Evaluatie van de nieuwe koten

Een jarenoud project, maar toch nog last van kinderziektes

Door Eline Inghelbrecht

Na een lange saga werden gebouwen X3, X4 en X5 in februari eindelijk in gebruik genomen door de kotstudenten. Een heuse volksverhuis vond plaats tussen de oude en de nieuwe campuskoten. Nu de studenten al drie maanden in het nieuwe gebouw vertoeven, is het tijd voor een evaluatie.

Hoofd Studentenhuisvesting Ludo Reuter volgt het project dag in, dag uit op en biedt ons een kijk op de stand van zaken. Na wat hindernissen op de weg is hij  zeer tevreden met de nieuwe koten. Toch is er nog steeds werk aan de winkel. Zo bezorgen onder andere lekkende douches nog steeds kopzorgen aan de dienst, maar de vraag naar de nieuwe koten ziet hij niet dalen.

Na veel vertragingen is de verhuis toch kunnen doorgaan, maar was de nieuwbouw ook werkelijk af?

Ludo Reuter: “Iedereen is kunnen verhuizen uit de oude koten behalve blok 5, waar een studente met een handicap zit. De kamers voor studenten die meer ruimte nodig hebben, bevinden zich op de benedenverdieping van blok X2, die volgend academiejaar pas af zal zijn. Ook de rest van de nieuwe koten zal begin volgend academiejaar klaar  zijn. Men is nu nog bezig met de omgevingswerken, maar dan komen er nog 332 koten bij. Wat de eerste weken na de verhuis wel dramatisch was, was dat het nog een beetje een werf was en al het zand mee naar binnen werd genomen, maar nu is de asfalt gelegd.”

Wat is er verschillend aan de nieuwe koten ten opzichte van de vorige?

“De grootste verandering is de indeling. Het zijn nu units met zes kamers in plaats van vier. Die indeling is een compromis. We merken dat het bij grotere units altijd moeilijker is voor de studenten om overeen te komen omdat je alles moet delen. Kleinere units zijn dan weer duurder, omdat je voor elke unit een keuken en een badkamer moet installeren. Dat was dus een keuze die we moesten maken. Nu, zes kamers per unit is nog niet zoveel hé, op veel andere plekken zit je met nog meer.”

“Men denkt makkelijk ‘huisvesting, wat zijn dat eigenlijk voor klungelaars’”

Ludo Reuter

“Anderzijds vond ik het nadeel van de oude units dat je die grote gemeenschappelijke ruimte niet kon ontwijken; je kon er niet ongezien naar je kamer gaan. Als het dan niet echt klikte tussen de mensen, was het echt een hel. In de nieuwe koten kan je meteen naar je kamer gaan zonder de keuken te moeten passeren. Het is iets onpersoonlijker, maar de vrijheid is ook groter.”

Hoe reageren de studenten op de nieuwe koten?

“Ik heb de indruk dat ze totaal geen zin hadden om te verhuizen naar het nieuwe gebouw, maar ze lijken wel tevreden over de kamers. Alles is degelijk, nieuw, en er zit geen vocht meer in de muren zoals in de oude koten. Ik heb ook nog geen klachten ontvangen over te lawaaierige buren. Ik ben verder vooral tevreden over de passerelles, als het mooi weer is zie ik de studenten buitenkomen en verbroederen.”

Naar verluidt kent de nieuwbouw toch al enkele mankementen, of ‘kinderziektes’ in jullie woorden. Welke problemen zijn jullie tegen het lijf gelopen?

“De douches zijn een groot probleem. Sommige douches lekken in de kamer eronder. De silicone van de douchebakken kwam los. Die is dan overal vernieuwd, maar het probleem bleef zich voordoen. Uiteindelijk is er vastgesteld dat er beweging in de douchebakken kwam omdat de ondersteuning niet waterpas stond of soms zelfs gedeeltelijk ontbrak. Zo hadden vijftien kamers lekken. We hebben de studenten die daar zaten aangeboden om te verhuizen en een maand huurvrijstelling gegeven. Het is een probleem dat we pas konden opmerken wanneer de douchebakken in gebruik werden genomen. De enige oplossing is nu alle douchebakken opnieuw uit te breken. De bedoeling is om steeds één van de twee douches per unit te herstellen. Aangezien dit ook veel lawaai met zich meebrengt, hebben alle bewoners één maand huurvrijstelling gekregen.”

“Een tweede klacht was geluidsoverlast door de ventilatie. Het gaat om een systeem waarbij de lucht continu wordt gezuiverd. Dit zorgt op sommige plekken voor meer lawaai. Twee firma’s hebben dan onafhankelijk van elkaar geluidsmetingen uitgevoerd en die toonden beide aan dat de geluidsnorm wordt overschreden. De installatie zal nu verder worden afgesteld om de geluidshinder te verminderen.”

“Men denkt makkelijk ‘huisvesting, wat zijn dat eigenlijk voor klungelaars’, maar ik kan u verzekeren dat er heel veel mensen over zulke problemen nadenken en eraan werken. Als verantwoordelijke is dat soms moeilijk, want iedereen kijkt naar mij, maar ik kan het ook niet oplossen. Ik zit dag in dag uit de aannemer te bellen, maar ja, dan moet het nog gebeuren hé.”

Volgend jaar komen er nog 332 koten vrij, hoe groot is de vraag naar koten nog?

“Er zijn altijd een pak mensen die geen kamer krijgen. Voor deze prijs vind je in Brussel geen andere kamer van dezelfde kwaliteit, dus de vraag is zeker groot. Tot nu toe konden we koten toewijzen tot vooraan de vierde categorie van de voorrangsregels. Dit zijn, na generatiestudenten en studenten die al één of twee jaar op een VUB-kot hebben gezeten, ouderejaars of nieuwe studenten die nog nooit op een VUB-kot hebben gezeten. In die categorie zitten ook zeer veel buitenlandse studenten, dus dat aantal zal ook nog stijgen.”

Bij een evaluatie van de nieuwe koten kunnen de bewoners uiteraard niet achterwege blijven. Vier studenten die zijn verhuisd van de oude naar de nieuwe campuskoten geven ons een impressie van hun nieuwe stek.

0 Comment