VUB schakelt naar code oranje: “Houden ons klaar voor code rood”

VUB campus etterbeek

De Vrije Universiteit Brussel schakelt vanaf maandag over naar code oranje om de week nadien mogelijk tot code rood over te gaan. Dat melden de VRT op hun liveblog en de VUB in een persbericht.

Beeld: Marit Galle

Na de universiteiten van Antwerpen, Gent, Hasselt en Leuven stapt ook de VUB vanaf maandag over naar code oranje, als gevolg van de snel stijgende coronacijfers. Dat betekent dat er nog altijd lessen zullen doorgaan op de campussen, maar met een mindere bezetting.

De VUB begon het academiejaar in code geel, en schakelde uiteindelijk niet – zoals aanvankelijk gepland – na de onthaalweek over op code oranje. Vandaag besloot de universiteit vanaf maandag 19 oktober toch code oranje toe te passen. Code oranje schroeft het aantal studenten op de campussen flink terug. Zo mag in de universiteitsaula’s maar een op de vijf plekken bezet zijn als iedereen een mondmasker draagt. Bij lessen in kleinere groep mag het, met mondmasker, een op de twee plekken zijn.

Kotstudenten blijven, onzekerheid over studentenactiviteiten

Studenten die aan de VUB op kot zitten, mogen daar normaal gezien ook blijven. Dat deelde de VUB al eerder mee. Interactie tussen kotbubbels is echter niet toegestaan. De naleving van die maatregelen in de VUB-koten wordt gecontroleerd door de huisvestingsdienst. Kotstudenten krijgen hierover tijdig de nodige info via e-mail. Wie hierover vragen heeft, kan contact opnemen met kotcoach Jelle.

Wat studentenactiviteiten betreft, is het nog afwachten. In code geel kon er slechts beperkt op de campus worden georganiseerd: de capaciteit van ontmoetingsplekken is heel wat kleiner en organisaties die activiteiten willen plannen moeten dit zeker twee weken op voorhand aanvragen met een uitgebreid draaiboek. Ook een goedgekeurde aanvraag betekent niet altijd dat het gebeuren kan doorgaan. “Wat code oranje inhoudt in concrete maatregelen naar les- en onderzoeksactiviteiten, communiceren we in de loop van deze week via onze interne kanalen”, klinkt het in een persbericht. Donderdag zal rector Caroline Pauwels ook de VUB-gemeenschap te woord staan via een Facebook live.

Klaar voor code rood

Toch zou de periode in code oranje slechts van korte duur kunnen zijn. Als enige universiteit spreekt de VUB zich ook al uit over een mogelijk snelle overstap naar code rood. “De universiteit vraagt haar opleidingen zich vanaf 26 oktober klaar te houden voor code rood”, zegt vicerector Jan Danckaert aan VRT NWS. “Daarvoor wachten we op verdere bevestiging van de overheid.”

Code rood wordt ingeschakeld bij een hoog risico op besmetting. In het hoger onderwijs zou dat concreet betekenen dat alle lessen, zowel in auditoria als in kleine groepen, digitaal zullen worden gegeven. Bij practica en labo-oefeningen is er een bezettingsgraad van één op één en mondmaskerplicht. Verder is het ook verboden om bezoek te ontvangen op de VUB-koten. Dat vertelde Kotcoach Jelle Tierens begin dit academiejaar aan Bruzz. Ook worden de recreatieruimtes afgesloten. Studentenverenigingen zullen waarschijnlijk geen activiteiten op campus meer mogen houden. “We hopen dat code rood nog vermeden kan worden, maar houden er wel rekening mee dat dit in Brussel mogelijk moeilijk te vermijden zal zijn”, aldus de VUB.

Vanavond om 20 uur is rector Caroline Pauwels te gast in ‘Terzake’ (Canvas) om code oranje op de VUB te duiden.

0 Comment