Magna Cum Miserie

© wieste
Het is zover. Een schitterende toekomst vol hysterische huilbuien onder de douche en innige afspraakjes met zelfhaat lacht me toe. Zet de 365-pils koel en maak de Royco Minute soep lekker warm: het is Groot Feest. Ik ben afgestudeerd!

Wat me na drie weken sporadisch solliciteren al doet baden in cynisme? Het gebruikelijke getrol met de gemiddelde humanist. VDAB stuurt me fijntjes enkel vacatures voor administratief bediende door. De enige sollicitatie waarop ik antwoord kreeg, bood me een contract aan als zelfstandige waarmee ik 600 euro per maand zou verdienen voor dagelijks twee uurtjes redactiewerk. En als Grieken beslissen dat ik “binnen mijn huidige situatie” moet overwegen om naar Athene te verhuizen voor een callcenterjob, besef ik nogmaals dat ik beter aan de Solvay Businessschool had gestudeerd.

Het enige verschil is dat Randstad me nu om negen uur wakker belt voor een job bij Colruyt

Mijn huidige situatie straalt mijn inziens nochtans maar gematigde wanhoop uit. Werkloosheid kan daadwerkelijk productief zijn. Gisterennacht versloeg ik het Divine Beast ‘Vah Naboris’ en kwam de verlossing van prinses Zelda weer een beetje dichterbij. Mijn strategisch inzicht in Rummikub is de afgelopen weken exponentieel gegroeid. En na een grondige analyse van de afgelopen vier molseizoenen, ben ik klaar om in 2021 de beste mol van de lage landen te worden. Zo kan ik meteen de soft skills ‘fijne motoriek, probleemoplossend denken en mensenkennis’ overtuigend op mijn CV droppen.

Studenten klagen weleens over de stuurloosheid die ze ervaren tijdens hun studies, hun lege portefeuille en hun gebrek aan bioritme. Ik heb een diploma en kan nu met zekerheid zeggen: er verandert bitter weinig. Ik verorber nog steeds twee-euro-lasagnes om vier uur ’s middags terwijl ik ‘My Throat Hurts, Am I Dying?’ google. Het enige verschil is dat Randstad me nu om negen uur wakker belt voor een job bij Colruyt.

Zodus raad ik de VUB-populatie aan om de volgende gedragscode op te volgen: zuip jezelf lam op iedere TD, doe een hoop soa’s op waardoor je bedlegerig wordt, schrijf je in voor extra vakken op krediet, stel die scriptie gretig uit, zoek naar stages in het buitenland, overschrijd de deadline van de vakkenregistratie, kom een dag te laat voor je examen, combineer je studies met een brei-obsessie, richt een extreemrechts clubje op waardoor je van de unief wordt verbannen, skip die verplichte lessen, zoek naar het verloren paneel van de rechtvaardige rechters, plagieer wat hier en daar, houd je nimmer immer aan de wordcount, geef al je papers af in een UGent-layout, ga naar de Brussels Universities Cyclocross, word preses, klaag alle examens aan waarvoor je gebuisd bent en loop je vast in administratie, stap mee in letterlijk élke betoging in Brussel (zo’n duizend) onder het mom van engagement, train voor een marathon en stel die vervloekte proclamatie in hemelsnaam zo lang mogelijk uit. Je zal me dankbaar zijn.

0 Comment