Bloedinzamelactie Rode Kruis lokt minder VUB’ers dan vorig jaar (video)

Deze week heeft Rode Kruis-Vlaanderen de aftrap gegeven van haar bloedinzamelactie Bloedserieus. Dit jaar mikken ze meer dan ooit op de jongere generatie. Op 15 oktober konden ook VUB-studenten langsgaan in de U-Residence om hun steentje bij te dragen. De opkomst was magerder dan die van vorig jaar, iets wat wellicht te wijten is aan de stijgende coronacijfers. “Door de veiligheidsmaatregelen konden we geen flyers uitdelen of acties op poten zetten. Alle communicatie verliep online”, verklaart Thomas Caira, praeses van LWK, die de campagne begeleidt.

Door Kjenta Vangampelaere

Covid-19 gooit nog steeds ons leven overhoop en dat was ook te voelen bij de bloedinzamelactie op de VUB. Minder studenten en dat betekende dus ook minder bloed. Dit terwijl het bloed net broodnodig is in de ziekenhuizen. Het Rode Kruis roept met haar campagne Bloedserieus alle studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen in Vlaanderen op om bloed te doneren. Zo blijft de bloedvoorraad op peil en moeten belangrijke ingrepen niet uitgesteld worden door een tekort.

Laagdrempelig

Hoewel er honderd studenten minder opgedaagd zijn dan vorig jaar, is de organisatie tevreden: “Er kwamen 120 studenten en we mikten op 200. Dat is mooi, zeker in deze ongewone tijden.” Alex was een van de studenten die er wel bij waren: “Het is heel laagdrempelig. Ideaal om tussen je lessen door hier te komen liggen en anderen ermee te helpen.” Ook Thomas bevestigt het belang van doneren: “Ik heb een fobie voor bloed en naalden, maar eigenlijk stelt het allemaal niet veel voor. Kom gewoon af, want bloed geven redt levens.”

Wie er dit jaar niet bij kon zijn, is meer dan welkom op 22 maart 2021 voor een nieuwe editie van ‘Bloedserieus’ op de VUB.

 

0 Comment