Vijf na twaalf is de toekomst!

Het milieu is hot! Zelfs in de Moeial ontsnap je niet aan het klimaatdebat! We weten dat er al hele regenwouden gesneuveld zijn aan artikels over dit onderwerp, maar Zwanzer wilde per se ook nog iets schrijven. Hij vond namelijk een stem die in het hele klimaatdebat nog maar weinig aan bod kwam: de voorstander van klimaatverandering.

Menig deelnemer van klimaatmarsen en -discussies is ongetwijfeld bekend met het fenomeen ‘klimaat-shaming’. Daarbij halen zuurlingen iedere niet-milieuvriendelijke handeling die je ooit verrichtte boven (het vliegtuig nemen, eens de lichten laten branden, je huisvuil persistent in het kanaal gooien) en gebruiken ze die tegen je. Anuna De Wever, de grote leider der klimaatdiscussies werd bijvoorbeeld al zo veel gewezen op haar vliegreizen dat verschillende luchtvaartmaatschappijen haar al gevraagd hebben als mascotte. Toegegeven, ook ik zondig wel eens tegen het milieu. Hoewel ik mij wel een beetje bewust probeer te zijn van mijn ecologische voetafdruk zondig ik wel eens door toch op vakantie te gaan met het vliegtuig, de douche te lang te laten lopen en wekelijks zonder reden met een diesel pick-up truck uit 1991 door centrum Brussel te rijden met driehonderd kilo brandende asbest in de laadbak.

Lange tijd trok ik me de gemene opmerkingen hierover sterk aan, tot ik tijdens het wegdrinken van mijn schuldgevoel te café ‘De Schijtpoort’ in de toiletten een persoon ontmoette die mijn ogen over het milieu opende. Hij leerde me dat ik me helemaal niet hoef te schamen om mijn ecologische voetafdruk van twaalf hectare. Integendeel, volgens hem ben ik zelfs goed bezig! Dit was dan ook niet zomaar de eerste de beste zatlap; het was gerenommeerd academicus Ignace Norbert Ternet, die met mij een urinoir deelde. Wat volgde was een interessant en verhelderend gesprek over de toekomst van onze planeet en de rol van de mens hierin.

Baat het niet, klimaat het niet

Om even te kaderen: professor Ternet doceert al jaren buikgevoel aan de UVHL (Universiteit Van Het Leven, n.v.d.r) en schreef reeds een aantal invloedrijke wetenschappelijke publicaties in de commentsectie van HLN.be en Dag Allemaal. Zo verwierf hij veel bekendheid met zijn essay over ‘tappisseriegerelateerde rolbewegingen door rioolbewonende knaagdieren met een progressief politiek-ideologisch denkkader’.  Hij hanteert bovendien ook een bijzondere onderzoeksmethode, het zogenaamde ‘nattevingerwerk’, waarbij hij zo bronkritisch te werk gaat dat hij vaak gewoon geen enkele bron gebruikt in zijn publicaties. Naast politicoloog, socioloog, rechtsgeleerde, migratie-expert en pedagoog ontkiemt professor Ternet zich heden tot klimaatwetenschapper. En met een zeer bijzondere blik op de zaken.

“Global warming kampt vooral met een imagoprobleem”

Ignace Norbert Ternet

Professor Ternet, u bent tot de conclusie gekomen dat de huidige visie op klimaatverandering totaal verkeerd is. Is de aarde dan niet aan het opwarmen volgens u?

Ternet: “Wel, (ritst zijn gleuf toe) het is een groot misverstand dat ik een klimaatontkenner zou zijn, die niet gelooft in de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan. Daar moet je in mijn ogen al serieus een ongeëduceerde naïeveling of president van Amerika voor zijn. Nee, er zijn bewijzen genoeg voor. Mijn punt is echter dat deze gevolgen helemaal niet zo negatief hoeven te zijn. Global Warming kampt vooral met een imagoprobleem. De media concentreren zich te veel op een paar uitgestorven diersoorten of extremere weersomstandigheden, maar negeren de geweldige voordelen die die paar graadjes extra hebben voor de mens. Geef toe, wie houdt er niet van een gezellig warm klimaat? Lekker luieren op een terrasje in het zonnetje, die allesvernietigende superorkanen wil ik er gerust bijnemen.”

Het beeld heerst wel nog altijd dat de klimaatverandering een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de mensheid. Wekelijks komen zelfs duizenden jongeren op straat die bang zijn dat hun toekomst naar de zak is.

Ternet: “Ik vind dat eigenlijk een heel hypocriete stelling van die jongeren, zakken zijn namelijk heel slecht voor het milieu! Tja, je kan het de jeugd moeilijk kwalijk nemen, ze zijn geïndoctrineerd door de Groenen, gesteund door de machtige houten-in-plaats-van-plastieken-frietvorkjes-lobby. De gevolgen van hun acties hebben wel effect. Zo is een belangrijke medestander van mijn theorieën, oud-minister Joke Schauvliege, laatst zelfs uit haar positie gepest door die jongeren. Typisch spijbelaars. Om de jeugd terug wat in te tomen heeft de overheid daarom vlug bevolen opnieuw afleveringen van Temptation Island uit te zenden. En met succes: sinds de start van het nieuwe seizoen is het aantal klimaatspijbelaars drastisch afgenomen!”

Samen in zee gaan

Om tot de kern van uw betoog te komen, op welke manier zijn de gevolgen van de klimaatverandering volgens u dan een voordeel voor de mens?

Ternet: “Goh, waar moet ik beginnen? Neem nu bijvoorbeeld het smelten van de ijskappen. Tot welk nut is die Noordpool ons ooit geweest? Het is daar koud, er is daar nergens is een frituur te bekennen, ze staat ongelofelijk in de weg en het ijs is niet eens lekker. Het is hoog tijd dat we die ijskoek terugpakken voor wat ze ons met de Titanic gelapt heeft! Ik ben trouwens niet de enige die het idee heeft om iets aan de polen te doen. De Duitsers deden al een grootschalige poging in 1939, maar ze hadden zich abusievelijk van Polen vergist. Het enige nadeel van het smelten van het poolijs dat ik kan bedenken is dat de kerstman zal moeten verhuizen. Al mag die op zijn gezegende leeftijd stilaan toch sowieso eens aan een serviceflatje beginnen te denken.”

Ik geloof dat veel mensen vooral vrezen voor de stijging van het zeeniveau na het smelten van de ijskappen, en de gevolgen die deze met zich mee zal brengen.

Ternet: “Omdat zij wederom niet stilstaan bij de voordelen van een stijgend zeeniveau. Om te beginnen helpt het tegen de enorme plasticvervuiling. Hoe meer nieuwe oceaan er namelijk bijkomt door smeltend ijs, hoe minder ze proportioneel vervuild zal zijn! Bovendien krijgen vissen eindelijk eens de kans een bezoekje te brengen aan New-York of Singapore. Zeedieren zijn al genoeg uitgesloten geweest in onze maatschappij.”

“Uiteraard zal de stijging van de zeespiegel ook een groot territoriumverlies inhouden voor België en Nederland, maar we mogen de gevolgen daarvan ook niet overdrijven: Antwerpenaren zullen gewoon blijven drijven door hun dikke nekken en West-Vlamingen zijn toch altijd even onverstaanbaar, of het water hen nu aan de lippen staat of niet. Ook voor de VUB zullen er voordelen zijn, vooral op mobiliteitsvlak. Zodra de kloof tussen Etterbeek en Jette is volgelopen met zeewater zal de universiteit een veerdienst organiseren tussen beide campussen.”

Migranten zijn cool

De opwarming zal ook een enorme invloed hebben op de biodiversiteit, vele inheemse soorten zijn al met uitsterven bedreigd. Hoe ziet u dat?

Ternet: “Er zullen inderdaad ecosystemen verloren gaan, maar daar komen wel andere, veel coolere voor in de plaats natuurlijk! Elders zal het te warm zijn voor andere dieren en zij zullen naar hier komen. En dat is ook niet zo erg eigenlijk. Als je het puur rationeel bekijkt zijn lokale bedreigde soorten zoals de Vlaamse wilde hamster, de loopkever of de roerdomp uiteindelijk toch maar saaie dieren. Giraffen, olifanten en leeuwen, dat zijn indrukwekkende dieren, daarvoor kopen mensen tickets om naar een zoo te gaan. Denk je dat ze in Afrika naar de dierentuin trekken om naar de veldspitsmuis te komen kijken? Als de aarde wat opwarmt verwelkomen we binnenkort misschien wel orang-oetans in de Ardense Bossen en lopen er zebra’s door Haspengouw. Geloof me, de mensen gaan niet treuren om de grauwe klauwier als er plots toekans door de lucht vliegen. Enkel het VB (VogelBelang, n.v.d.r.) kan nog moeilijk doen, daar zij de komst van al die vreemde vogels niet zien zitten.”

“Tot welk nut is die Noordpool ons ooit geweest?”

Ignace Norbert Ternet

Gaan we met de Colruyt-, Carrefour- of Delhaize-auto?

De extreme gevolgen van klimaatverandering die u hier beschrijft zullen waarschijnlijk pas over verschillende decennia zichtbaar worden. Vindt u het niet jammer dat u dit alles waarschijnlijk niet meer zult meemaken?

Ternet: “Ja, dat is jammer. Er zijn natuurlijk al een aantal gevolgen merkbaar, maar aan dit tempo zal de zeespiegel tegen 2100 nog maar enkele meters gestegen zijn, dat moet beter kunnen. Als we willen dat de aarde sneller opwarmt zullen we toch onze levensstijl wat moeten veranderen. Zelf kan je bijvoorbeeld al veel doen door je zuinige hybridewagen om te ruilen voor een tweedehandse diesel. De verwarming in huis kan perfect het hele jaar door blijven branden, als het te warm wordt kan je altijd de ramen openzetten. Huisvuil kan je dan weer eenvoudig in de achtertuin verbranden, al overleg je dat best wel eerst met de buren, misschien hebben zij ook nog batterijen of KGA om op het vuur te gooien. Wees creatief! Grote bedrijven zijn over het algemeen al goed bezig met het vergroten van hun ecologische voetafdruk, door vervuilende grondstoffen te gebruiken en veel zaken van ver te verschepen, maar ook zij kunnen beter. In plaats van plooibare smartphones te ontwerpen zouden technologiereuzen beter meer toestellen bouwen die werken op fossiele brandstoffen. Stofzuigers, strijkijzers, mixers, wasmachines en droogkasten kunnen perfect met een verbrandingsmotor worden uitgerust. Verder kunnen bedrijven inzetten op een hogere uitstoot door hun voltallige personeel te voorzien van bedrijfswagens (of -boten, afhankelijk waar in Vlaanderen je woont), en waarom zelfs ook niet meteen ook voor hun klanten? ‘Schat, ik ga naar de winkel, waar liggen de sleutels van de Colruyt-auto?’ Zou dat niet mooi zijn?”

“We hebben nog een lange weg te gaan, maar we komen er wel. Ook de VUB draagt haar steentje bij heb ik gemerkt! De lichten en verwarmingen branden vaak de hele nacht door, over heel de campus gaat water verloren en zelfs haar bordjes op de klimaatmars waren gemaakt van niet-gerecycleerd karton dat maar één keer gebruikt werd. Ik zou zeggen doe zo voort! De aarde kan niet snel genoeg warm worden. Laat ze koken. Voor je het weet wordt het hele oppervlak een oranje woestijn en zal de inferieure mensheid het onderspit delven. Dan is deze planeet eindelijk leefbaar genoeg om het machtige rijk der Marsianen uit te breiden! Heil keizer Blörg Splermiplok, glorie aan Mars!”

Euh, pardon?

“Let vooral niet op dat laatste, of op de tentakel die uit mijn oor komt. Maak je maar geen zorgen om deze planeet hoor, doe gewoon voort zoals nu en alles komt wel goed.”

0 Comment