In de kijker

Door Jan Meeus
Tekening: Marit Galle

Beste VUB, ik heb lang nagedacht over wat het meest kenmerkende was aan dit academiejaar, hoe we er later op zullen terugkijken en wat we ervan moeten onthouden. Geen gemakkelijke vraag, maar als we er toch op moeten antwoorden zou ik zeggen: 2018-2019 was het jaar dat je je met veel toewijding in de kijker probeerde te zetten – en daarin slaagde.

Elke gelegenheid die zich voordeed greep je aan om jezelf in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. Tussen televisieoptredens door werd onze rector nog snel ambassadeur van Sign for my Future en ‘Wetenschap = m+v+x’, dat strijdt voor meer gendergelijkheid in de academische wereld. Er kon geen mars door de straten van Brussel trekken zonder VUB-delegatie, of het nu voor de LGBTQ-gemeenschap was of het klimaat. Naast dat meesurfen op andere acties, ondernam je soms ook zelf het initiatief, zoals met de befaamde cyclocross.

Al van bij het ontstaan van de Moeial sta je per definitie in de kijker. Je wordt vaak onterecht vergeten tussen de andere universiteiten en we juichen het dan ook toe dat de je je plaatsje in de zon opeist. Omwille van onze lange ervaring met kijken naar de VUB toch nog deze twee welgemeende tips.

Zorg dat onze gemeenschap niet herleid wordt tot een simpele toeschouwer

In het middelpunt van de belangstelling staan heeft een aantal gevolgen – dat van die hoge bomen en die wind. Als iedereen meekijkt is het belangrijk zeer doordacht te communiceren naar buiten toe. Lees: geen voorbedrukte bordjes op klimaatmarsen en geen Facebookposts à la ‘op de VUB is #metoo niet langer een issue’.

Maar, beste VUB, (en hier volgt de tweede en belangrijkste tip:) keer je niet te veel naar buiten toe. Het is een natuurlijke reflex om, als de buitenwereld meekijkt, de rangen te sluiten en de kleine kantjes weg te moffelen. Maar zorg er voor dat je niet helemaal naar buiten toe bent georiënteerd. Zorg dat onze eigen gemeenschap niet herleid wordt tot een simpele toeschouwer – zoals het dit jaar soms aanvoelde, bijvoorbeeld door het gebrek aan inspraak van studenten in een mega-evenement als de cross. Keer jezelf dus niet volledig binnenstebuiten; kijk vaak genoeg naar jezelf.

We blikken in deze editie terug op het afgelopen jaar, om de gebeurtenissen te kaderen, verwerken en te duiden. We kijken ook vooruit, want in de geschiedenisboeken zal dit jaar verbleken bij dat in aantocht. Volgend jaar vieren we immers het vijftigjarig bestaan van onze universiteit. Laten we dat – de tips indachtig – naar buiten toe doen, maar voornamelijk intern. Met een grote trots naar buiten toe, door een grotere betrokkenheid van de hele gemeenschap.

0 Comment