Een level-up voor de Resto

Resto

Kan een avondopening de overbevolking in het studentenrestaurant oplossen?

Het studentenrestaurant van de VUB trekt steeds meer bezoekers aan, de wachtrijen worden er steeds langer en de zitplaatsen schaarser. Om aan de grieven van menig student en personeelslid tegemoet te komen, staan er een aantal projecten klaar om de overbevolking van de Resto aan te pakken zoals avondshiften met warme maaltijden. Op grondige renovaties zullen de hongerige bezoekers echter nog even moeten wachten.

Wie tegenwoordig een van de vijf warme maaltijden van het studentenrestaurant van Campus Etterbeek wil verorberen, kan wel eens voor ‘Sonic The Hedgehog’-waardige obstakels komen te staan. Al op het eerste ‘level’, of verdiep, dien je als restaurantbezoeker een rij van broodjesliefhebbers te ontwijken die net niet tot de klapdeurtjes reikt.Wanneer je na de nodige flexibele en limbo-waardige manoeuvres de onderste treden van het studentenrestaurant hebt bereikt, kan het volgende level in de zoektocht naar een warme schotel beginnen. Als een Mario in ‘Donkey Kong’ navigeert de behendige student, werknemer of externe bezoeker zich tussen de soep, menu’s en desserts om de nodige attributen te verzamelen op zijn of haar resto-plateautje. Op naar het volgende level: een zitplaats vinden. Als een koppige automobilist in Brussel op zoek naar een parkeerplek schuim je geruime tijd de straten van de benedenverdieping af om het uiteindelijk te stellen met een slecht verlicht plekje naast een wildvreemde professor.

(Lees verder onder de grafiek)


© Jaarverslag studentenvoorzieningen 2018

Drukkere Resto, hogere prijzen

De eetfaciliteiten van de VUB worden steeds populairder en bijgevolg moet je langer wachten en beter zoeken voor een vrije plaats.. Het jaarverslag van de studentenvoorzieningen 2018 toont aan dat tot vóór 2017 het aantal studenten die maaltijden consumeren in de studentenrestaurants aanzienlijk steeg. “In die mate dat het restaurant op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus tijdens de piekmomenten kampt met een steeds acuter gebrek aan zitplaatsen,” zegt het jaarverslag. In 2017 en 2018 daalde het aantal verkochte maaltijden voor studenten dan weer, wat niet wil zeggen dat het minder druk is geworden in gebouw R. In dezelfde periode nam het aantal personeelsmaaltijden namelijk ongeveer evenveel toe. Eén van de mogelijke redenen is de jaarlijkse indexering van de studentenmaaltijden. Daardoor zijn de gemiddelde studentenprijzen in het restaurant ondertussen hoger dan die voor het personeel, die niet geïndexeerd worden. PhD-studenten zullen nu dus sneller hun personeelskaart tonen aan de kassa in de plaats van hun studentenkaart, om zo goedkoper te kunnen eten.

“Nu is al ruim 1/3 van de campus afgesloten. Een extra werf zou nog meer chaos betekenen”

Philippe Merckx

Wat betreft het totaal aantal verkochte maaltijden is er een stagnatie van de verkoop in 2018 ten opzichte van 2017. Volgens het jaarverslag is een van de oorzaken het plaatsgebrek op piekmomenten. Daarnaast lijkt het erop dat studenten steeds vaker een broodje kopen om hun honger te stillen dan een warme maaltijd. In dezelfde periode dat de verkoop van het totaal aantal menu’s in het restaurant gelijk bleef, steeg de verkoop van de producten van de cafetaria met vijf procent. Volgens Resto-diensthoofd Philippe Merckx komt dat doordat broodjes relatief goedkoop zijn gebleven ten opzichte van de broodjes in de nabije omgeving. De stagnatie bleek ook niet van lange duur. Na de telling van 2018 steeg het aantal verkochte maaltijden alweer met vijf procent in de eerste drie maanden van 2019, terwijl het restaurant vroeger gemiddeld drie procent meer maaltijden verkocht per jaar.

500 extra zitplaatsen

Het wordt steeds drukker in de Resto van de VUB en dat blijkt dus niet enkel een indruk. Om aan deze grieven tegemoet te komen werd er door de dienst Restaurant al vóór 2014 gepleit voor 500 extra zitplaatsen, een extra bedieningstoog, een vernieuwing van de vaatwasinstallaties en het vervangen van de cafetariatoog door een ‘free flow’, waarbij de broodjes in voorverpakte koelkasten zouden liggen. Maar gezien de VUB de handen al vol had met de bouw van het XY-complex en de recente renovatie van het Braemgebouw, werd een grondige renovatie van het restaurant op de lange baan geschoven. “Momenteel is al meer dan een derde van de campus afgesloten door werken. Nog een werf erbij zou nog meer chaos betekenen,” aldus Merckx.

​(Lees verder onder de grafiek)

© Jaarverslag studentenvoorzieningen 2018
Nu (hopelijk) de laatste hand wordt gelegd aan het XY-complex, liggen de plannen voor renovatie en uitbreiding van het studentenrestaurant opnieuw op tafel. Op de Studentenraad van december 2018 werden een aantal voorstellen gedaan door de dienst Restaurant om het plaatsgebrek in de nabije toekomst te kunnen opvangen. Een van de meest opmerkelijke voorstellen is de avondopening van het studentenrestaurant. In een enquête van de Studentenraad stond 69 procent van de bevraagde studenten positief ten opzichte van het idee om het restaurant langer open te houden en ook ’s avonds maaltijden te serveren. Dezelfde suggestie werd via verschillende andere kanalen voorgesteld aan het Algemeen Beheer.

Daten op de campus: dineer eens in de Resto

In de praktijk wil dat zeggen  dat het restaurant open blijft tot 21.00 uur, zowel tijdens les-, blok- als examenperiodes. Op het moment dat de cafetaria sluit, zouden verpakte broodjes en de overige cafetariaproducten verplaatsen naar de koelkasten op de onderste verdieping en komt er een koffiemachine waarmee je jezelf van koffie en andere dranken kan bedienen. Er werd ook  voorgesteld om warme maaltijden te serveren van 17u30 tot 20u, maar met een beperkt aanbod: een dagschotel, een vegetarische optie en afwisselend een pasta- of wokschotel. Om het succes van deze formule te testen, zal er een eerste proefperiode plaatsvinden van de avondopening; van september 2019 tot februari 2020. Tenminste, als het personeel daarmee akkoord gaat. Geen enkele kok is op dit moment bereid om een avondshift te draaien, behoudens een financiële tegenprestatie. Om dit mogelijk te maken wordt een tijdelijke ‘Collectieve Arbeidsovereenkomst’ opgesteld, met een toeslag voor avondwerk. Hiermee kunnen de koks zelf kiezen of ze in het project stappen. Alleen als er voldoende personeelsleden worden gevonden voor het project, zal de avondopening kunnen doorgaan. Deze proefperiode zou  in het tweede semester van volgend jaar worden beoordeeld om het eventueel permanent in te voeren vanaf september 2020. De VUB hoopt op een verkoop van minstens 430 maaltijden per dag om een project zonder verlies te kunnen uitvoeren. Over het algemeen is de uitbating van het studentenrestaurant verlieslatend voor de universiteit, gezien de inkomsten van de verkoop van maaltijden slechts de ‘food’ en ‘non-food’ kosten dekken en niet de volledige personeelskosten. Fun fact: ieder jaar moet het volledige servies van het studentenrestaurant opnieuw worden aangekocht omwille van beschadiging en diefstal. “Daarom kopen we het goedkoopste materiaal aan voor het studentenrestaurant.”

​(Lees verder onder de grafiek)

Meer massablok

Of de avondopening van het restaurant zal zorgen voor een daling van het aantal middagmalen of net een nieuw publiek zal aantrekken, valt nog af te wachten. Wat wel vaststaat is dat het veranderen van de openingsuren op lange termijn niet zal volstaan om de overbevolking van het restaurant op te lossen. Om het plaatsgebrek structureel aan te pakken, zullen er ook structurele aanpassingen moeten gebeuren. In september 2019 zal Merckx met de Directie Infrastructuur en een projectleider rond de tafel zitten om te kijken hoe zo’n grondige renovatie eruit zou kunnen zien. Ideeën gaan van een nieuw type tafels, ruimtes bijbouwen aan het huidige restaurant, de afruimband en vaatwasinstallaties vernieuwen, een aparte ruimte voor de microgolfovens en het veranderen van de cafetaria naar een ‘free flow’-systeem, waar broodjes in de koelkast zullen liggen. Concrete plannen zijn er echter nog niet. Om een (gedeeltelijke) sluiting van de Resto en dus meer chaos te vermijden, gebeuren de werken ook best in vakantieperiodes. Daarnaast ligt er een plan op tafel om de cafetaria tijdens de gewoonlijke sluitingsuren in de avond en in het weekend om te vormen tot massablokruimte tijdens blok- en examenperiodes zoals dat nu al gebeurt met de STOA en het SBC. Dit zit al in de pijpleiding om uitgevoerd te worden, maar of dit al zal kunnen gebeuren voor de eerstvolgende examenperiode, is nog niet zeker.

Voorlopig wordt het dus nog even een uitdaging om je maaltijd in de Resto te kunnen verorberen voordat gebouw R een ‘level-up’ krijgt. Een aantal plannen zoals de avonddienst van het restaurant zouden op korte termijn al kunnen worden uitgevoerd om zo een deel van de piekmomenten op te vangen. Wat zeker is, is dat het niet snel ‘game-over’ zal zijn met de geliefde eetgelegenheid van de campus, al is het maar omwille van het verbindende karakter van het geheel. “Iedereen komt hier, iedereen is zich bewust van de uitdagingen van de Resto. Eten moet je elke dag en daarom dat het ook iedereen aanbelangt dat de Resto mee evolueert met zijn tijd,” aldus Merckx.

0 Comment