RE:form

Architectuurweek voor de leek

Van 14 tot 17 oktober vond op campus Etterbeek RE:form plaats, de architectuurweek georganiseerd door bru:tecture. Dit jaar zette de vereniging van ingenieur-architecten het concept ‘modulariteit’ in de kijker, een principe dat toegepast wordt bij de verbetering van haar ontwerpatelier.

Door Evelien Feys

Ook dit jaar organiseerde bru:tecture, studenten-vereniging van de ingenieur-architecten, de architectuurweek. Met lezingen, workshops en ontspannende avondactiviteiten lokten ze studenten naar hun atelier om hen in contact te brengen met architectuur. Deze keer met als thema RE:form: de hervorming en verbetering van haar ontwerpatelier met behulp van modulaire elementen.

Modulaire elementen hebben afmetingen die goed op elkaar aansluiten. Zo kan je met een beperkt aantal elementen een onbeperkt aantal ontwerpen realiseren. Een beetje zoals lego dus, maar dan in het groot.

Praktische nood

Het thema kwam voort uit een praktische nood van de architectuurstudenten om de beperkingen en gebreken van hun atelier aan te pakken. Voorzitter Rebecca licht toe: “Ons atelier is één grote ruimte, maar het werd door rekken afgebakend in traveeën. Dit was niet praktisch, omdat de eerste bachelor meer studenten heeft dan de andere jaren. Daarom hebben we de kasten zelf op wieltjes gezet, waardoor het atelier meteen veel flexibeler wordt en meer mogelijkheden biedt.” Het atelier bevindt zich in gebouw K, oorspronkelijk een parkeergarage en vervolgens herbestemd voor de faculteit Ingenieurs-wetenschappen, waardoor het een lichte, grote ruimte is. Net door de inrichting flexibeler te maken, zullen de kwaliteiten van de ruimte veel meer benut kunnen worden.

Naast de ruimtelijke aanpassing, hadden de studenten ook nog enkele specifieke meubels nodig. Tijdens de week werden er twee ontwerpen gerealiseerd. Een kubusvormige constructie, die deels is afgesloten, moet als een soort cocon de plaats worden waar studenten feedback krijgen van de ontwerpbegeleiders, een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. Daarnaast doet een grote snijtafel dienst als oppervlak voor de creatie van maquettes, maar ook als opbergruimte voor snijmatten, breekmessen en andere zaken die architectuurstudenten altijd vergeten. De twee meubels werden in elkaar gezet met dezelfde twee modulaire elementen: metalen stangen en blokvormige verbindingselementen.

De modulariteit van het hele gebeuren was ook tijdens de weekactiviteiten duidelijk: de ondertussen mobiele kasten werden onderdeel van het tijdelijke café in het atelier, en ook de bar voor de avondactiviteiten bestond uit modulaire blok-en-stangelementen.

Het ontstaan van modulaire bouwonderdelen in de architectuur was een gevolg van de industrialisering: voor het eerst kon eenzelfde onderdeel massaal geproduceerd en gereproduceerd worden. Samen met de ontdekking van gewapend beton zorgde dit voor een revolutie in de architectuur, zowel voor de bouwers als de ontwerpers. Bij de massaproductie van haar modulaire elementen moest bru:tecture het geautomatiseerde productieproces wel laten varen. “Het oorspronkelijke plan was om de blokvormige verbindings-elementen te 3D-printen,” vertelt ondervoorzitter Tessa, “maar een duizendtal blokken printen, zou veel te lang geduurd hebben, dus besloten we om alles manueel te maken.”

Tent(oonstelling)

Gelukkig steken architectuur-studenten graag dingen in elkaar en is het praktische werk een fijne afwisseling met een vaak erg theoretische opleiding. Tijdens de week werden er dan ook heel wat workshops georganiseerd: “De workshops zijn specifiek voor architectuurstudenten,” legt Tessa uit. “Als je deze richting volgt, moet je met programma’s zoals Photoshop en InDesign kunnen werken, en weten hoe je moet lasercutten is bijvoorbeeld ook erg handig. Omdat die vaardigheden niet worden aangeleerd tijdens de opleiding, willen wij onze jongere medestudenten graag deze workshops aanbieden, zodat ze niet alles op zichzelf moeten leren.”

De avondactiviteiten vonden plaats onder een tent, die voor gebouw K werd neergepoot. Het openingsfeest, muzikale optredens en een salsa-initiatie zorgden voor ontspanning. En op de afsluitende expo werden de resultaten van de workshops aan het publiek tentoongesteld.

Tijdens de week was het niet mogelijk om al deze evenementen ook in het atelier te laten plaatsvinden, maar in de toekomst is dit wel de bedoeling. “We willen onze komende activiteiten graag hier organiseren,” zegt Rebecca. “Nu de ruimte flexibeler is, is het ook mogelijk om alles op korte tijd anders in te richten en kan hier een veel bredere waaier aan activiteiten plaatsvinden.”

0 Comment