25 jaar Crazy Copy Center

Als corona geen roet in het eten was komen strooien, zou het Crazy Copy Center vandaag een groot feest geven voor haar 25-jarig bestaan. Wat is het vreemdste dat ze ooit al hebben afgedrukt? Wat is het vreemdste object dat een klant eens is vergeten? En waar zijn in godsnaam de blote vrouwen op de fiets naartoe? Hieronder leest u alles wat u (niet) wilde weten over het CCC.

25 jaar geleden opende het Crazy Copy Center voor het eerst haar deuren. Ze trokken toen in aan de achterkant van de Resto, naast het BSG-lokaal (zie foto bovenaan). Pas later verhuisden ze naar de huidige locatie in gebouw E. De Moeial sprak met mede-oprichter en huidig zaakvoerder Wouter Walgraeve.

Vanwaar de naam ‘Crazy Copy Center’?

“Die naam is geen toeval en de afkorting ook niet. Het is overgenomen van de Cellules Communistes Combattantes, een zeer omstreden terroristische beweging uit de jaren ’80. De leider van die beweging was Pierre Carette, een linkse drukker die prints leverde aan linkse organisaties in het Brusselse. Een apart figuur, want zijn vader en broer zaten bij extreemrechts en hij was dus het tegenovergestelde. Hij stagede toen aanslagen, en dat vond ik eigenlijk wel een heel grappig en absurd Belgisch verhaal. Een andere reden om onze naam met een C te laten beginnen was om vooraan in de telefoonboeken terecht te komen.”

“Als de muziek voor mij te plat is, zet ik wel iets harders op om het werkritme erin te houden.”

Wouter Walgraeve

Discodrukkerij

Wie kiest er de muziek?

“Vroeger deed ik dat zelf, maar ik heb nogal een harde muzieksmaak. Nu laat ik het vooral aan de jobstudenten over. Sommigen gaan daar volledig in op, andere hebben daar geen kaas van gegeten en die laten mij dan weer doen. Als het voor mij te plat is, zet ik wel iets harders op om het werkritme erin te houden.”

Wat was voor jou het meest legendarische VUB-moment?

“Er was eens een fanfare met ganzen op de VUB en dat vond ik hilarisch. Ook legendarisch waren de betogingen tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld onder minister Coens (in het academiejaar 1990-1991, n.v.d.r.). Toen merkte ik echt een grote solidariteit onder studenten op. Er is toen heel zwaar gevochten met de rijkswacht. Toen was ik nog reporter voor de Moeial. Tijdens een betoging heb ik nog slaag gekregen met een walkie talkie. Die solidariteit en eensgezindheid komt nu met COVID ook terug naar boven. De mensen zijn hier heel begripvol voor elkaar.”

Wat is het vreemdste object dat al bij jullie in de winkel vergeten is?

“Een motorhelm! Hoe kan je dat nu vergeten? Jaarlijks worden er ook tweehonderd USB-sticks vergeten. Die houden we een jaar bij en daarna doneren we ze aan een basisschool in Jette.”

Wat is het vreemdste dat jullie al afgedrukt hebben?

(lacht) “Ga ik het zeggen? Ja, ik ga het vertellen. Een van onze jobstudenten wou een kalender laten printen waar ze dan zelf naakt op stond voor op het bureau van haar vriend. Die werkte voor Brailleliga (vzw) en zijn collega’s waren allemaal blind, dus hij zou de enige zijn die de kalender kon zien.”

Crazy Copy Center © Crazy Copy Center

Waar zijn de blote vrouwen op de fiets naartoe?

“Ah, mooie vraag! Ze zijn nog altijd in mijn gedachten… Ze zijn verkocht geweest voor het goede doel. Het waren werken van Marc Goldchstein, een professor aan de VUB die ook fotograaf was voor onder andere P-Magazine. Die was naar Burning Man gegaan en had een tentoonstelling gehouden in het Kultuurkaffee en toen heb ik die overgekocht.”

Wat zijn jullie beu om te herhalen voor studenten?

“Awel ja, dat ze moeten printen vanuit PDF en niet vanop het internet. Dat blijven we maar herhalen… We vragen eigenlijk al lang aan de universiteit dat ze dit uitleggen aan nieuwe studenten, zodat ze de basiskennis hebben om een taak op te maken en te printen. Op Word en PowerPoint kan altijd nog iets verspringen en dat is spijtig als je vijf jaar aan je doctoraat hebt gewerkt.”

Kan je meer vertellen over de inrichting en decor?

“De inrichting van de vorige locatie was een beetje discotheek-achtig. Vroeger organiseerde ik busreizen naar raves in het buitenland en hield ook feestjes in Brussel. Van die reizen en feestjes had ik decor op overschot en daar kleedde ik dan de winkel mee aan. Dat ging van discoballen over Dash-dozen tot aliens. De huidige locatie vonden we initieel iets te saai, dus hebben we gekozen voor een masterpiece van graffiti-artiest Steve Locatelli.”

Heb je nog tips voor jonge ondernemers?

“Punt één: zorg dat je een originele naam hebt voor je zaak! En zorg dat je leert uit de fouten van anderen. Ik ging als student zelf veel naar copycenters en heb het dan proberen beter te doen. Je moet ook inspelen op je doelgroep en  niet bang zijn om je mening te zeggen. Zelfs naar de klant toe, op een beleefde manier. Je mag je gewoon niet laten kleineren. Ook altijd blijven inspelen op de noden van de klanten naar de toekomst toe. Sinds de lockdown ben ik al goed aan het nadenken over oplossingen voor de toekomst van CCC. Je moet altijd vooruitdenken, zorgen dat je niet te veel gaat leasen en je vaste kosten niet te hoog zijn, zodat je moeilijke situaties kan opvangen.”

“Met de lockdown merk je dat studeren op een scherm niet zo gemakkelijk is.”

Wouter Walgraeve

Jullie werken ook erg milieubewust.

“Van kleins af aan ben ik daar al mee bezig. Toen ik een klein manneke was, had de VRT een jeugdserie genaamd ‘De Kat’, waarin het hoofdpersonage actie voerde tegen een fabriek en PET-flessen. Daardoor was ik in 1973 al gefascineerd door milieubewustzijn en afvalbeperking en dat is een leidraad gebleven doorheen heel mijn jeugd en volwassen leven. Milieubewust werken doen we bij CCC nu op alle niveaus. Niet alleen het papier moet eco-vriendelijk zijn, maar ook het oude papier moet zoveel mogelijk hergebruikt worden, bijvoorbeeld als kladpapier. We hergebruiken ook verpakking die we toegestuurd krijgen om terug op te sturen. Bovendien zijn we ook de grondleggers van de PMD-sortering op de VUB. We hebben daar serieuze actie voor gevoerd bij de vorige rector, die er niet zo veel interesse in had. De leveringen doen we ook met de fiets of een elektrisch voertuig (een Tesla). We proberen onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden en ik vind het ook belangrijk om ons personeel daar attent op te maken. Ik vind dat elk individu zijn best moet doen binnen zijn eigen mogelijkheden.”

Welke tendensen merken jullie op, printen mensen minder dan voordien bijvoorbeeld?

“Dat niet, studenten studeren nog altijd liever op papier ze willen zaken kunnen onderlijnen en aanduiden. Dat merk je nu ook met de lockdown: studeren op een scherm is niet zo gemakkelijk.

“Toen we alle printers hebben ingesteld om automatisch recto verso te printen, hebben we wel een enorme afname in het papierverbruik gezien. Dat was bijna een halvering. In het begin waren mensen nog niet helemaal overtuigd van recto verso, maar ondertussen is het zeker 95 procent van de studenten die zo printen. Ze willen zelf ook minder verspillen.”

Crazy Corona Center

Hoe hebben jullie de lockdown ervaren?

“De lockdown is natuurlijk voor iedereen een zware klap geweest. Maar al snel kregen we de vraag van studenten om hen toch te helpen. Een week later ben ik begonnen met studenten in nood te helpen, die bijvoorbeeld geen printer hebben of niet de mogelijkheid hebben om veel afdrukken te maken. Dan ben ik de opdrachten beginnen aannemen die normaal selfservice zouden zijn in de winkel. Die prints breng ik dan rond met de fiets of met de auto, of het is twee dagen per week mogelijk om ze zelf op te halen. Het is wel heel arbeidsintensief omdat het veel kleine opdrachten zijn met veel specifieke verzoeken: slides zwart-wit of een cursus geniet of gebonden. Maar we krijgen heel veel positieve feedback van mensen die we daarmee toch gelukkig kunnen maken en dat is voor mij wel de drive. Het is heel leuk als ik merk dat mensen tevreden zijn en verder kunnen studeren. Ik heb thuis ook goede apparatuur staan dus het meeste werk kan ik daar doen en dan ga ik gewoon naar de winkel voor de afwerking.”

“Op dit moment draaien we 3 procent omzet met de opdrachten van de studenten.”

Wouter Walgraeve

Hebben jullie een stuk minder werk nu de thesissen niet meer moeten worden afgedrukt?

“Dat is financieel een zware klap voor ons. De thesissen zijn normaal onze grootste inkomsten tijdens de vakantie. Maar we zijn de VUB heel dankbaar dat ze op onze vraag de huur hebben laten vallen tot eind juni. Dat is uiteraard de grootste vaste kost. Omdat zij zelf los van de regering hadden beslist dat er geen lessen meer zouden doorgaan op de campus, hielden ze ook de klanten weg en beseften ze dat dat wel de juiste beslissing was. Op dit moment draaien we 3 procent omzet met de opdrachten van de studenten. We krijgen geen opdrachten meer van externe bedrijven dus die beslissing van de VUB verlicht onze pijn wel.”

Wat is nu het vooruitzicht?

“Vanaf 15 mei gaan we van 9u30 tot 12u terug open als test. Er zullen maximaal zes personen tegelijk in de winkel mogen, met een afstand van twee meter tussen de printstations. Klanten zullen buiten aanschuiven en hun handen desinfecteren voor ze aan de muis en toetsenbord komen. Tenslotte hebben we een plexiglas scherm voor aan de kassa kunnen bemachtigen. Als alles goed verloopt, gaan we de winkel vanaf 18 mei elke voormiddag terug openen tot eind mei en dan evalueren.”

Wat met jullie feest?

“Ons feest gaat jammer genoeg niet meer door. Eerst dachten we het nog uit te stellen naar september, maar daar gaan toch wel wat kosten mee gepaard en dat zal ons nu niet meer lukken. We weten ook niet of er nog een tweede golf van het virus komt en of die ons zal nekken. We zitten met allemaal onbeantwoorde vragen en de stemming is er dus ook niet juist voor nu. Onze echte verjaardag was eigenlijk op 30 januari.”

WEDSTRIJD

Ter ere van het 25-jarig bestaan van het Crazy Copy Center geeft de Moeial voor €10 kopieertegoed weg.

Als je al het papier dat jaarlijks in het CCC gedrukt wordt op een stapel legt, hoe hoog is die stapel dan? Voor de verandering graag niet uitgedrukt in meter, maar in Caroline Pauwels.

We ontvangen jouw oplossing graag nog tot en met vrijdag 22 mei op redactie@demoeial.be of onze sociale mediakanalen. De inzending die er het dichtst bij zit wint!

0 Comment