Hartverwarmend

© wieste
Door Lien Delabie

Heb jij ook zo’n last van de winterblues? Slinkt samen met het daglicht je motivatie om te leven? Ontdoe jij jezelf van je serotoninevoorraad, net zoals de bomen zich ontdoen van hun bladeren? In deze kille tijd van het jaar is het niet ongewoon om je wat pips te voelen. Maar vrees niet: die opstoot van collectieve ellende gaat godzijdank gepaard met het morantische cuffing season.

Cuffing season, afkomstig van het woord ‘handcuff’ of handboei, verwijst naar de donkere herfstmaanden waarin singles proberen om te gaan met hun isolement door doelbewust een nieuwe partner uit te zoeken. Weg met de happy single ‘hot girl summer’, guur herfstweer is het moment om te settelen met je lieveling. Toegegeven, cuffing season is in eerste instantie een meme. Toch zijn er aanwijzingen genoeg die pleiten voor het paringsseizoen als een werkelijk sociaal fenomeen.

Zo’n tien procent van de bevolking lijdt aan seizoensafhankelijke depressie (SAD), een aandoening waardoor het sombere weer weerspiegeld wordt in jouw gemoedstoestand. Daarnaast wijst onderzoek uit dat iedereens serotonine afneemt tijdens de winter. En dan zwijgen we nog over de externe druk van kerstromcoms die knuffelen rond het haardvuur tot een mantra verheven.

Orgasmes wekken endorfines op, hét tijdelijke antiserum voor de winterblues

En, niet onbelangrijk, Kerst, nieuwjaar en Valentijn liggen in het verschiet. Als bachelor weet je wat dat inhoudt: ninja-gewijs het vragenvuur ontwijken van geborneerde grootmoeders, nonkels en ouders die zich afvragen of je nog in de kast zit of gewoon compleet apathisch staat tegenover het concept van liefde. Hoog tijd dus voor getinder, zwoele blikken op de metro en smalltalk bij de koffiemachine. Haal je een knappe boy, vurige chick, of alles ertussen in huis en ga samen wat gelukshormoontjes plukken om dit seizoen te doorstaan.

Voor een vriendin hield de handboeiseizoentheorie alvast steek. Begin oktober kreeg ze op één week telefoontjes van welgeteld vier van haar ex-tinderdates van deze zomer. De setting klopte: die week regende het pijpenstelen, werden de eerste winterjassen uit de kast gehaald en werd het donker vanaf zeven uur ’s avonds. Het waren weliswaar bootycalls, maar het lijkt erop dat die vier mannen nood hadden aan affectie. Laat orgasmes tenslotte endorfines opwekken, hét tijdelijke antiserum voor de winterblues.

Maar of cuffing season een goed idee is, valt te betwijfelen. Een onderzoek naar relatie-updates op Facebook beweert wel dat opvallend meer koppels gevormd worden tussen Kerst en Valentijn. Toch hoef je geen Dirk De Wachter te zijn om te beseffen dat romantische verhoudingen aangaan om de eenzaamheid tegen te gaan, geen duurzame oplossing is. Wat ik wel geloof, is dat we allemaal iets melancholischer door het leven trekken nu. Maar ga toch gewoon koffies drinken met vrienden, wandelen of start desnoods een nieuwe hobby. Dat zal hoogstwaarschijnlijk een beter middel tegen eenzaamheid zijn dan je vastboeien aan de eerste beste mating partner. Of eens goed batsen, dat kan ook.

En als je oma tijdens het kerstdiner vraagt hoe het met je liefdesleven zit, kan je haar gewoon zeggen dat je wekelijks vijf piemels in je mond steekt. Dan ben je van dié vraag de komende jaren ook weer af.

0 Comment