Creatief talent aan de VUB: Anton Driesen

Anton zet events op poten waar muziek en kunst elkaar ontmoeten

Naar de universiteit gaan is meer dan studeren alleen. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om talentvolle VUB’ers te vinden die naast hun studie andere ambities proberen na te streven.

Door Robine Horckmans

Anton Driesen is twintig en zit in zijn tweede jaar sociologie aan de VUB. Daarnaast is hij actief in GROEF en Moodprint Invites, twee collectieven die het landschap van de Leuvense muziekscene mee vormgeven. Met GROEF zet Anton unieke raves op poten waar kunst, muziek en mensen samengebracht worden. Er speelt een plaat op de achtergrond, Anton nipt van zijn koffie en vertelt gretig over zijn passie: GROEF.

Hoe is je interesse in muziek en kunst gegroeid?

“Ironisch genoeg was ik tot mijn veertiende à vijftiende heel weinig bezig met muziek. Ik luisterde er zelfs amper naar. Via school kwam ik in contact met muziek. Op de Steinerschool moet je namelijk stages lopen. Ik was op zoek naar een stageplaats en was op pad gegaan in Leuven. Op een zeker moment passeerde ik de Bilbo Records en dacht: hier kan ik eens proberen. Ik ben toen de winkel binnengestapt en er bleken heel sympathieke mensen te werken. Uiteindelijk ben ik er zelfs beginnen werken. Door een platenwinkel open te houden, kom je natuurlijk in contact met verschillende muziekgenres. Zo is dat een beetje gegroeid.

“Mijn interesse voor kunst heb ik dan weer voor een stuk te danken aan mijn broer Elias. Hij is een schilder, maar houdt zich ook met andere kunstvormen bezig. Tijdens de evenementen die ik al georganiseerd heb, speelde hij altijd een ondersteunende rol op kunstvlak.”

“Met GROEF proberen wij onszelf steeds opnieuw uit te dagen”

 

GROEF © Jonas Reubens

Wanneer heb je voor het eerst zelf een evenement georganiseerd?

“Het waren vooral mijn vrienden die evenementen organiseerden rond de Oude Markt in Leuven. Rond diezelfde periode moest ik een idee uitwerken voor mijn eindproject. Je kreeg op de Steinerschool twee jaar de tijd om zelf een project te realiseren. Toen ben ik in de richting van evenementen beginnen denken. Ik ben gaan schrijven en nadenken over hoe ik mijn evenement zag. Uiteindelijk is daar GROEF uitgekomen: een evenement waar ik de link wou leggen tussen kunst en muziek. Zo is de bal aan het rollen geraakt. Ik heb toen mensen uit verschillende kringen, die ik kon appreciëren om hun open geest, samengebracht om aan het project te werken. Mijn eerste echte GROEF-evenement vond plaats in 2017 in Bilbo Records.”

Welk proces schuilt er achter evenementen organiseren, hoe begin je daaraan?

“Ik denk dat dat voor iedereen anders is. Ik begin meestal met mezelf vragen te stellen: wat, waarom, waar, hoe… Daarna schrijf ik alles neer. Dat is handig om een concreet beeld te krijgen van je idee en om de valkuilen te detecteren. Verder is praten over je idee super belangrijk. Eens dat allemaal achter de rug is, moet je partners zoeken. In mijn geval was dat de Leuvense jeugddienst. Uiteraard kunnen dat ook andere organisaties zijn. Je moet op zoek gaan naar organisaties die je aanspreken en hen contacteren om vervolgens je plan voor te leggen. Het puur praktische deel spreekt voor zich: gewoon doen.”

Hoe zou je GROEF omschrijven?

“Ik zou GROEF omschrijven als een constant evoluerend concept. Toen we eraan begonnen als tieners van vijftien jaar, zagen we het heel groot. Ik wou absoluut een festival organiseren. Maar al snel bleek dat dat op die leeftijd en zonder ervaring echt onbegonnen werk was. Het zijn dus kleinere evenementen geworden, maar dat vind ik nu net het leuke eraan. Evenementen hoeven voor mij niet meer groot te zijn. Ik vind het persoonlijke bewaren cruciaal. GROEF heeft lange tijd vooral muziek en kunst samengebracht. Dit gebeurde altijd op feestjes, raves zeg maar, die op atypische locaties plaats vonden. Zo hebben we al feestjes georganiseerd in een platenzaak, een kantoorgebouw, een garage en een loods.”

“Er kunnen nooit genoeg initiatieven zijn om jonge kunstenaars zichtbaarheid te geven”

 

GROEF © Jente Waerzeggers

Wat zijn de toekomstplannen voor GROEF?

“Sinds kort willen we onze focus verbreden omdat we vinden dat er meer potentieel zit in het concept dan enkel feest. We zijn toen gaan nadenken over hoe we ons concept meer open konden spelen. We willen in de toekomst een platform bieden aan kunstenaars, artiesten en andere creatievelingen. Aan het concept van GROEF worden dus twee nieuwe pijlers toegevoegd. Ten eerste zullen we exposities organiseren waarbij we kunst met het dagelijkse leven proberen te verbinden. De eerste expositie staat gepland voor volgende maand in Leuven: een soort kunstroute door de stad. Elk punt op die route is een winkel en daar laten we een jonge kunstenaar zijn ding doen.

“Daarnaast zullen we driemaandelijks een livestream organiseren. De focus bij de livestream zal ook sterk liggen op het esthetische; we willen het visueel aantrekkelijk maken. Daar hebben we al enkele leuke ideetjes voor, maar die ga ik nog even geheim houden. Maar je zou dus kunnen zeggen dat GROEF een totaalconcept is geworden. Toch vind ik het belangrijk om het feestaspect nog altijd te benadrukken. Met GROEF proberen wij onszelf steeds opnieuw uit te dagen: blijven rondkijken, blijven ontdekken en blijven meegaan in wat er leeft en speelt in de community.”

Heb je een boodschap voor de studenten die dit lezen?

“Als je ideeën hebt, moet je er gewoon voor gaan. Er kunnen nooit genoeg initiatieven zijn om jonge kunstenaars zichtbaarheid te geven en mensen samen te brengen. Dat is ook wat we met GROEF proberen te bereiken.”

0 Comment