringssysteem. Studenten mogen in hun VUB-koten blijven, zowel op de campus, als aan de Schoofslaan en de Nieuwenlaan. Er wordt hun wel uitdrukkelijk gevraagd om de veiligheidsmaatregelen te respecteren: het wassen van de handen, het dragen van maskers, het bewaren van afstand en het beperken van gezelschap tot een totaal van vier personen (inclusief jezelf).

Mentaal welzijn

Tot slot werd er gepraat over de geestelijke gezondheid van studenten. Naast het onderstrepen van het belang ervan, werden er echter nog geen concrete maatregelen aangekondigd om de voorspelbare toename van mentale gezondheidsproblemen aan te pakken. Onderzoek toonde aan dat dergelijke problemen al bestaan onder studenten en het is waarschijnlijk dat die door de tweede lockdown en de overgang naar code rood  zullen verergeren. Ondertussen zijn studentenpsychologen volgeboekt tot eind november, studietrajectbegeleiders té overladen met emails om deze spoedig te beantwoorden en is sociaal contact in het algemeen heftig verminderd. Het is dus nog maar de vraag of de universiteit haar aangekondigde steun aan studenten die het moeilijk hebben, in daden kan omzetten. 

0 Comment