Kafka op de VUB

© Bruce Forton
Vandaag zal het gebeuren. Na vele uren twijfel en zelfreflectie heb ik het besluit genomen. Ik word student aan de VUB! Snel even inschrijven…
Door Arturo

Oei! Online kan niet? Dan maar een afspraak maken. Beschikbare data: woensdag 4, woensdag 11 en donderdag 12 september. Rip! Woensdag is het familiefeest en de week erop ben ik in Berlijn… Woensdagvoormiddag dan maar? Beschikbare uren: 15u45-16u00. Beter konden ze het niet plannen zeker? Oma en opa zullen een beetje geduld moeten hebben. Afspraak gemaakt.

Woensdag 4 september, ik kom toe op de campus in Etterbeek. Ik ben te vroeg en wandel een rondje. Ik passeer nieuwe, witte gebouwen waar de letter ‘I’ op plakt en vervallen, kleurrijke studentenkoten. Ik passeer de Resto, de Esplanade, gebouw G, F, E en D en zelfs een vreemd gebouw waar ‘Q’ op staat. Het enige wat ik níét vind, is gebouw A, waar ik ondertussen binnen vijf minuten verwacht word.

Gebouw A, gebouw A, gebouw Aaaaa…. Pffffff, niet te vinden. Maar ho zeg! Dat zijn die willekeurig neergeplaatste containers! De ingang is niet te zien, dus ik zal er even rondstappen. Hier is het ook niet, even terugkeren. Blijkbaar moet ik het grasveld oversteken.

Goed, ik ben binnen. “Hey, ik kom me inschrijven,” “Ja sorry, hier is de Engelse desk, ge moogt hiernaast gaan…” Nogmaals: “Hallo, kan ik me hier inschrijven?” “Zeker, mag ik je identiteitskaart?” Voilà, dat is allemaal achter de rug. Nu mag ik een account maken aan een van de laptops.

Aan de laptops heb ik blijkbaar nog eens mijn identiteitskaart nodig. Maar allez!? Die kaartlezer werkt niet. Of ligt het aan de pc? Ik zie dat de dame die hulp biedt het erg druk heeft, maar krijg haar na een tijd toch te pakken. “Ja, ‘t werkt niet,” “‘k Weet het jong, ‘t is hier met al de pc’s hetzelfde. Volgens mij ligt het aan de server…” Twintig minuten later mag ik naar de volgende kamer, waar ik me eindelijk zal inschrijven.

Halleluja! Het is mijn beurt. Ik geef mijn diploma van de middelbare school af en mag een ellenlange vragenlijst invullen. Ik mag naar huis vertrekken met de papieren voor de NMBS en MIVB en een nieuw e-mailadres.

Opeens begint het schooljaar al! We zitten in een van de gebouwen naast de Beobank. Pleinlaan 9 of zoiets? Hier krijgen we uitleg over de activatie van alle online accounts. Eerst nog wachten op de de andere helft aan wie het foute lokaal was doorgegeven.

Bon. We hebben een VUB-mailadres gekregen. Daarnaast is er ook nog een net-ID. Maar dat is nog niet alles. Er is een forum, ‘Canvas’ genaamd, waar alle bestanden in zouden staan, maar de lessenroosters niet! Die vind ik op de studentensite. Centraliseren mannen…please.

Dan is het nog niet gedaan, blijkbaar moet ik nog vakken registreren. Hoe begin ik hier nu aan? Aight, er is een tien- (?!) stappenplan. Bon, na drie uur zoeken en dertig keer per vak op verdergaan, bevestigen of annuleren te klikken is het toch gelukt.

Was ik maar in Gent gaan studeren.

0 Comment