Creatief talent aan de VUB

Chloé kruipt in de pen

Naar de universiteit gaan is meer dan studeren alleen. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om talentvolle VUB’ers te vinden die naast hun studie andere ambities nastreven.

         Lara Decrae

Chloé De Meerschman (21) is masterstudent geschiedenis aan de VUB en geeft bijles Nederlands bij Brutus. In 2019 bracht ze haar eerste boek Fantasia uit bij uitgeverij Beefcake.

Wanneer ben je beginnen schrijven?

“Als kind was ik al enorm geboeid door schrijven en was ik er constant mee bezig. Doorheen de jaren is dat alleen maar ‘erger’ geworden. Ik heb er nooit echt les voor gevolgd, ik heb het puur uit mezelf geleerd. Als ik schrijf, is dat meestal gewoon thuis, bij mijn vader en mijn zus. Ik hoef me niet per se af te zonderen. Liefst schrijf ik gewoon zoveel mogelijk, ook op de trein bijvoorbeeld. Ik heb graag mensen om mij heen wanneer ik schrijf.”

Heb je naast Fantasia nog andere dingen geschreven?

“Ondertussen heb ik al een hele kleine bibliotheek aan boeken geschreven. Thuis heb ik er toch een stuk of negen staan die helemaal af zijn. Maar ik heb ervoor gekozen om Fantasia uit te geven omdat het een speciale betekenis voor me heeft. Qua schrijfstijl en verhaallijn heb ik misschien wel betere boeken dan Fantasia, maar omdat het mijn allereerste boek ooit was, heb ik er toch voor gekozen. Ik zat nog in het lager onderwijs toen ik al losse fragmenten op blaadjes noteerde. Terwijl de juf aan de klas voorlas, was ik met mijn gedachten bij mijn eigen verhaal. Ik heb toen al die losse fragmenten samengevoegd en daarbij een verhaallijn en personages gecreëerd. Het was echt wel een proces doorheen de jaren om tot dit verhaal te komen.”

“Het is zo’n mooie reis om van je draft op je computer te gaan naar iets dat je echt kan vastnemen”

Waar gaat Fantasia over?

“Het gaat over een fantastische computernerd die op mysterieuze wijze terecht komt in een wereld vol bovennatuurlijke wezens en gevaar. Het is zijn taak om Excalibur, het legendarische zwaard van Koning Arthur, te vinden en daarmee een draak te verslaan. Hij heeft dus een missie, maar omdat hij niet avontuurlijk is aangelegd, botst dat nogal met zijn persoonlijkheid. Hij wordt in zijn queeste wel bijgestaan door de vrouwelijke hoofdrol, het vampiermeisje op de cover.”

Waar heb je inspiratie uit gehaald voor dit boek?

“Voor veel personages haal ik inspiratie uit mijn omgeving, dat kunnen mensen zijn die ik heb ontmoet of die een grote invloed op mij hebben gehad, maar ook paarden. Ik ben heel jong beginnen paardrijden en ik had een heel hechte band met een van de paarden. Toen ik dat paard dan verloren ben, heb ik een van de hoofdpersonages op haar persoonlijkheid gebaseerd. Voor andere dingen haalde ik dan weer inspiratie uit mijn lessen, zoals het zwaard dat voorkomt in de Koning Arthurlegendes. Ook boeken uit mijn kindertijd brachten me op ideeën, zoals die van Geronimo Stilton, waar ik het idee van de verschillende rijken vandaan heb gehaald.”

Waarom kies je voor het fantasygenre?

“Het is misschien een gevaarlijk genre omdat niet veel mensen erin geïnteresseerd zijn. Van jongs af aan was ik gefascineerd door mythische wezens zoals vampieren en weerwolven. Meestal had ik meer interesse in de ‘slechte’ personages dan in de ‘goede feetjes’ van het verhaal. Naast fantasy schrijf ik ook western en historische boeken.”

(Lees verder onder de foto)

© Charlotte Deprez

Hoe heb je ervoor gezorgd dat je boek is uitgegeven?

“Dat was eigenlijk per toeval. Ik wou eens professionele feedback krijgen op mijn werk en heb dan de uitgeverij Beefcake Publishing gevonden. Zij begeleiden voornamelijk beginners en geven feedback. Daar heb ik toen aan gevraagd om Fantasia te beoordelen. Na twee weken kreeg ik een mailtje met de boodschap dat ze mijn verhaal supergoed vonden en dat ze het wilden publiceren. Ik had dat helemaal niet verwacht. Ik ben dan maar eerst op gesprek gegaan omdat ik niet te hard van stapel wou lopen. Het gesprek was veelbelovend, dus ik ben de uitdaging aangegaan. Ik zou het zeker aanraden aan andere mensen die van schrijven houden om feedback te vragen aan een uitgeverij. Het meest onverwachte kan gebeuren. Het is zo’n mooie reis om van je draft op je computer te gaan naar iets dat je echt kan vastnemen.

“Ik had het nooit kunnen doen zonder de steun en hulp van mijn moeder. Ze had van mijn droom ook haar grote droom gemaakt. Mijn vader was er in het begin iets sceptischer over, maar mijn moeder zei: ’Zo’n kans mag je niet laten liggen, ga ervoor, een nee heb je en een ja kan je krijgen’. Helaas heeft ze niet meer kunnen meemaken dat Fantasia uitkwam, wat nog een reden is dat het boek mij nauw aan het hart ligt.”

Hoe zat het financieel aspect van het boek uitgeven in elkaar?

“Dat was een heel avontuur omdat het op basis van crowdfunding was. Ik moest dus op zoek naar sponsors of mensen die in voorverkoop al een exemplaar wilden kopen. Dat was wel een uitdaging omdat ik mensen ervan moest overtuigen dat het fysieke boek er wel degelijk zou komen. Ik moest aan tweeduizendvijfhonderd euro raken om break-even te draaien. Uiteindelijk heb ik dat bedrag gelukkig ruim kunnen overschrijden.”

Heb je plannen voor een vervolg?

“Ik heb zelfs al drie vervolgen af! En onlangs ben ik begonnen aan een soort parallelreeks; het verhaal speelt zich af op hetzelfde moment en in dezelfde wereld, maar vanuit het perspectief van een ander personage. Ik was gewoon nog niet klaar om die wereld los te laten omdat Fantasia zo’n persoonlijke betekenis voor me heeft.”

0 Comment