Gratis en onbetaalbaar sinds 1983

© Marit Galle

Door Jan Meeus
Schilderij: Marit Galle

Onze VUB heeft de kaap van de vijftig jaar op eigen benen gerond. In 1969 splitste onze universiteit zich af van de ULB en startte het eerste Nederlandstalig-Brusselse academiejaar. Een echte burgeroorlog moet je je er niet bij voorstellen. De ULB bood in de jaren ‘60 al haar meeste opleidingen zowel in het Nederlands als het Frans aan. En in afwachting van een eigen stekje gingen de lessen in de beginjaren nog gewoon door op de Solbosch-campus van de moederuniversiteit. Bij de ontwikkeling van het voormalige militaire oefenterrein werden de Nederlandstalige en Franstalige campussen wel opvallend met de rug naar elkaar toe gebouwd, maar de laatste jaren is er steeds meer toenadering. De ULB viert met haar 185-jarig bestaan dan ook lekker mee.

We zullen in dit jubileumjaar het korte maar roemrijke verleden van de VUB uitgebreid vieren. Bereid je maar voor op het luidkeels brullen van het Lied van Geen Taal, evenementen, boekvoorstellingen en tentoonstellingen die zich buigen over de geschiedenis van onze universiteit. Dit moment, of deze periode, van herinnering biedt een mooie gelegenheid om ook vooruit te kijken, naar de komende vijftig jaar. En na te denken waar we met de VUB naartoe moeten.

Al sinds 1983 komt een veredelde bende studenten iedere woensdag samen om zich te moeien

Het toeval wil dat wij van ‘kritisch de campus bekijken’ al jarenlang onze hobby, stiel en bestaansreden gemaakt hebben. Al sinds 1983 komt een veredelde bende studenten iedere woensdag samen in stoffige lokalen om zich te moeien met alles wat zowel de studenten als de beleidsmakers uitsteken aan onze universiteit. We zijn met onze 37ste jaargang net een tikkeltje jonger dan de VUB, maar zijn ondertussen als onafhankelijk studentenblad er niet meer weg te denken. Enkele zaken veranderden intussen: we publiceren sinds kort op een nieuw formaat, en er komt weldra een nieuwe website aan. Onze insteek, daarentegen, blijft krak dezelfde.

We kijken er enorm naar uit om de VUB-gemeenschap dit jaar te vervoegen in hun reflecties over het wel en wee aan onze unief. Ook wij willen mee in dialoog gaan met interessante denkers die de uitdagingen die in ons verschiet liggen onder woorden kunnen brengen. In de hoop dat we klaargestoomd zijn voor de toekomst. Dit jaar zijn het bovendien rectorverkiezingen en wordt het onderwerp ‘wat ná vijftig jaar VUB?’ des te actueler. Antwoorden hebben we nog niet, maar je zal in elk geval wat suggesties vinden in de komende Moeials. Zelf ideeën of eens benieuwd hoe we dit zullen aanpakken? Pak je pen, papier, tekenstiften, photoshopskills,  taalneuroses of gewoon je goedgeluimde smikkel mee naar X5 0.01. Iedere woensdagavond vind je ons daar terug voor de wekelijkse redactievergadering. Wees welkom.

0 Comment