Massablok

Afzonderlijk in groep studeren

Ga jij deze blokperiode in groep studeren, of blijf je liever thuis? Het ‘massablokken’ zit in de lift, ook aan de VUB. Waarom studeren studenten liever in groep? En hoe zal de VUB deze trend opvangen, met de stijging in inschrijvingen en de verdwijning van de studeerruimtes op Pleinlaan 9?

Tekst: Jan Meeus

Beeld: Marit galle

In de januarizittijd van vorig academiejaar werd een onderzoek naar de massablok (en andere aspecten van het studeren) gevoerd door Gustaaf Cornelis (prof. Wetenschaps- en Onderwijsfilosofie) en Gert Sonck (prof. Wiskunde en diensthoofd Studiebegeleiding). Ze hielden een enquête op verschillende locaties op en rond de VUB-campus en bij de Study Spaces van Brik. 134 VUB-studenten vulden de enquête in.

De belangrijkste reden die ze gaven om aan massablokken te doen, was dat ze zich thuis of op kot onvoldoende kunnen concentreren (97,8%). Andere redenen zijn naar structuur, regelmaat en discipline hunkeren en ook het solidariteitsgevoel speelt een rol. Opvallend was dat veel studenten massablokken om gedwongen te worden om overdag te studeren (69,4%).

Het massablokken gebeurt trouwens ‘afzonderlijk in groep’: studenten zouden het niet doen om inhoudelijke informatie uit te wisselen. Daar gebruiken ze vooral sociale media voor: vier op de vijf studenten is aangesloten bij Facebookgroepen rond cursusinhouden. Heel wat studenten betalen voor officieus studiemateriaal: een kwart maakt gebruik van andermans samenvatting (meestal betalend) en de helft maakt gebruik van andermans notities (zelden betalend).

Een gezonde geest

De meeste studenten lijken er een gezonde tot zeer gezonde levensstijl op na te houden tijdens de blokperiode. Slechts 7 van de 134 respondenten geven alcoholgebruik aan. Opvallend: maar liefst 14,2 procent neemt concentratiemiddelen (zoals Rilatine, Concerta, Equasym XR).

“Het begint al op dag één van het academiejaar”

Rebecca Léonard

Op basis van de resultaten van het onderzoek (en de suggesties van de respondenten) formuleerden Cornelis en Sonck enkele adviezen: de creatie van meer studeerplaatsen op meer locaties en voorrang voor VUB-studenten (meer controle van studentenkaarten). Verder raden ze een opening van acht tot acht aan, ook tijdens feestdagen. De studeerruimtes zouden ook geoptimaliseerd moeten worden: geen werken in de gebouwen, akoestisch gescheiden ontspanningsruimtes, een constante temperatuur van 20-21 graden, waterfonteintjes, al dan niet gratis ontbijt en eventueel smartphones inleveren.

VUBlok

Dat het massablokken in de lift zit, merkt het Studiebegeleidingscentrum (SBC). “Het begint al op dag één van het academiejaar,” vertelt studentenpsycholoog Rebecca Léonard. “Als Studiebegeleiding hebben we het hele jaar ruimtes ter beschikking en vanaf oktober zitten die al redelijk vol. We breiden ook alsmaar uit en hebben nu ook een massablok in de lentevakantie.”

Bovendien zijn er dit jaar vijftien procent meer inschrijvingen aan onze universiteit en kan je niet langer studeren in Pleinlaan 9 – daar werd recent het AI Experience Center geopend. De VUB doet haar best om zoveel mogelijk ruimtes aan te bieden, maar dat is niet altijd gemakkelijk, legt beleidsmedewerker campusvoorzieningen Isabelle Selleslag uit. “De massablok neemt in bepaalde periodes heel veel plaats in en op andere momenten helemaal niet. We zijn op zoek naar stabiele ruimtes, zodat we niet elk jaar nieuwe moeten zoeken.” De Studentenraad stelde al voor om leslokalen open te stellen, maar dan zou er in januari niet genoeg plaats zijn om de examens te roosteren. “Het is ook niet altijd goed op voorhand in te schatten. In de Usquare zaten vorig jaar tijdens de kerstvakantie bijvoorbeeld maar twee of drie studenten. Daar waren plaatsen beschikbaar die niet gebruikt zijn. Wie weet is het dit jaar zo met het SBC,” aldus Léonard.

Blokkentoren

De studieplekken die verdwijnen in Pleinlaan 9 worden gecompenseerd door nieuwe locaties. Er zullen deze blokperiode dus evenveel zitplaatsen zijn als vorig academiejaar. Brik organiseert vanaf maandag 6 januari (wanneer de grote massa traditioneel begint te blokken) een Study Spaces in de exporuimte van Pilar in gebouw Y. Zulke ruimtes lenen zich goed voor een tijdelijke andere functie tussen tentoonstellingen door. De U-residence wordt van 23 december tot 19 januari niet verhuurd om studenten te laten massablokken; in gebouw X4 worden extra plaatsen gecreëerd en vanaf 16 uur en in het weekend kan je terecht in de Cafetaria. Het SBC zal dit jaar ook tussen Kerst en Nieuwjaar open zijn. Tijdens het weekend van de Cyclocross (4 en 5 januari) kan je terecht in het Huis van het Hout, vlakbij de campus. Daar is plaats voor zo’n vierhonderdvijftig studenten.

Op de absolute piekmomenten in de blokperiode van vorig jaar studeerden net geen vijfhonderd studenten in een massablokruimte van de VUB (zie grafiek). Op normale weekdagen zijn er dit jaar vanaf het ‘hoogseizoen’ (vanaf maandag 6 januari) meer dan negenhonderd beschikbare plaatsen, ruim voldoende dus. Ook op zondagen zouden er genoeg plaatsen moeten zijn.

Telling van de massablokkers in de vorige januari-zittijd. Tijdens de cross op 6/1 werd niet geteld in het Huis van het Hout.     © Bron: Studiebegeleidingscentrum

Studeerplekken op de VUB

Studiebegeleidingscentrum (SBC)
14/12/19 tot 31/01/20
128 plaatsen

Centrale Bibliotheek
14/12/19 tot 31/01/20
250 plaatsen

Lokalen X4
14/12/19 tot 31/01/20
30 plaatsen

Cafetaria van het restaurant
17/12/19 tot 31/01/20
200 plaatsen

STOA
17/12/19 tot 31/01/20
60 plaatsen voor Kerst, 124 daarna

U-Residence
23/12/19 tot 19/01/20
80 plaatsen

Study space Pilar in samenwerking met Brik
6 tot 31/01/20
114 plaatsen

Huis van het Hout
4 en 5/1/20 tijdens weekend van cyclocross
400 plaatsen

0 Comment