Uit (de comfortzone) in Brussel

© Quinten Cartrysse

Don’t judge a gebouw by its gevel

De stad bevat een overvloed aan hoekjes en plekjes die nog te ontdekken vallen. Gebouwen die er nochtans uitzien als doodnormaal, verhullen vaak interessante belevenissen. Een overzicht.

© Chez Madeleine – In de nachtwinkel Chez Madeleine vind je meer dan enkel je beoogde cara en zak chips.

Chez Madeleine

Nightshop Chez Madeleine, een nachtwinkel waar je veel meer vindt dan enkel je beoogde cara en zak chips. Het fenomeen daagt traditionele cultuurcentra uit met een nieuwe blik op de open space. Eric Vanuytven begon de Nightshop-revolutie samen met Mr. Moon– de eigenaar van de nachtwinkel – met een simpel maar gedurfd idee: een kunstig evenement organiseren in de winkel. Het eerste collectief dat toebeet was het Brusselse Junkster Magazine, wiens lancering ook de opening betekende voor cultureel centrum Chez Madeleine. Vanaf dat moment zijn er vaker happenings in de nachtwinkel en zelfs een nachtwinkelevenement op verplaatsing, in de Recyclart.

Recyclart is voorlopig gevestigd in een oude drukkerij in Molenbeek

© Recyclart YA – Recyclart is voorlopig gevestigd in een oude drukkerij in Molenbeek.

Recyclart

In het jaar 1997 kreeg vzw Recyclart de verlaten gebouwen van het station Brussel-Kapellekerk, in de Zavelwijk van de Europese Unie, om van Brussel een nog meer cultuurgerichte hoofdstad te maken. Het stationnetje werd omgetoverd tot een cultureel centrum compleet met restaurant, ateliers, sociale werkplaatsen en een concertzaal. Ondanks tegenbewegingen werd de vzw eind 2017 echter op straat gezet; de NMBS beweerde namelijk dat het gebouw niet brandveilig zou zijn. Intussen heeft de Stad Brussel het nodige geld vrijgemaakt om de oude locatie op te knappen en is het plan van de vzw daarna zo snel mogelijk terug te keren naar haar geboorteplek. In tussentijd zijn ze gevestigd in een voormalige drukkerij in Molenbeek, een groot vertrek met binnenkoer.

© Lara Decrae – De Hortagalerij werd begin 2018 overhandigd aan het collectief ‘Deep In House’.

C12

Naast Kapelleke heeft ook het Centraal Station een underground cultuurtempel. De Hortagalerij kreeg de laatste jaren alleen maar volk over de vloer via de gemakkelijke doorsteek van het stadscentrum naar het station en de toegang naar het museum der stripfiguren (MOOF). Maar sinds de galerij begin 2018 overhandigd werd aan het collectief ‘Deep In House’ vullen de gangen zich niet meer alleen met dagjesmensen, maar ook met techno- en houseliefhebbers. Het collectief is er met een schone lei begonnen aan een safe space voor kunst en muziek door de verlaten galerij volledig onder te dompelen in een donkere laag verf. Tegenwoordig is de C12 een overkoepelende term voor de concerten, feesten en voorstellingen. C5 is dan weer een ruimte waar je visuele kunst kunt gaan bekijken. De missie van de ontwerpers was en blijft een ruimte creëren waar mensen zich één voelen door hun gedeelde passie voor kunst.

© Lara Decrae – Naast eigen tentoonstellingen en voorstellingen verhuurt Cinema Galeries ook zalen voor evenementen.

Cinema Galeries

Een paar straten verder in de Sint-Hubertusgalerij, vind je Cinema Galeries. Een chique maar nog steeds betaalbare (€6,50 studententarief) locatie om van film te genieten. Naast de eigen tentoonstellingen en voorstellingen verhuren ze hun zalen ook voor evenementen.  Zelfs hun bakstenen kelder wordt regelmatig opengesteld voor feestjes. In januari nog kon je er tot in de vroege uurtjes dansen op de HE4RTBROKEN DJ set. Het is dus zeker de moeite waard je ogen open te houden voor evenementen in het centrum die (blijkbaar) plaatsvinden in een fancy cinemazaal.

© Lara Decrae – De Barlok is een ruimte voor alternatieve en ruige muziek, en onderdeel van Allee Du Kaai van vzw Toestand.

Barlok

Punk is not dead en een van de plekken waar hij blijft doorleven is de Barlok. Naast het kanaal en als onderdeel van de Allee Du Kaai onderneming van vzw Toestand is de hangar sinds 2014 een ruimte voor alternatieve en ruige muziek. Van sommige shows zou je zelfs kunnen zeggen dat het over performance art gaat. Zo kon je er bijvoorbeeld op 8 maart naar Monsieur Popier’s Travelling Freakshow gaan kijken. Feesten kan er ook, meestal aan een vrije bijdrage. Op 15 maart gaat er een LGBTQ+-feest door (“Le +32 hotline party”) inclusief tweedehandswinkel voor mocht je nog een glitter outfit believen voor op de dansvloer.

0 Comment