PILAR heropent: Bubbeltickets, een online expo en fluid identity

Vanwege corona moest cultuurhuis Pilar al in maart, slechts vijf maanden na opening, de deuren sluiten. Concerten werden afgelast, talks en debatten verhuisden naar online. De organisatie liet het hoofd echter niet hangen. Sinds kort zijn ze terug met een nieuwe programmatie; klaar voor een coronaproof cultuurseizoen.

Tekst: Justine Demeulenaere
Beeld: Marit Galle

Een woordje uitleg voor de nieuwe studenten: Pilar bevindt zich in gebouw Y, naast gebouw I. Zoek naar een van de enige moderne gebouwen op campus. Behalve een gezellige bar met kleine snacks en lekkere koffie (beloofd), heeft Pilar ook een evenementenzaal (Pilar Box)  en tentoonstellingsruimte.

Van 15 oktober tot 12 november vindt daar Pilar ASAP plaats. Met het thema Fluid Identity focust het festival op alles wat met identiteit te maken heeft. “Het thema werd gekozen tijdens een van onze eerste brainstormsessies”, vertelt communicatieverantwoordelijke en muziekprogrammator Jade Corbey. “We zoeken steeds naar onderwerpen die een wetenschappelijke insteek hebben én geschikt zijn voor een algemenere programmatie. Identiteit vonden we een interessant thema om rond  te werken, ook omdat het debat errond zo actueel is.”

Het festival zal bestaan uit muziek, expo, theater en debat. Alles wordt volgens de coronamaatregelen georganiseerd. In de expo zijn er suppoosten die de afstand tussen de bezoekers controleren. “De tentoonstelling zullen we sowieso ook online aanbieden”, zegt Corbey. “Mensen die nieuwsgierig zijn maar niet tot bij ons geraken, kunnen zo ook digitaal genieten van de expo.”

“We proberen de maatregelen in iets leuks om te zetten”

Jade Corbey

De evenementen worden telkens georganiseerd in bubbels van een, twee, drie en vijf. Zodra je met vijf personen bent, krijg je een korting. “We willen mensen aanmoedigen om zoveel mogelijk veilig in hun eigen bubbel te komen”, aldus Corbey. Ook de zaal wordt in functie van de maatregelen aangepast. “Club Efemeer staat in voor de belichting en de scenografische opstelling. Elke bubbel zit in een lichtsculptuur. Op die manier proberen we de maatregelen in iets leuks om te zetten.”

Op de website beschrijft Pilar zichzelf als een “steunzuil voor en door jongeren”. Sinds de opstart streven ze ernaar om jong talent op het podium te zetten. Die visie is, ondanks corona, onveranderd gebleven, vertelt Corbey. Via sociale media proberen ze ook hun publiek bij de werking te betrekken. “We vroegen input aan jongeren over wat ze graag op het festival zouden zien. Qua muziek hebben we daar twee rechtstreekse suggesties uitgepikt voor op de programmatie: Cassecouilles en Dolly Bing Bing.”

“We hopen dan ook dat studenten de weg blijven vinden naar Pilar”, sluit Corbey ons gesprek af. “Dat ze zin zullen hebben om tussen de (online) lessen door toch nog eens genieten van cultuur, op een veilige manier.”

Expo tijdens de vorige editie van PILAR ASAP. © Marit Galle


Pilar ASAP: The Fluid Identity Edition – de Moeial top 3

Openingsavond gecureerd door Sylvie Kreusch
Donderdag 15 oktober om 20u00

Geniet van een muzikaal hoogtepunt tijdens de openingsavond van het festival. Zangeres Sylvie Kreusch, bekend van Soldier’s Heart en Warhaus, cureert de avond en staat ook zelf op het podium. Laat je betoveren door haar unieke stem en transcendentale bewegingen. Kreusch weet tijdens haar optredens de volledige zaal mee te nemen in haar wereld. Verder kan je tijdens de openingsavond ook luisteren naar de synth-pop van Uma Chine en de zwoele muziek van Lo-Lee-Ta.

Sister Outsider: Audre Lorde’s werk in een Europese context
Dinsdag 20 oktober om 20u00

Voor de literatuurliefhebbers is er op 20 oktober een avond rond de bundel Sister Outsider van Audre Lorde. Ze schreef en dichtte over haar ervaringen als zwarte, lesbische vrouw in Amerika. Binnenkort wordt haar gebundeld werk naar het Nederlands vertaald. De avond opent met een keynote van literatuurwetenschapper en journaliste Warda El-Kaddouri, waarna er een gesprek volgt tussen Kaddouri, Jenny Mijnhijmer en Whitney Krens. Tijdens het evenement worden de gedichten van Audre Lorde voorgedragen door zangeres Martha Da’ro.

Theaterstuk Passing The Bechdel Test
Donderdag 22 oktober om 20u00

The Bechdel Test wordt gebruikt om een werk te controleren op seksisme. Om te slagen, moet de film, aflevering of het boek minstens één scene hebben waarin twee vrouwen een gesprek hebben dat niet over een man gaat. Een simpele, eenvoudige test waar veel fictie echter niet aan voldoet. Passing The Bechdel Test bouwt verder op dat idee. Dertien jongeren betreden het podium in een stuk over de ervaring om (al dan niet) vrouw te zijn. Er worden ook tekstfragmenten gebruikt van vrouwelijke auteurs en denkers. Zo komen onder andere Virginia Woolf en Maggie Nelson aan bod.

 


Update: De omstandigheden van het festival kunnen veranderen naar aanleiding van nieuwe maatregelen. Wijzigingen in het programma zullen steeds via de Facebookpagina van Pilar worden aangekondigd.

0 Comment