#Geefonseenstem: ondersteun de studenten

Omstreeks tien uur vanmorgen deelden verschillende Twitteraccounts de hashtag #geefonseenstem, samen met een link naar een online petitie. De petitie werd opgesteld door een groep bezorgde studenten die de aandacht wil vestigen op de penibele situatie van studenten tijdens de huidige coronacrisis. Ze eisen concrete maatregelen en meer aandacht voor het mentaal welbevinden van jongeren.

Door Lupé Van Rijmenant

Wanneer er tijdens de Veiligheidsraad over onderwijs gesproken wordt, blijven maatregelen voor het hoger onderwijs uit. Dit terwijl de studentengemeenschap een aanzienlijk aandeel uitmaakt van de bevolking. Geen erkenning blijkt een prominent probleem.

Volgens de petitie heeft niet elke student een stabiele leeromgeving. Ze vragen dan ook om extra inspanningen om oplossingen te voorzien voor kwetsbare studenten. De zelfvoorzienende studenten mogen volgens hen zeker niet vergeten worden: “Velen zijn nu niet aan het werk, maar de kosten blijven wel oplopen.”

De petitie werd opgesteld als reactie op het debat tussen rechtenstudente Nozizwe Dube, professor arbeidseconomie Stijn Baert en professor psychologie Elke Van Hoof afgelopen dinsdag tijdens De Afspraak.

De coronabevraging aan de Letteren & Wijsbegeerte Faculteit aan de UGent gaf aan dat 78% van de respondenten een verhoogde werklast ondervindt en maar liefst 74% zich slecht voelt. De informatie over examens en lesmateriaal laat schijnbaar ook te wensen over: 67% van de bevraagden voelt zich onvoldoende geïnformeerd. In de petitie wordt gevraagd aan professoren om zich – net als van de studenten verwacht wordt – aan deadlines te houden en hun lessen op tijd online te plaatsen.

Op moment van publicatie ondertekenden al meer dan 7000 studenten de petitie. Wil jij alle standpunten uitgebreid lezen en je stem ook laten horen? Je vindt de petitie hier.

0 Comment