Oud-rector Robert Dejaegere (87) overleden

Oud-rector Robert Dejaegere is overleden, dat meldt de VUB. Dejaegere was rector van 1991 tot 1994. Hij werd 87 jaar.

Tekst: Jan Meeus
Beeld: © CAVA Universiteitsarchief, Foto door Hilde Braet

Dejaegere studeerde voor tropisch landbouwingenieur aan het Landbouwkundig Instituut in Gembloux en volgde daarna plantkunde aan de ULB. Na zijn doctoraat stapte hij al snel over naar de VUB, waar hij van 1986 tot 1989 decaan van de Faculteit Wetenschappen was. Van 1991 tot 1994 was hij rector van de universiteit.

In een laatste interview haalde de Moeial met Dejaegere herinneringen op aan zijn tijd als rector. “Het rectoraat was een totaal ander leven dan dat van een prof. Je gaf minder les, maar had ook minder verlof. Het was een toffe ervaring. Nu, ik had nooit verwacht dat ik het tot rector zou schoppen. Ik ben er uiteindelijk ingerold na de hele affaire rond rector Jean Renneboog. Hij is opgestapt, dus dan moest ik het overnemen. Maar het rectoraat blijft iets tijdelijk, dus je weet dat het nooit lang zal duren.”

Dat Dejaegere zo onverwacht rector werd, maakte het er niet makkelijker op om een beleid uit te stippelen. Toch kon hij zijn stempel drukken op de universiteit door veranderingen op een geleidelijke en opbouwende manier door te voeren. Als voornaamste speerpunt in zijn beleid noemde hij de onafhankelijkheid van de jonge VUB ten opzichte van de moederuniversiteit ULB: “De VUB was een jonge universiteit en nog sterk in vorming. Het belangrijkste punt was de vrijheid. De VUB definitief loskoppelen van de ULB.”

Een hoogtepunt in zijn carrière was ongetwijfeld het uitreiken van een eredoctoraat aan Nelson Mandela in 1993. “Eigenlijk had Mandela een eredoctoraat van de ULB gekregen, maar dat kon hij niet ontvangen omdat hij nog in de gevangenis zat. Daarom hadden we besloten om hem na zijn vrijlating opnieuw uit te nodigen. Toen hij op de VUB kwam, was hij nog geen president, maar wel al een prominent figuur. Ik heb toen de hele dag met hem doorgebracht. Hij was een heel sympathiek persoon. Nadien hebben we elkaar niet meer gezien. Hij kwam niet meer naar Brussel en ik ging ook niet naar Zuid-Afrika. We hebben wel nog eens telefonisch contact gehad.”

De laatste jaren had Dejaegere minder contact met de VUB. “Dat is de gang des levens”, zei hij daarover. “Sommige relaties verwateren nu eenmaal. Ik ben nu veel meer thuis en dat heeft ook zijn charmes. Ik ben ook niet meer van de jongste, dus dan gaat alles wat trager. Ook wat leeft binnen de VUB en de politiek volg ik niet meer zo sterk.” Op de vraag naar zijn toekomstplannen antwoordde hij zonder aarzelen: “Genieten van mijn oude dag.” We hopen dat hij dat nog zo veel mogelijk heeft kunnen doen.

0 Comment